Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Nταβίντ Λασέλ «Η συγχώνευση χρειάζεται σταθερή υποστήριξη της ΕΚΤ»

A0DCDF66BDAB1719EB5E2FFE8022853B.jpg
  Η συγχώνευση της Τράπεζας Κύπρου με τη Λαϊκή Τράπεζα πρέπει να ολοκληρωθεί, αλλά για να πετύχει χρειάζεται τη σταθερή υποστήριξη της ΕΚΤ, σύμφωνα με τον Nταβίντ Λασέλ, πρόεδρο της ανεξάρτητης επιτροπής, στην οποία ανατέθηκε η εκπόνηση έκθεσης για το μέλλον των κυπριακών τραπεζών.
Σε συνέντευξή του στο κοινοτικό δελτίο «Αζάνς Ερόπ», ο Ντ. Λασέλ αναφέρει σχετικά με την επιστολή που είχε στείλει προς τους δανειστές της χώρας, ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης, ότι αυτή περιέχει πολλά ακριβή γεγονότα και μια εκτίμηση της κατάστασης την οποία υποστηρίζει. Η ΕΚΤ θα πρέπει να λάβει μια πολύ δύσκολη απόφαση, αν θα προχωρήσει σε επέκταση της παροχής ρευστότητας προς τη νέα τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση, καθώς έχει ήδη αλλάξει τους κανόνες όσον αφορά τις εξασφαλίσεις και όχι μόνο, έτσι ώστε να καταστήσει δυνατή την παροχή ρευστότητας. Η συγχώνευση πρέπει να ολοκληρωθεί και ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να λειτουργήσει, είναι εφόσον η ΕΚΤ την υποστηρίζει σταθερά, διαφορετικά, όπως τονίζει ο κ. Λασέλ, η συγχώνευση θα μπορούσε να αποτύχει, αλλά «αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι θα πετύχει, επειδή όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να επιτύχουν, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ».
Σύμφωνα με τον Ντ. Λασέλ, η Κύπρος βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση αυτή τη στιγμή. Είναι στην αρχή της ύφεσης και άλλες χώρες που έχουν ήδη περάσει από το στάδιο αυτό, έχουν δείξει ότι ενδέχεται να υπάρξει μείωση της οικονομικής δραστηριότητας έως 20% και ανεργία έως και 25%. Η Κύπρος βρίσκεται στο πρώτο στάδιο προς αυτή την κατεύθυνση, έχει συνεπώς πολύ δύσκολο δρόμο μπροστά της. «Η επιτυχία δεν είναι σε καμία περίπτωση εγγυημένη, η Κύπρος ενδέχεται κάλλιστα να χρειαστεί περισσότερα χρήματα κάποια στιγμή. Αλλά νομίζω ότι ο καθένας θέλει να πετύχει και αναμένω ότι τα χρήματα θα εκταμιευτούν», αναφέρει.
Λόγω της τρέχουσας κατάστασης, λέει, είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί με επιτυχία η συγχώνευση Κύπρου-Λαϊκής, γιατί είναι πολύ τεχνικό το θέμα. Επίσης, θα οδηγήσει την Κύπρο στο να έχει μια πολύ μεγάλη τράπεζα με περισσότερο από το ήμισυ της αγοράς, εξέλιξη που δεν είναι καλή για τον ανταγωνισμό. Σημαίνει, επίσης, ότι σε περίπτωση που η νέα τράπεζα αντιμετωπίσει δυσκολίες, το σύνολο του τραπεζικού συστήματος και ολόκληρη η κυπριακή οικονομία απειλούνται. Τέλος, ο κ. Λασέλ υποστηρίζει ότι η Κύπρος δεν έχει εναλλακτικές λύσεις εκτός από τις τράπεζες για την παροχή χρηματοδότησης στη χώρα. «Έχει ένα χρηματιστήριο, αλλά αυτό έπρεπε να κλείσει, και καμία άλλη δραστηριότητα. Συνεπώς, εξαρτάται από τις τράπεζες. Σε μακροπρόθεσμη βάση, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν την τράπεζα» (που θα προκύψει από τη συγχώνευση).
Ερωτηθείς ποιο είναι το πιθανό κόστος της καθυστέρησης της αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Κύπρου, ο Ντ. Λασέλ απαντάει ότι κατά πρώτον, η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί. Είναι πολύ σημαντικό να αποκατασταθεί η σταθερότητα το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε να αρθούν οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων, τονίζει, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι είναι αδύνατο να προβλεφθεί πότε θα συμβεί αυτό. «Ορισμένοι αναφέρουν το φθινόπωρο, αλλά οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι και πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία πρέπει κανείς να είναι περισσότερο προσεκτικός παρά θαρραλέος, οπότε αναμένω ότι θα διατηρηθούν [σ.σ.: οι έλεγχοι] για κάποιο χρονικό διάστημα», είπε.
Στο ερώτημα ένα υπάρχει ενδεχόμενο μια μεγάλη διεθνής τράπεζα να αγοράσει την Τράπεζα Κύπρου, απάντησε ότι αυτήν τη στιγμή δεν είναι εφικτό, επειδή οι πάντες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην Κύπρο. Ωστόσο, συνέχισε, μόλις η σταθερότητα επιστρέψει, αυτό είναι μια δυνατότητα. «Δεν αναμένω ωστόσο καμία ξένη τράπεζα να αναλάβει την Τράπεζα Κύπρου πριν αυτή σταθεροποιηθεί εκ νέου. Στην έκθεσή μας, αναφέρουμε ότι η Κύπρος θα πρέπει να ενθαρρύνει περισσότερες ξένες τράπεζες να εγκατασταθούν στο νησί προς ενίσχυση του ανταγωνισμού, συνεπώς, βλέπουμε δυνατότητες σε αυτόν τον τομέα και μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ευκταία σε μακροπρόθεσμη βάση», τόνισε.
