• Συλλεκτικά Κέρματα

  • Koula News

  • Pixwords Λύσεις

  • 250+ Flash Games

  • PixWords Scenes Λύσεις

  • 12 Ελληνικά Torrent Sites 2016

  • Γεωπονικά Θέματα!

  • PicWords Λύσεις

  • ΛεξοΜανία Λύσεις

  • Slice Words Λύσεις

  • Me1matia Channel

  • Apache OpenOffice 4.1.7

Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Νέα έρευνα αποκαλύπτει το μυστικό των ελεφάντων


Περιοχές κατεστραμμένες από το πέρασμα των ελεφάντων φαίνεται πως αποτελούν το καλύτερο καταφύγιο για πολλά είδη αμφιβίων και ερπετών, σύμφωνα με νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.
Οι ελέφαντες συχνά αποκαλούνται «οικολογικοί μηχανικοί» γιατί με τις αλλαγές που προκαλούν στο φυσικό περιβάλλον, στην ουσία δημιουργούν και διατηρούν οικοσυστήματα.
«Οι ελέφαντες και κάποια άλλα είδη θεωρούνται ‘’μηχανικοί του περιβάλλοντος’’ γιατί οι δραστηριότητές τους αλλάζουν τα ενδιαιτήματα με τρόπο που επηρεάζει πολλά άλλα είδη», δήλωσε στο BBC ο δρ. Bruce Schulte από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι.

«Σκάβουν με τα μπροστινά τους πόδια, ξεριζώνουν το γρασίδι και ρίχνουν κάτω τους κορμούς των δέντρων. Με αυτό τον τρόπο αλλάζουν το φυσικό τοπίο», προσέθεσε ο δρ. Schulte, διευκρινίζοντας ότι λόγω της κακής λειτουργίας του πεπτικού τους συστήματος οι ελέφαντες διασκορπίζουν πολλούς από τους σπόρους που καταναλώνουν.
«Δεδομένου ότι τα περιττώματα αποτελούν πολύ καλό λίπασμα, μεταξύ άλλων, οι ελέφαντες αναζωογονούν την περιοχή μεταφέροντας τους σπόρους που έχουν φάει», είπε χαρακτηριστικά.

Η έρευνα
Η έρευνα των Αμερικανών επιστημόνων διεξήχθη σε έκταση 4.300 εκταρίων στη βορειοανατολική Τανζανία, από τον Αύγουστο του 2007 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2008.
Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες συνέκριναν περιοχές που είχαν υποστεί μεγάλες, μέτριες και μικρές καταστροφές από την έλευση των ελεφάντων και περιοχές περιφραγμένες και προστατευόμενες, που δεν είχαν υποστεί καμία απολύτως καταστροφή.
Όπως διαπίστωσαν, στις περιοχές που είχαν υποστεί μεγάλες καταστροφές από τους ελέφαντες ζούσαν 18 είδη ερπετών και αμφιβίων.
Στις περιοχές όπου οι καταστροφές ήταν μέτριες καταγράφηκαν 12 είδη, ενώ στις περιοχές όπου οι καταστροφές ήταν μικρές καταγράφηκαν 11 είδη.
Προς έκπληξη των επιστημόνων, στις προστατευόμενες περιοχές που δεν υπήρχε αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος καταγράφηκαν μόλις 8 είδη.

Στην έκθεσή τους οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η διαφορά της βιοποικιλότητας στις «κατεστραμμένες» και τις «ανέγγιχτες» περιοχές οφείλεται στο γεγονός ότι με τις δραστηριότητές τους οι ελέφαντες δημιουργούν νέες κατοικίες για πολλά ερπετά και αμφίβια.
Επισημαίνεται επίσης πως πιστοί φίλοι των ελεφάντων είναι οι βάτραχοι, αφού κατακλύζουν τις περιοχές από τις οποίες περνούν τα επιβλητικά ζώα.


Πηγή : tnsite.blogspot.com , ta-eidaolla.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...