Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Αντέχει στην κρίση ο τομέας της πληροφορικής

Η δουλειά του προγραμματιστή αντέχει στην κρίση, καθώς μέχρι και το 2015 θα υπάρχουν στην ΕΕ περίπου 900.000 κενές θέσεις στην πληροφορική.

Αυτό επισημάνθηκε σε εκδήλωση με θέμα “γυναίκες στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών” που διοργάνωσε το διατμηματικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στα πληροφοριακά συστήματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν επίσης οι επαγγελματικές εμπειρίες γυναικών αποφοίτων του μεταπτυχιακού στα πληροφοριακά συστήματα οι οποίες εργάζονται σε αντικείμενα σχετικά με την πληροφορική. “Στην Ευρώπη δουλεύουν 7 εκατομμύρια άνθρωποι στην πληροφορική και σε αυτές τις εταιρείες μόνο το 30% είναι γυναίκες. Συνήθως οι γυναίκες εγκαταλείπουν την πληροφορική σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους άνδρες για πολλούς λόγους”, ανέφερε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αναστάσιος Οικονομίδης και συνέχισε:

“Μόνο το 9% των γυναικών με πτυχία συνεχίζουν να εργάζονται άνω των 45 ετών. Και οι γυναίκες που εργάζονται στην πληροφορική και έχουν πτυχίο κερδίζουν 9% περισσότερο από άλλες γυναίκες άλλων κλάδων. Σήμερα όσον αφορά το πανεπιστήμιο Μακεδονίας το 40% είναι γυναίκες και το υπόλοιπο ποσοστό άνδρες, όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 18%. Το ποσοστό αυτό μας ικανοποιεί ιδιαίτερα. Μέχρι και το 2015 θα υπάρχουν 900.000 κενές θέσεις στην Ευρώπη στον τομέα της πληροφορικής, την στιγμή που η ανεργία καλπάζει σε μεγάλα ποσοστά σε πολλές χώρες. Τέλος το 2020 οι απαιτήσεις στις εταιρείες θα έχουν να κάνουν με τον υπολογιστή. Από αυτές το 35% θα απαιτούν υψηλή γνώση πληροφορικής, το 50% μέτρια γνώσης και το 15% χαμηλής γνώσης”.

Από την πλευρά της η Κατερίνα Τζαφλίκου, υποψήφια διδάκτωρ του πανεπιστημίου Μακεδονίας ως ομιλήτρια του πάνελ τόνισε: “Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μείωση των γυναικών που ασχολούνται με την πληροφορική. Ενώ το 1960 οι γυναίκες μπήκαν δυνατά στον κλάδο και τον βοήθησαν αισθητά. Όμως από την επόμενη δεκαετία βλέπουμε δραματική μείωση των γυναικών στον χώρο της πληροφορικής. Αυτή η μείωση οφείλεται μετά τα προβαλλόμενα σημερινά πρότυπα που κατευθύνουν τις επιστήμες και την τεχνική τους στα ανδρικά πρότυπα, στην εξάλειψη των κινήτρων για παρακολούθηση της επιστήμης, τα διάφορα παιχνίδια στα διάφορα games που έχουν εξελιχθεί πάνω σε ανδρικά πρότυπα και τέλος τα ΜΜΕ που πάντα τόνιζαν τις δυνατότητες των ανδρών σε σχέση με τις γυναίκες”.

Η τμηματάρχης ευρωπαϊκών προγραμμάτων και χρηματοδότησης της “Εγνατίας οδού ΑΕ”, Αργυρώ Δημήτρογλου ανέλυσε τον ρόλο της πληροφορικής στην υλοποίηση του έργου: “Το έργο είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Για την ολοκλήρωσή του δημιουργήθηκε ένα πληροφοριακό πρόγραμμα για να υπάρξει παρακολούθηση όλου του έργου, των οικονομικών πόρων κάθε μήνα και την εξέλιξη όλων των έργων. Ετσι ανά πάσα στιγμή και ώρα το κράτος μπορούσε και μπορεί να δει όλα τα στοιχεία της εξέλιξης του έργου και των χρημάτων που δαπανήθηκαν για να υλοποιηθεί το έργο. Η πληροφορική σε αυτό το κομμάτι έπαιξε σπουδαίο ρόλο και έδωσε λύσεις και γνώσεις εύκολα και με ακρίβεια”.

Τέλος, μία εκ των ιδρυτών εταιρείας πληροφορικής,η Βασιλική Ουτσετάρη επίσης από το πάνελ προέτρεψε τις γυναίκες να ασχοληθούν πιο ενεργά με την πληροφορική και να προσπαθήσουν να κάνουν κάτι διαφορετικό στον ιδιωτικό τομέα. “Σίγουρα ο χώρος της πληροφορικής είναι ανδροκρατούμενος όμως και οι γυναίκες έχουν θέση σε αυτόν. Με γνώση του αντικειμένου, με κατανόηση των αναγκών, με σωστό σχεδιασμό και με σωστή υλοποίηση οι γυναίκες μπορούν να μπουν στον χώρο και να διεκδικήσουν με αξιώσεις μερίδιο από την αναπτυσσόμενη αφορά”, ολοκλήρωσε.
nooz.gr
http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2013/11/blog-post_4678.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...