Για τις επικρίσεις πολλών προς την κυπριακή Κεντρική Τράπεζα και την ΕΚΤ για την παροχή 9 δισ. ευρώ σε ρευστότητα έκτακτης ανάγκης (ELA) και για το ποιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτό, ο Ντ. Λασέλ επισημαίνει ότι κατά την άποψη της επιτροπής που προεδρεύει ο ίδιος, αυτή η ρευστότητα ήταν απαραίτητη γιατί διαφορετικά οι τράπεζες θα είχαν καταρρεύσει. «Το ενδεχόμενο αυτό θα ήταν καταστροφικό όχι μόνο για την οικονομία της Κύπρου, αλλά και για την ευρωζώνη –έ χουμε τώρα μια κατάσταση όπου υπάρχει ένα τεράστιο ποσό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς στήριξη της ρευστότητας», είπε, προσθέτοντας ότι η σταθερότητα επιβάλλεται, διότι χωρίς αυτήν, η αναδιάρθρωση του κυπριακού τραπεζικού κλάδου δεν μπορεί να ευδοκιμήσει και επιβάλλεται να ευδοκιμήσει. «Αν αποτύχει, τότε δεν μπορώ να σκεφτώ ποιες θα είναι οι συνέπειες», επισήμανε.
Σε άλλη ερώτηση εάν θα μπορούσε η ρευστότητα που έδωσε ο ELA να μετατραπεί σε μακροπρόθεσμα ομόλογα, είπε ότι δεν νομίζει ότι μπορεί να συμβεί αυτό. «Νομίζω ότι είναι θέμα παροχής ρευστότητας και εφόσον η τράπεζα επανέλθει σε κανονική λειτουργία και πραγματοποιεί κέρδη, τότε μπορεί να προσελκύσει νέους καταθέτες, αφού θα έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη», είπε, προσθέτοντας ότι σ’ αυτή την περίπτωση θα είναι δυνατή η επιστροφή χρημάτων στον ELA, και αυτή είναι η διαδικασία στην οποία προσβλέπουμε.
Σύμφωνα με τον Ντ. Λασέλ, η Κύπρος στηρίχθηκε πάρα πολύ στον τραπεζικό τομέα, αλλά χωρίς εθνική στρατηγική. «Με αυτό εννοώ ότι είχε τα οφέλη και τα κέρδη από τον τραπεζικό τομέα, αλλά δεν είχε επίγνωση των κινδύνων και οι τραπεζικές επιχειρήσεις είναι πολύ επικίνδυνες, δεν είχαν καμία στρατηγική εξισορρόπησης κινδύνων και ωφελημάτων και όταν οι κίνδυνοι εμφανίστηκαν, ήταν απροετοίμαστοι», είπε.
Ερωτηθείς σχετικά με την επισήμανση της έκθεσης ότι το κυπριακό οικονομικό μοντέλο μπορεί να εξακολουθήσει στο μέλλον να βασίζεται στον χρηματοπιστωτικό τομέα, είπε ότι εν μέρει αυτό ισχύει. «Πρόκειται για μια πολύ μικρή οικονομία με μικρή δραστηριότητα και πιστεύουμε ότι της δίνεται μια ευκαιρία τώρα να βελτιωθεί. Η κυπριακή οικονομία στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στις φοροαπαλλαγές και στην ανεπαρκή εποπτεία. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν επαγγελματικές δεξιότητες στην Κύπρο για να οικοδομηθεί πολύ υψηλή ποιότητα επιχειρήσεων που θα εξαρτώνται λιγότερο από τις φοροαπαλλαγές και θα βασίζονται περισσότερο στον επαγγελματισμό», τόνισε. «Πιστεύουμε επίσης ότι γεωγραφικά η Κύπρος είναι σε καλή θέση να παρέχει ασφαλές καταφύγιο για τις περιοχές της Μεσογείου, οι οποίες είναι πολιτικά πολύ ασταθείς και στις οποίες η ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν είναι ασφαλής», συνέχισε.
Στην ερώτηση εάν θεωρεί ότι παρεξηγήσεις μεταξύ της κυπριακής Κεντρικής Τράπεζας και της κυβέρνησης έπαιξαν ρόλο στην εμφάνιση της κρίσης απάντησε τα εξής: «Σίγουρα. Ο νέος διοικητής ανέλαβε πριν από ένα χρόνο. Ο προηγούμενος διοικητής είχε πολύ κακές σχέσεις με την κυβέρνηση και συνέπεια αυτής της κατάστασης ήταν η έλλειψη συντονισμού των δράσεων και, όπως προανέφερα, η απουσία πολιτικής για τις τράπεζες. Αυτό αποτέλεσε μια σοβαρή αιτία για την κρίση και έχουμε κάνει συστάσεις για τη βελτίωση της σχέσης αυτής (μεταξύ της κυπριακής Κεντρικής Τράπεζας και της κυβέρνησης)».

 http://troktiko.eu/2013/07/h-sugchoneush-chreiazetai-statheri-upostirixh-ths-ekt/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...