Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Γονιδιακό φάρμακο «νικά» τον καρκίνο του προστάτη

Ένα φάρμακο που αναπτύχθηκε για την θεραπεία γυναικών από κληρονομικούς καρκίνους, μπορεί να δράσει θεραπευτικά στην περίπτωση ανδρών με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, όπως έδειξε κλινική δοκιμή, η οποία χαρακτηρίσθηκε…

«ορόσημο» για τη θεραπεία του συχνού ανδρικού καρκίνου.
Πρόκειται για το φάρμακο Olaparib, το οποίο ωφελεί περίπου έναν στους τρεις ασθενείς (33%), οι οποίοι έχουν όγκους στον προστάτη με συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις. Οι βλάβες αυτές αφορούν τόσο καρκινικά γονίδια που έχουν κληρονομηθεί, όσο και κατοπινές ανωμαλίες στον μηχανισμό επιδιόρθωσης του DNA του ασθενούς.
Η διεθνής ερευνητική ομάδα (μεταξύ των οποίων ο ελληνικής καταγωγής ογκολόγος Ζαφειρης Ζαφειρίου), με επικεφαλής τον καθηγητή Γιόχαν ντε Μπόνο του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο (ICR) του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», δήλωσαν ότι «πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, καθώς το olaparib είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στους άνδρες με συγκεκριμένες βλάβες DNA στους όγκους τους».
Η κλινική δοκιμή με την ονομασία TOPARP-A έγινε σε 49 άνδρες με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, που δεν είχε ανταποκριθεί στις υπάρχουσες θεραπείες. Μετά τη χορήγηση του olaparib, σχεδόν στο ένα τρίτο των ασθενών σταμάτησε η ανάπτυξη των όγκων, έπεσε σημαντικά και σε βάθος χρόνου το ειδικό προστατικό αντιγόνο (ο βιοδείκτης PSA) και μειώθηκαν τα καρκινικά κύτταρα που κυκλοφορούσαν στο αίμα τους.
Θα ακολουθήσει το δεύτερο στάδιο της κλινικής δοκιμής (TOPARP-B), όπου θα συμμετάσχουν μόνο ασθενείς με γενετικές μεταλλάξεις, οι οποίοι θα μπορούσαν κατ» εξοχήν να ωφεληθούν από το φάρμακο. Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, το olaparib μπορεί να αποτελέσει πλέον βασική θεραπευτική επιλογή για τις περιπτώσεις προχωρημένου καρκίνου του προστάτη.
Το φάρμακο, που ανήκει στην φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, πήρε πέρυσι άδεια χρήσης σε γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών ή του μαστού και με γενετικές μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA.
Ο καρκίνος του προστάτη θεωρείται αντιμετωπίσιμος, αν η διάγνωση γίνει έγκαιρα, αλλά αν εξαπλωθεί στο σώμα με μεταστάσεις, τότε η θεραπεία του είναι πολύ δύσκολη. Οι επιστήμονες αναζητούν νέα φαρμακευτικά «όπλα» για να σώσουν ζωές και το olaparib μπορεί να τους δώσει μια τέτοια επιλογή στο μέλλον.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ
 http://www.trelokouneli.gr/gonidiako-farmako-nika-ton-karkino-tou-prostath/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...