Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Γνωρίζαμε ότι το σύστημα αυτοπροστασίας των F-16 δεν δούλευε,αλλά το ξαναπαραγγείλαμε!!!





Οι συνομιλίες μεταξύ του ΥΕΘΑ Ευάγγελου Βενιζέλου και του πρώην Αμερικανού πρέσβη και νυν στελέχους ελληνικής τράπεζας Ντέϊβιντ Σπέκχαρντ,για τα συστήματα αυτοπροστασίας ASPIS II των F-16 όπως αποκαλύπτονται στα τηλεγραφήματα που διέρρευσαν στα Wikileaks,
έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Για να τα πούμε απλά και να τα καταλάβουν και όσοι δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν τα συστήματα των μαχητικών μας: στην "παρτίδα" των F-16 που παραγγείλαμε επί κυβερνήσεων Σημίτη και υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου συμφωνήθηκε να τοποθετηθεί το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS II. Το σύστημα αυτό ειδοποιεί τον πιλότο για οποιαδήποτε απειλή στρέφεται εναντίον του και τον ενεργοποιεί για την αντιμετώπισή της. Είναι δηλαδή το Α και το Ω για το μαχητικό.

Πολύ γρήγορα έγινε κατανοητό ότι το σύστημα αυτό δεν δουλευει όπως τουλάχιστον το είχαμε παραγγείλει. Τι έκανε η "κουβαρντού" Ελλάς εκείνη την εποχή; Τίποτα για να απεμπλακεί και να επιλέξει ένα από τα υπάρχοντα συστήματα για να κάνει τη δουλειά της. Αυτό όμως είναι το λιγότερο.

Όταν η κυβέρνηση Καραμανλή,χωρίς να ρωτήσει κανένα και πρώτα απ΄ όλα την ΠΑ, παρήγγειλε με απ΄ ευθείας ανάθεση -διακρατική συμφωνία το λένε- 30 ακόμη μαχητικά, τι έκανε λέτε; Εγκατέστησε το ίδιο ακριβώς σύστημα,το οποίο στα F -16 της εποχής Σημίτη-Τσοχατζόπουλου, δεν έχει καν εγκατασταθεί,λόγω των προβλημάτων που παρουσίασε!!!

Το περίεργο είναι ότι όταν γίνεται συζήτηση για το ASPIS II,αυτή περιορίζεται στα αεροσκάφη του 2000 και για τα αεροσκάφη του 2005 δεν αναφέρεται παρά το …καθησυχαστικό ότι "σ΄ αυτά τα αεροσκάφη το ASPIS II είναι εγκατεστημένο"! Μόνο που το θέμα δεν είναι αν είναι εγκατεστημένο,αλλά αν δουλεύει ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΘΕΣΕΙ.

Γιατί αν δεν δουλεύει μ΄ αυτές τις προδιαγραφές κάποιος ή κάποιοι πρέπει να μας απαντήσουν γιατί τοποθετήθηκε στα αεροσκάφη της παραγγελίας του 2005. Δεν μας δέσμευσε αυτή η κίνηση στις διαπραγματεύσεις μας με τους Αμερικανούς;

Τι λένε τα Wikileaks

Η αμερικανική εταιρεία «Raytheon» φέρεται να είναι υπεύθυνη για την έλλειψη συστημάτων αυτοπροστασίας στα 60 (Peace-Xenia III) F-16 της επίσης αμερικανικής εταιρείας «Lockheed Martin», που παρήγγειλε η Ελλάδα,επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου, έναντι δυο δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η παραγγελία έγινε το Μάρτιο του 2000 και τα αεροσκάφη εννιά χρόνια μετά , σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα του Wikileaks συνέχισαν να είναι «τυφλά».


Στο τηλεγράφημα της 4ης Νοεμβρίου του 2009 ο Σπέκχαρντ γράφει για τον Ε. Βενιζέλο: “(…) παραπονιέται για ένα πρόβλημα που έχει το σύστημα αυτοπροστασίας στα F16 Peace Xenia III και ότι οι αμερικανικές εταιρείες πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη», αναφέρει χαρακτηριστικά –σύμφωνα με το Wikileaks, ο πρωην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα. Και δίπλα σε αυτό σημειώνει χειρόγραφα, μέσα σε παρένθεση, πως το πρόβλημα προέκυψε λόγω των διαπραγματεύσεων, που έχουν διακοπεί μεταξύ της αμερικανικής «Raytheon» και του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, με αποτέλεσμα: "κανένα από τα αεροσκάφη" να μην έχει "εγκατεστημένο σύστημα αυτοπροστασίας".


Στο περιθώριο της συνάντησης ο πρέσβης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ρωτά μεταξύ άλλων τον Ευάγγελο Βενιζέλο και για τα δημοσιεύματα που τον φέρουν να έχει αποφασίσει την αγορά «eurofighter» για να την κάλυψη των αναγκών σε μαχητική αεροσκάφη νέας γενιάς, ο οποίος φέρεται να του απαντά ότι όσα γράφονται είναι ανακριβή και πως ο ίδιος «δεν έχει πάρει ακόμη καμία απόφαση».

Ένα μήνα μετά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισκέπτεται εκ νέου τον Αμερικανό Πρέσβη και πάλι για το ίδιο θέμα. Και σύμφωνα από το τηλεγράφημα (09ATHENS1605) που έπεται της συνάντησης, ο υπουργός Αμυνας εμφανίζεται να επαναλαμβάνει στον Πρέσβη πως ναι μεν το φταίξιμο είναι της αμερικανικής εταιρείας Raytheon, αλλά αυτή τη φορά ζητά και τη βοήθειά του για την επίλυση της διαφοράς.

Ο Σπέκχαρντ ολοκληρώνει το τηλεγράφημά του, με ένα προσωπικό σχόλιο: «η συναλλαγή μεταξύ της «Raytheon» και της ελληνικής κυβέρνησης είναι εμπορική και όχι διακρατική» κατά συνέπεια οι εναλλακτικές της αμερικανικής κυβέρνησης είναι περιορισμένες. «Τα «προβληματικά» Peace Xenia III F16 σε συνδυασμό με την πολιτική πίεση που δέχεται η Ελλάδα με την Ευρώπη δεν θα βοηθήσουν τις αμερικανικές εταιρείες όταν το υπουργείο Αμυνας θα αποφασίσει τι αεροπλάνα θα πάρει στο μέλλον», σημειώνει ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα και καταλήγει ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί σαν δικαιολογία την προηγούμενη εμπειρία με τη «Raytheon» για να πάρει τα «Eurofighter» παρόλο που είναι πιο ακριβά.
http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=9&art_id=4412

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...