Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Διαμάντια για την καταπολέμηση του καρκίνου



Τα νανοδιαμάντια μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία του καρκίνου κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας. Μπαίνουν μέσα στον πυρήνα των φαρμάκων και κατευθύνονται με μεγαλύτερη ακρίβεια στον όγκο...

Στο πανεπιστήμιο του Northwestern στο Σικάγο ο Δρ. Ντιν Χο εργάζεται με διαμάντια. Για την ακρίβεια με νανοδιαμάντια, τα οποία είναι τόσο μικροσκοπικά που μοιάζουν με κόκκους σκόνης:

«Ένα νανοδιαμάντι αποτελείται από άνθρακα, έχει μήκος μεταξύ δυο και οχτώ νανόμετρων, και είναι προικισμένο με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ιδιότητες. Η επιφάνειά του μπορεί αρχικά να προσελκύσει μια σειρά από φάρμακα και μετά πάλι να τα απελευθερώσει. Ο οργανισμός το ανέχεται καλά και μπορεί κανείς να το επεξεργαστεί πολύ εύκολα. Λίγα οξέα, ένας μύλος και ένας υπέρηχος αρκούν για ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Ο συνδυασμός αυτός κάνει εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα διαμάντια για την ιατρική».

Ελπιδοφόρα αποτελέσματα

Συγκεκριμένα, ο Ντιν Χο έλεγξε κατά πόσον τα νανοδιαμάντια μπορούν να βελτιώσουν την επίδραση της χημειοθεραπείας, γιατί τα αποτελέσματά της συχνά μπορεί να εξασθενίσουν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Οι όγκοι είναι ανθεκτικοί. Αυτό συμβαίνει επειδή τα καρκινικά κύτταρα αρχίζουν να παράγουν τις λεγόμενες μοριακές αντλίες που απομακρύνουν τα φάρμακα γρήγορα. Προς το παρόν υπάρχουν κάποια φάρμακα που μπορούν να παραλύσουν μια από αυτές τις αντλίες, όμως τα νανοδιαμάντια φαίνεται να τα καταφέρνουν καλύτερα. Είναι μικροσκοπικά, προσελκύουν το φάρμακο και εισχωρούν μέσα στον όγκο. Ο Ντιν Χο έχει κάνει ήδη πειράματα σε ποντίκια με επιθετικό καρκίνο του μαστού. Μια φορά με την κλασσική μέθοδο και μια φορά όταν το φάρμακο βρίσκεται πάνω στο νανοδιαμάντι:

«Συνήθως το φάρμακο αποβάλλεται γρήγορα και δεν έχει το χρόνο να δράσει. Στο δικό μας πείραμα ο όγκος στο μαστό μεγάλωνε γρήγορα και μετά από λίγο τα ποντίκια πέθαναν. Με τα νανοδιαμάντια όμως το φάρμακο έμεινε πολύ περισσότερο και τα ποντίκια επέζησαν αντί για μια εβδομάδα πολύ περισσότερες εβδομάδες. Αυτή είναι μια σαφής βελτίωση».

Χάρη στα νανοδιαμάντια η συγκέντρωση του φαρμάκου ήταν δέκα φορές μεγαλύτερη στα καρκινικά κύτταρα από ότι συνήθως και παρέμεινε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εκτός αυτού οι παρενέργειες δεν ήταν περισσότερες. Αντίθετα αποδείχθηκε ότι τα νανοδιαμάντια γίνονταν εύκολα ανεκτά από τον οργανισμό. Η μέθοδος αποδεικνύεται στα ζώα ελπιδοφόρα, όμως ο Ντιν Χο δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε κλινικές έρευνες πριν περάσει αρκετός χρόνος και σιγουρευτεί με τα αποτελέσματα στα ζώα.



Volkart Wildermuth / Μαρία Ρηγούτσου 
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
www.healthierworld.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...