Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Ο αστερισμός των Πλειάδων!


Λοιπόοον το διάβαζα σ’ ένα βιβλιαράκι και πολύ μου άρεσε, ο μύθος, του πως τελικά προέκυψε η γνωστή μας Πούλια.
Μπορεί ν’ ασχολούμαι, κατά κύριο λόγο, με θέματα τεχνών, θεάτρου και πολιτισμού,αλλά κι αυτά τα θεματάκια, ομολογώ ότι μοου τραβάνε την προσοχή. Έτσι σκέφτομαι ότι μπορεί να τραβήξει την προσοχή και σε κάποιον ακόμα. Διαβάστε λοιπόν πως προέκυψε…
Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Πλειάδες ήταν οι 7  κόρες του μυθικού γίγαντα Άτλαντα και της Πλειόνης( η Μαία, η Ταϋγέτη, Ηλέκτρα, Στερόπη, Κελαινώ, Αλκυόνη και Μερόπη). Γεννημένες στο όρος Κυλλήνη,αποτελούν βουνίσιες θεότητες. Σχετικά με τη μεταμόρφωση τους σε αστερισμό, υπάρχουν δύο εκδοχές: η μία λέει, πως τις ερωτεύτηκε ο τρομερός κυνηγός Ωρίωνας και τις κυνηγούσε για 5 χρόνια. Αυτές για να ξεφύγουν μεταμορφώθηκαν σε περιστέρια και αφού ο Δία τις λυπήθηκε, τις μεταμόρφωσε σε αστέρια. Σε αστερισμό για την ακρίβεια. Η άλλη εκδοχή λέει, πως τη μεταμόρφωσή τους προκάλεσε, ο πόνος σχετικά με την τιμωρία του πατέρα τους Άτλαντα, να σηκώνει στους ώμους του τον ουρανό. Αδερφές των Υάδων, που επίσης μεταμορφώθηκαν σε αστερισμό. Πιθανόν μετά το θάνατο του αδελφού τους, του μυθικού Υάντα.
Η νεότερη ονομασία του αστερισμού των Πλειάδων, είναι η Πούλια. Γνωστή σε όλους μας. Και μια ακόμη πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία που βρήκα σχετικά, είναι πώς στα Λατινικά οι Πλειάδες ονομάζονται Subaru. Εξ’ ου και τα αστέρια στο σήμα της αυτοκινητοβιομηχανίας!
Ωραίο δεν είναι να ξέρουμε την ιστορία των αστεριών, πάνω απ’ το κεφάλι μας;; Εξ’ άλλου κι αυτό πολιτισμός δεν είναι;

http://www.tsimpountiii.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...