Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Τράπεζα Πειραιώς: Προχωρεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων προκειμένου να αντλήσει συνολικά 1,05 δισ. ευρώ




Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, την πρόθεσή του να προχωρήσει σε διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου υπέρ των παλαιών μετόχων με καταβολή μετρητών ύψους 800 εκατ. ευρώ. Η αύξηση κεφαλαίου θα τεθεί προς έγκριση στις Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων.
Σε ό,τι αφορά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Μιχάλης Σάλλας δήλωσε: «Είναι ένα σημαντικό βήμα για την Τράπεζα Πειραιώς, το οποίο οδηγεί σε περαιτέρω ισχυροποίηση της κεφαλαιακής μας βάσης μέσα σε ένα απαιτητικό περιβάλλον και μας επιτρέπει να επωφεληθούμε από κάθε πιθανή βελτίωση των οικονομικών συνθηκών».
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η Τράπεζα Πειραιώς έχει λάβει εγγυήσεις, υποκείμενες σε συνήθεις όρους, για την πλήρη κάλυψη της έκδοσης από τους χρηματοοικονομικούς οίκους Barclays Capital, Credit Suisse, Goldman Sachs International και Morgan Stanley, οι οποίοι θα ενεργήσουν από κοινού ως Διεθνείς Συντονιστές της έκδοσης. Η τιμή διάθεσης θα προσδιοριστεί πριν την έναρξη της δημόσιας προσφοράς της αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2011).
Η προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου έχει ως στόχο:
 -Την ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας ενόψει του αυστηρότερου εποπτικού πλαισίου, αλλά και την ανταπόκρισή της στις αυξημένες προσδοκίες της επενδυτικής κοινότητας.
 -Την ενδυνάμωση της θέσης της Τράπεζας, στο πλαίσιο των μακροοικονομικών συνθηκών της Ελλάδας.
 -Την παροχή δυνατότητας στην Τράπεζα να επωφεληθεί ελκυστικών ευκαιριών οργανικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.
Η πραγματοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. θα ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια, με το δείκτη Equity Tier I στο 9,5% και το δείκτη Tier I στο 10,8% (+200 μ.β.) pro forma με στοιχεία της 30 Ιουνίου 2010. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα διαμορφωνόταν στο 11,6%.
Η Τράπεζα έχει δεσμευθεί, ως είθισται, σε περιορισμό έκδοσης νέων τίτλων κεφαλαίου (lock up) για περίοδο 180 ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Για την πραγματοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου η Τράπεζα θα συγκαλέσει Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των κοινών και προνομιούχων μετόχων της , ώστε να εγκριθεί α) η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με παροχή δικαιωμάτων προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων και β) η μείωση της ονομαστικής αξίας των κοινών μετοχών της Τράπεζας χωρίς την αύξηση του συνολικού αριθμού αυτών.
Από τις παραπάνω Γενικές Συνελεύσεις η Τράπεζα προτίθεται επίσης να ζητήσει την έγκριση των μετόχων για την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους μέχρι 250 εκατ. ευρώ, με κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης, ούτως ώστε να βελτιώσει τη χρηματοοικονομική της ευελιξία, αποκτώντας τη δυνατότητα να ενισχύσει περαιτέρω τα κεφάλαιά της, όποτε αυτό κριθεί σκόπιμο. Οι λεπτομερείς όροι του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου θα καθοριστούν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας πριν από την έκδοση των τίτλων του. Το μετατρέψιμο ομολογιακού δανείου θα υπόκειται ομοίως στον παραπάνω περιορισμό έκδοσης νέων τίτλων κεφαλαίου (lock-up).
Η Γενική Συνέλευση αναμένεται να συγκληθεί αρχικά για την 23η Νοεμβρίου 2010. Μετά από την έγκριση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου σε αρχική ή σε επόμενη Επαναληπτική Γενική Συνέλευση, η δημόσια προσφορά της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2011. Οι λεπτομερείς όροι της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα καθοριστούν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας πριν την έναρξη της δημόσιας προσφοράς.
Ενημέρωση για τις τρέχουσες τάσεις
Οι κύριες τάσεις στην απόδοση της Τράπεζας δεν έχουν μεταβληθεί σημαντικά σε σχέση με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2010. Οι καταθέσεις πελατών παρουσίασαν θετική μεταβολή (στο επίπεδο των 300 εκατ. ευρώ) κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, αντικατοπτρίζοντας μεγαλύτερη μακροοικονομική σταθερότητα. Τα δάνεια σημείωσαν μικρή μείωση σε σχέση με την 30 Ιουνίου 2010, βελτιώνοντας το δείκτη δανείων προς καταθέσεις κατά 3 περίπου ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το τέλος του πρώτου εξαμήνου. Η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με την 30ή Ιουνίου 2010.
Τα καθαρά έντοκα έσοδα αυξήθηκαν ελαφρώς σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, καθώς η ανατιμολόγηση του δανειακού χαρτοφυλακίου υπερκάλυψε την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης. Γενικά, η εξέλιξη του κόστους λειτουργίας κινήθηκε στην κατεύθυνση του πρώτου εξαμήνου 2010, καθώς η συγκράτησή του συνεχίζει να αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιοτήτες της Τράπεζας. Ο σχηματισμός νέων δανείων σε καθυστέρηση αυξήθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο, εν μέρει και λόγω εποχικότητας, συνεπώς το κόστος κινδύνου ήταν οριακά υψηλότερο από αυτό του πρώτου εξαμήνου και κυμάνθηκε περίπου στις 140-150 μ.β. Ο δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από προβλέψεις διατηρήθηκε περίπου στο 50%. Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας παρέμειναν στο ίδιο επίπεδο σε σχέση με την 30ή Ιουνίου 2010.
Υπενθυμίζεται πως τα συνολικά εποπτικά κεφάλαια του Ομίλου Πειραιώς στο τέλος Ιουνίου του 2010 ήταν 3,7 δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς ήταν 3,4 δισ. ευρώ.

Τα ίδια κεφάλαια ήταν μειωμένα κατά 7% έναντι του τέλους του 2009. Η επιβάρυνση αυτή προήλθε κυρίως από την κίνηση του αποθεματικού του διαθέσιμου προς πώληση χαρτοφυλακίου, το οποίο επηρεάστηκε κυρίως από την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου ομολόγων ελληνικού δημοσίου ως αποτέλεσμα της σημαντικής διεύρυνσης των σχετικών spreads έναντι των γερμανικών ομολόγων.

Στο τέλος Ιουνίου 2010 ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώθηκε στο 9,7% με το Tier I στο 8,8%. Ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier Ι) χωρίς τις προνομιούχες μετοχές και αφαιρουμένων των άυλων στοιχείων από τα υβριδικά κεφάλαια διαμορφώθηκε σε 7,9%. Mε βάση το διεθνή τρόπο υπολογισμού του Equity Tier I (χωρίς υβριδικά και προνομιούχες μετοχές), ο δείκτης ήταν 7,5%.
Η Τράπεζα Πειραιώς συμμετείχε επιτυχώς στην πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης υποθετικά ακραίων καταστάσεων για τον τραπεζικό κλάδο τον περασμένο Ιούλιο., καθώς ακόμη και στο Ακραία Δυσμενές Σενάριο ο δείκτης Τier I του Ομίλου Πειραιώς διαμορφώθηκε στο 6,4%, όταν το όριο που είχε τεθεί ήταν στο 6%.


 

ΧΑΑ , finance.in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...