Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Bloomberg: Η Ελλάδα χρειάζεται 21 δις ευρώ για να αποφύγει την χρεοκοπία

Το ποσό των 21 δισ. ευρώ χρειάζεται η Ελλάδα, προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία εντός του 2015, αναφέρει σε αποκλειστικό του δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο επισημαίνει πως πέραν των βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών, η Ελλάδα καλείται να υπερκαλύψει και τις μεσοπρόθεσμες ανάγκες της.
"Για να αποφευχθεί το σενάριο της χρεοκοπίας, η Ελλάδα πρέπει να βρει χρήματα, καθώς οι ωριμάνσεις ορισμένων δανείων λήγουν άμεσα και οι τόκοι πρέπει να αποπληρωθούν" αναφέρει χαρακτηριστικά..
Προχωρώντας στην ακτινογραφία των αναγκών της Ελλάδας για το 2015, το Bloomberg επισημαίνει πως η χώρα οφείλει να καταβάλλει 8,6 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και περίπου 7 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους ιδιώτες επενδυτές.
Πρόκειται για ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 8,6% του ΑΕΠ της Ελλάδας για το 2014.
Εκτός αυτών, η Ελλάδα θα κληθεί να καταβάλλει ακόμη 5,4 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των τόκων – ήτοι 2,9% του ΑΕΠ. Συνολικά επομένως, η νέα ελληνική κυβέρνηση οφείλει να καταβάλλει 20,9 δισ. ευρώ το 2015, ήτοι το 11,5% του ΑΕΠ!

Πιθανές πηγές χρηματοδότησης

Η Ελλάδα, εκτιμά το Bloomberg, θα πρέπει να παράξει εσωτερικά ένα μέρος των 20,9 δισ. ευρώ, επιστρατεύοντας το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014, το οποίο ανήλθε στο 1,5% του ΑΕΠ ή στα 2,7 δισ. ευρώ.
Για το 2015, το πλεόνασμα εκτιμάται πως θα ανέλθει στο 3% του ΑΕΠ ή στα 5,6 δισ. ευρώ.
Βάσει των στοιχείων του 2014 και εξαιρώντας το 2015, απομένουν 18,2 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί η τρύπα του 2015. Παράλληλα, η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί για την επιστροφή των τόκων των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ίδια, μέσω του Securities Market Programme. Αυτό το ποσό ανέρχεται περίπου στα 1,3 δισ. ευρώ. Επομένως, απομένουν ακόμη 16.9 δισ. ευρώ.
Ένα πρώτο βήμα για την κάλυψη των εναπομεινάντων χρημάτων έγκειται στην αποδοχή της τελευταίας δόσης του τρέχοντος δανείου, η οποία ανέρχεται 7,2 δισ. ευρώ. Επομένως, το υπολειπόμενο ποσό περιορίζεται στα 9,7 δισ. ευρώ.
Μία συμφωνία με το ΔΝΤ θα συνεπαγόταν τη μείωση του κενού κατά 7,2 δισ. ευρώ είτε με τη μορφή της προληπτικής στήριξης είτε με τη μορφή απευθείας δανείου. Υποθέτοντας πως η συμφωνία θα καταστεί δυνατή, απομένουν μόλις 2,5 δισ. ευρώ. Αυτό ποσό μπορεί να καλυφθεί μέσω της έκδοσης νέων ομολόγων, υπό την προϋπόθεση τα επιτόκια να υποχωρήσουν σημαντικά.Ακόμη και εάν όμως, οι αγορές δεν ηρεμήσουν, η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσει μία προληπτική πιστωτική γραμμή από τον ESM.
Επομένως, συμπεραίνει το Bloomberg, το χρηματοδοτικό πρόβλημα της Ελλάδας θα μπορούσε εύκολα να επιλυθεί, χάρη στη συμφωνία με το ΔΝΤ. Μία τέτοια εξέλιξη δεν απέχει πολύ από τα υφιστάμενα σχέδια. Βέβαια, όλα αυτά προϋποθέτουν τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, υπενθυμίζει το αμερικανικό πρακτορείο.
Αν και οι μεσοπρόθεσμες ανάγκες της χώρα δύνανται να εξυπηρετηθούν, το πρόβλημα εξακολουθεί να έγκειται στο μακροπρόθεσμο χρέος, το οποίο παραμένει εξαιρετικά μεγάλο. Οι Ευρωπαίοι έχουν αποκλείσει το κούρεμα.
Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει το Bloomberg, οποιαδήποτε ελάφρυνση στο ποσοστό του χρέους που διαθέτουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο, καθώς η μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού χρέους (148 δισ.) βρίσκεται στα χέρια του EFSF.

http://www.enikonomia.gr/international/13731,Bloomberg:_H_Ellada_xreiazetai_21_dis_ey.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...