Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Κατσαρίδες: Δεν φτάνει που θα επιζήσουν σε πυρηνικό όλεθρο. Έχουν και προσωπικότητα


Είναι αηδιαστικές, είναι απαίσιες, αλλά ακόμη και οι κατσαρίδες έχουν προσωπικότητα. Αυτό είναι το -απρόσμενο- συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής έρευνας, σύμφωνα με την οποία όλες οι κατσαρίδες δεν έχουν παρόμοια συμπεριφορά, όταν είναι μόνες τους.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι επιστήμονες έχουν βεβαιώσει ότι διάφορα ζώα και έντομα, από τα χταπόδια ως τις αράχνες, έχουν τη δική τους διακριτή προσωπικότητα: υπάρχουν π.χ. ντροπαλά και τολμηρά χταπόδια, κοινωνικές και αντικοινωνικές αράχνες. Τώρα σε αυτό τον κατάλογο έρχεται να προστεθεί -αν είναι δυνατόν- και η προσωπικότητα της κατσαρίδας.
«Πολλές μελέτες έχουν δείξει την ύπαρξη προσωπικότητας σε άλλα ασπόνδυλα, αλλά κανείς δεν είχε σκεφτεί να μελετήσει την κατσαρίδα (σ.σ. καθόλου παράξενο αυτό...)», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Ισαάκ Πλάνας-Σίτια, συμπεριφοριστής οικολόγος του Ελευθέρου Πανεπιστημίου του Βρυξελλών, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Proceedings of Royal Society B΄ της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με το "Science".
Οι ερευνητές προσάρτησαν σε 300 κατσαρίδες μικροσκοπικά «τσιπάκια» εντοπισμού μέσω ραδιοσυχνοτήτων, ώστε να μπορούν να καταγράφουν συνεχώς τον τρόπο που κάθε ξεχωριστό έντομο κινείτο, όταν τοποθετείτο σε ένα νέο περιβάλλον.
Η παρακολούθηση έδειξε ότι, όπως συμβαίνει με τα λιοντάρια ή τις αράχνες, υπάρχουν ντροπαλές και θαρραλέες κατσαρίδες. Οι πρώτες βιάζονται να τρυπώσουν σε κάποιο απόμερο μέρος, ενώ οι δεύτερες δεν χάνουν ευκαιρία να εξερευνούν ολόγυρα (προφανώς ένας άνθρωπος έχει αυξημένες πιθανότητες να συναντήσει μια τέτοια εξωστρεφή κατσαρίδα παρά μια εσωστρεφή).
Τελικά, πάντως, ανεξάρτητα από την προσωπικότητα της κάθε μιας, όλες οι κατσαρίδες καταλήγουν στο ίδιο καταφύγιο και, όταν είναι όλες μαζί, συμπεριφέρονται παρόμοια. «Υπάρχει μια συλλογική δυναμική, μια κοινωνική επιρροή, που εξαφανίζει τις ατομικές διαφορές της προσωπικότητας. Έτσι, μέσα στην ομάδα, καταλήγουν όλες να έχουν την ίδια συμπεριφορά», δήλωσε ο Ισαάκ Πλάνας, επισημαίνοντας ότι η ατομική προσωπικότητα μιας κατσαρίδας διαφέρει από την συλλογική - ομαδική προσωπικότητά της.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
http://news247.gr/eidiseis/epistimi/katsarides-den-ftanei-poy-tha-epizhsoyn-se-pyrhniko-olethro-exoyn-kai-proswpikothta.3285162.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...