Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Σκάνδαλο παιδεραστίας στον βελγικό κλήρο

Σκάνδαλο παιδεραστίας στον βελγικό κλήρο
Ηχογραφημένο υλικό που δόθηκε στη δημοσιότητα αποκαλύπτει λεπτομέρειες.
Ηχογραφημένα ντοκουμέντα που διέρρευσαν, στα οποία ακούγεται ο πρώην επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας του Βελγίου, Καρδινάλιος Γκόντφριντ Ντάνεελς, να ζητάει από ένα από τα θύματά του να μην αποκαλύψει ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά από επίσκοπο, συγκαταλέγονται στα ενοχοποιητικά στοιχεία που έχουν προκύψει σχετικά με το σκάνδαλο που ταλανίζει την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
Στις ηχογραφημένες συνομιλίες, που καταγράφηκαν μυστικά από το θύμα και δημοσιεύτηκαν σε δύο εφημερίδες του Βελγίου, χθες Σάββατο, ο πρώην αρχιεπίσκοπος του Βελγίου, ακούγεται να προτρέπει το θύμα του να δεχτεί μία ιδιωτική συγγνώμη ή να περιμένει ένα χρόνο μέχρι ο επίσκοπος να συνταξιοδοτηθεί, προτού δημοσιοποιήσει το σκάνδαλο.
Η συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε στις 8 Απριλίου, σε μία περίοδο που το Βατικανό δεχόταν επικρίσεις για τη φερόμενη συγκάλυψη παρεμφερών υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς σε άλλες χώρες και οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των θυμάτων κυριαρχούσαν στην ειδησεογραφία πολλών ευρωπαϊκών χωρών.
Εκπρόσωπος του Ντάνεελς αρνήθηκε ότι ο άλλοτε δημοφιλής αρχιεπίσκοπος Βρυξελλών θέλησε να συγκαλύψει την υπόθεση, η οποία οδήγησε στην αιφνίδια παράιτηση του επισκόπου της Μπριζ, 73χρονου Ροζέ Βανγκελούβε, αργότερα τον ίδιο μήνα, αλλά οι κασέτες τον εμφανίζουν να επιμένει να μη μαθευτεί.
Ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας του Βελγίου, Γιούργκεν Μετεπενίνγκεν, επιβεβαίωσε στο Ρόιτερς ότι το απομαγνητοφωνημένο υλικό που δημοσιεύτηκε στις φλαμανδικές εφημερίδες De Standaard και Het Nieuwsblad ήταν γνήσιο.
Οι βελγικές κασέτες αποτελούν ένα σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο του πως ένας επιφανής Καθολικός ιεράρχης επιχείρησε να πείσει το θύμα, έναν 42χρονο ανιψιό του Βανγκελέβε, να σιωπήσει.
Ηρθαν στο φως της δημοσιότητας καθώς κινδυνεύει να καταρρεύσει η δικαστική έρευνα για το σκάνδαλο μετά από τα δημοσιεύματα ότι η έφοδος της αστυνομίας, στις 24 Ιουνίου, στα γραφεία της Εκκλησίας για την κατάσχεση εγγράφων και υπολογιστών, ήταν παράνομη και τα έγγραφα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Στην κατ΄ιδίαν συνάντησή τους το θύμα λέει ότι αισθάνεται χρέος του να καταγγείλλει την υπόθεση στην ιεραρχία της Εκκλησίας και ζητεί από τον Ντάνεελς να βοηθήσει.
Εκείνος όμως απαντά καλώντας το θύμα να μη δημοσιοποιήσει την υπόθεση.
«Ο επίσκοπος θα παραιτηθεί τον επόμενο χρόνο, επομένως θα ήταν καλύτερο για σένα να περιμένεις. Δε νομίζω ότι θα κάνεις καλό ούτε σε εκείνον ούτε στον εαυτό σου να βγεις να το φωνάξεις», του απαντά.
Το θύμα εκλιπαρεί για βοήθεια, αλλά ο Ντάνεελς, 77 ετών, ο οποίος είχε παραιτηθεί από αρχιεπίσκοπος Βρυξελλών τον Ιανουάριο, απαντά ότι δεν μπορεί να επιπλήξει τον Βανγκελέβε ή να ενημερώσει τις ανώτερες αρχές, συμπεριλαμβανομένου του πάπα Βενέδικτου.
Ο επίσκοπος θα πρέπει να ομολογήσει και να παραδοθεί στις αρχές από μόνος του.
Ο Ντάνεελς προειδοποιεί το θύμα να μην επιχειρήσει να εκβιάσει την Εκκλησία και τον καλεί να συγχωρέσει και να δεχτεί την κατ΄ιδίαν συγγνώμη από τον επίσκοπο χωρίς να τον «ρίξει στο βούρκο».
«Κύλησε ολόκληρη τη ζωή μου μέσα στη λάσπη- από πέντε έως 18 ετών», λέει το θύμα, αρνούμενο ότι θέλει να εκβιάσει οποιονδήποτε.
«Γιατί λυπάστε τόσο εκείνον και όχι εμένα;», αναρωτιέται.
Σε μία δεύτερη κασέτα, οι Ντάνεελς και Βανγκελέβε συναντούν το θύμα και έναν συγγενή του. Ο επίσκοπος ζητεί συγγνώμη και λέει ότι αναζητούσε επί χρόνια έναν τρόπο να διορθώσει την πράξη του.
«Αυτό δεν λύνεται. Εχετε διαλύσει εντελώς την οικογένειά μας», απαντά ο συγγενής.
Ο Βανγκελέβε παραιτήθηκε στις 23 Απριλίου παραδεχόμενος ότι κακοποίησε σεξουαλικά «ένα αγόρι στο περιβάλλον μου», πριν από περίπου 20 χρόνια. Σύμφωνα με τη De Standaard, το έκανε αυτό όταν ένας συγγενής του θύματος έστειλε email σε όλους τους βέλγους επισκόπους ζητώντας να παραιτηθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου. Η εφημερίδα έγραψε ότι το θύμα αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τις κασέτες για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες ότι προσπάθησε να εκβιάσει τον Βανγκελέβε ζητώντας χρήματα.
   
 πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...