Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

SOS για το στέγαστρο Καλατράβα


6351052013960900007D7E97DC2F390AD67F54DF
Σήμα κινδύνου εκπέμπει πλέον το στέγαστρο του Ολυμπιακού Σταδίου στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ), που σχεδίασε ο διάσημος ισπανός αρχιτέκτων Σαντιάγο Καλατράβα για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και στοίχισε συνολικά 130 εκατ. ευρώ.  
Σήμα κινδύνου εκπέμπει πλέον το στέγαστρο του Ολυμπιακού Σταδίου στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ), που σχεδίασε ο διάσημος ισπανός αρχιτέκτων Σαντιάγο Καλατράβα για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και στοίχισε συνολικά 130 εκατ. ευρώ. Στο εντυπωσιακό και υποαξιοποιούμενο αρχιτεκτόνημα ουδέποτε έχει γίνει η βαριά συντήρηση που προβλέπεται από την περίπλοκη κατασκευή του, με αποτέλεσμα να έχει αφεθεί στη φθορά της χρήσης και του χρόνου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αιτία, η έλλειψη οικονομικών πόρων που καθιστούν αδύνατη τη δημοπράτηση των απαραίτητων διαγωνισμών για την προβλεπόμενη συντήρηση του θόλου.
Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Πολιτισμού που διαβιβάστηκε στη Βουλή, τα προηγούμενα χρόνια είχε προγραμματιστεί η διενέργεια δύο διεθνών διαγωνισμών για τα έργα του Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά την παρακολούθηση, τον έλεγχο και τη συνεχή καταγραφή της δομοστατικής συμπεριφοράς των μεταλλικών κατασκευών του ΟΑΚΑ, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το στέγαστρο, προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ. Ο δεύτερος προβλέπει τη συντήρηση (βάσει των αποτελεσμάτων και ευρημάτων του πρώτου διαγωνισμού) όλων των μεταλλικών κατασκευών του συγκροτήματος ΟΑΚΑ, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή οι δύο διαγωνισμοί ανέρχονται σε 9,5 εκατ. ευρώ.

«Επειδή ως σήμερα δεν εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίες πιστώσεις και δεν εγκρίθηκαν οι μελέτες, η υπηρεσία μας δεν προχώρησε στη διενέργεια διαγωνισμών της συντήρησής του»
σημειώνει το υπουργείο Πολιτισμού. Και αυτό διότι «οι διατεθείσες πιστώσεις του 2009 ανήλθαν τελικά στο ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ και με αυτές πληρώθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές του αναδόχου (Bung) του αρχικού πολιτικού προγράμματος παρακολούθησης της δομοστατικής συμπεριφοράς του στεγάστρου» σημειώνεται και συμπληρώνεται ότι τα επόμενα έτη τα χρήματα «κάλυπταν μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών».

«Συμπερασματικά»,
αναφέρει στο έγγραφο ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιάννης Ανδριανός, «το στέγαστρο του Ολυμπιακού Σταδίου είναι μια μεταλλική κατασκευή η οποία χρήζει συνεχούς συντήρησης και ελέγχου κατά τη διάρκεια της ζωής της, όπως όλες οι μεταλλικές κατασκευές αυτού του μεγέθους». «Ως εκ τούτου, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλισθούν οι σχετικές πιστώσεις και να προχωρήσουμε στη σύναψη σχετικών συμβάσεων με αναδόχους που θα αναδειχθούν από τους σχετικούς διαγωνισμούς, προκειμένου να διατηρηθεί η ασφάλεια και η λειτουργικότητα του στεγάστρου και του συνόλου των μεταλλικών κατασκευών του ΟΑΚΑ» σημειώνει.
Αρμόδια για τη συντήρηση του στεγάστρου είναι η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Εργων και Εγκαταστάσεων Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΥΔΕ/ΕΠΤΑ) του υπουργείου Πολιτισμού. Η κατασκευή του μεταλλικού θόλου Καλατράβα αποτελούσε τμήμα του έργου «Αισθητική Ενοποίηση Ολυμπιακού Σταδίου – Ειδικές Κατασκευές» και η αποπεράτωσή του ξεπέρασε σε κόστος τα 130 εκατ. ευρώ. Το υλικό κατασκευής είναι ο δομικός χάλυβας και ο θόλος διαθέτει σύστημα αντιοξειδωτικής προστασίας, όμως χρήζει συντήρησης βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών και κανονισμών. Η ΕΥΔΕ/ΕΠΤΑ πριν από την παραλαβή του έργου είχε κάνει επιδιορθώσεις και αποκαταστάσεις σε προβλήματα που εντοπίστηκαν κατά τη φάση της κατασκευής, ενώ εγκατέστησε μέσω του συμβούλου κατασκευής του έργου πιλοτικό σύστημα παρακολούθησης της συμπεριφοράς του στεγάστρου μέσω ηλεκτρονικών οργάνων που κατέγραψαν τις μετακινήσεις.
Η υπηρεσία έχει συντάξει εγχειρίδιο συντήρησης και λειτουργίας βάσει ευρωπαϊκών προτύπων και είχε προχωρήσει κατά καιρούς σε επιδιορθώσεις και οπτικούς ελέγχους στην κατασκευή προκειμένου να διαπιστώσει την ύπαρξη φθορών που ενδέχεται να δημιουργήσουν πρόβλημα ασφαλείας και έχει καταγράψει παρατηρήσεις ή αστοχίες, μεταξύ των οποίων και θέματα συγκολλήσεων στη βάση του στεγάστρου που απαιτούν παρακολούθηση «αλλά δεν καθιστούν επικίνδυνη την κατάσταση του στεγάστρου», όπως αναφέρεται. Η κατά τόπους φθορά της βαφής των μεταλλικών κατασκευών είναι καθαρά επιφανειακή, σημειώνει το υπουργείο, και η οποία είναι «αναμενόμενη λόγω περιβαλλοντικών συνθηκών», η δε αποκατάστασή της προβλέπεται στον φάκελο ασφαλείας και υγείας του έργου και θα ολοκληρωθεί μέσω διαγωνισμών. Το στέγαστρο Καλατράβα διαθέτει συγκολλήσεις ελασμάτων πάχους 100 χιλιοστών και αθροιστικό μήκος συγκολλήσεων που ξεπερνά τα οκτώ χιλιόμετρα. Ο εργασίες συναρμολόγησης και ανέγερσης ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2003 και ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο του 2004.    Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 26 Ιουλίου 2013
http://troktiko.eu/2013/07/sos-gia-to-stegastro-kalatraba/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...