Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

8 συμβουλές για ασφαλείς κωδικούς


http://i55.tinypic.com/1zlpxma.jpg

Το Internet έχει καταστήσει την πληροφορία πιο εύκολα προσβάσιμη, ωστόσο έχει συμβάλει στο οι προσωπικές μας πληροφορίες να είναι περισσότερο ευάλωτες σε επιθέσεις. Οι ζωές μας περιστρέφονται πλέον γύρω από αυτό το «εικονικό σύμπαν» και ο καθένας μπορεί να «ρίξει» μια ματιά…

Για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας δημιουργήσαμε ένα σύνολο από «μπάρες» προστασίας οι οποίες ανοίγουν μόνο με την εισαγωγή του κατάλληλου κωδικού. Φτιάξαμε έναν εικονικό κόσμο, προστατευμένο με passwords και ζούμε… από πίσω του. Ο καθένας από εμάς έχει μια πλειάδα τέτοιων κωδικών. Κωδικοί για το email, τον υπολογιστή, τα chat rooms, το instant messaging, στα φόρα, στην τράπεζα, συνδρομές σε εφημερίδες και περιοδικά και ένα σωρό άλλες δραστηριότητες που απαιτούν κωδικούς.
Το πρόβλημα με όλους αυτούς τους κωδικούς είναι… απλό. Είναι πολλοί. Πάρα πολλοί. Πρέπει να θυμόμαστε διάφορους κωδικούς, μεγάλους, μικρούς, αριθμητικούς, κωδικούς με εικόνες, συνδυασμούς γραμμάτων και ένα σωρό άλλες επιλογές και διασταυρώσεις που καθιστούν πρακτικά αδύνατον το να θυμόμαστε όλες αυτές τις πληροφορίες.
Ήδη πρέπει να θυμόμαστε τους κωδικούς της πραγματικής μας ζωής, από τραπεζικές κάρτες, τηλέφωνα, pins, αριθμούς πελάτη, και ένα σωρό άλλες πληροφορίες, χρήσιμη η κάθε μία από αυτές στην δική της ώρα. Πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε ακόμα και απλούς reminders για να μας υπενθυμίζουν διάφορες υποχρεώσεις, ημερομηνίες ακόμα και ημερομηνίες γεννήσεων των παιδιών ή της οικογένειας μας. Πως θα θυμόμαστε λοιπόν όλες αυτές τις πληροφορίες;
Φυσικά, για να επιστρέψουμε στο θέμα των κωδικών, υπάρχει μια απλή λύση. Μπορούμε να ενοποιήσουμε όλους τους κωδικούς μας. Να βάλουμε δηλαδή τον ίδιο κωδικό σε όλες τις υπηρεσίες που έχουμε πρόσβαση. Οι hacker γνωρίζουν ότι πολύς κόσμος το έχει κάνει ήδη αυτό και προτρέπουν ακόμα περισσότερους να κάνουν το ίδιο. Απλά μην το κάνετε. Ποτέ. Η συγκεκριμένη πρακτική είναι η χειρότερη ενέργεια. Αν κάποιος κακόβουλος ανακαλύψει τον κωδικό σας, τότε θα έχει πρόσβαση σε όλες σας τις υπηρεσίες. Μέχρι να το καταλάβετε και να πάρετε μέτρα θα είναι ήδη αργά. Τα προσωπικά σας δεδομένα και γιατί όχι, ακόμα και ο τραπεζικός σας λογαριασμός μπορούν να υποστούν σοβαρό πλήγμα έως και να επέλθει η καταστροφή. Πιο κάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές, για το τι μπορείτε να κάνετε ώστε να μην γίνετε το επόμενο θύμα.
1. Δημιουργείτε ισχυρούς κωδικούς
Ένας ισχυρός κωδικός αποτελείται από μια σειρά χαρακτήρων, αριθμών, γραμμάτων και ειδικών συμβόλων τοποθετημένα με τέτοια σειρά και τρόπο ώστε να μην μπορεί να ανιχνευθεί εύκολα. Προφανώς η ημερομηνία γεννήσεως σας, δεν είναι ένας ισχυρός κωδικός. Επιπλέον, όσο μεγαλύτερο σε μήκος είναι το password σας, τόσο δυσκολότερα μπορεί να ανιχνευθεί. Ένας κανόνας είναι η δημιουργία κωδικών με τουλάχιστον 8 χαρακτήρες. Οι κωδικοί με 14 ή περισσότερους χαρακτήρες είναι ιδανικοί (αλλά δύσκολοι για την μνήμη). Αυτό που ισχύει γενικά, είναι ότι όσο μεγαλύτερο σε μήκος είναι το password που έχετε, τόσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για να «σπάσει» και να ανιχνευθεί.

2. Γνωστές λέξεις και προτάσεις
Μην χρησιμοποιείτε οτιδήποτε περιλαμβάνεται σε ένα λεξικό σε οποιαδήποτε γλώσσα. Λέξεις, προτάσεις ή φράσεις είναι οι πρώτοι στόχοι των απατεώνων. Οι επιτήδειοι διαθέτουν ειδικά προγράμματα και μπορούν να ανιχνεύουν όλες τις λέξεις που περιλαμβάνονται στα λεξικά. Ακόμα και αν θεωρείτε ότι μια λέξη στα Σουαχίλι θα τους είναι άγνωστη ή δύσκολο να την βρουν, να είστε σίγουροι ότι δεν είναι, για ένα επαγγελματία απατεώνα.

3. Άλλα ασθενικά passwords
Πέραν των λεξικών κακές επιλογές κωδικών είναι οι ταχυδρομικές διευθύνσεις, ταχυδρομικοί κωδικοί, ονόματα μελών της οικογένειας, ονόματα ζώων, ο αριθμός μητρώου του ΙΚΑ, το 123456 αλλά και το ABCDEF ή το ΑΒΓΔΕΖΗ, ή ο συνδυασμός τους. Επίσης, τα… κενά πεδία όπου σας ζητείτε κωδικός είναι ακόμα χειρότερο και από τον… χειρότερο κωδικό. Προσοχή, λοιπόν.

4. Μην ξεχνάτε
Ένα από τα συνήθη λάθη είναι να δημιουργείτε μεν ισχυρούς κωδικούς, αλλά μετά δε από… μερικά λεπτά της ώρας να τον έχετε ήδη ξεχάσει. Τώρα, όχι μόνο οι απατεώνες δεν μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία σας, αλλά ούτε εσείς.

5. Άλλα… κόλπα
Το «κόλπο» για να δημιουργήσετε ένα καλό, ισχυρό κωδικό είναι… η τυχαιότητα. Όσο το δυνατόν πιο τυχαία έχει γίνει η επιλογή των γραμμάτων, των χαρακτήρων και των συμβόλων, τόσο πιο ισχυρός θα είναι ο κωδικός σας. Γίνετε δημιουργικοί σε αυτό το σημείο. Μια πρόταση είναι να χρησιμοποιείτε μια λέξη ως βάση αλλά να μην βγάζει νόημα με κανένα άλλο τρόπο. Για παράδειγμα, η λέξη «Φεγγάρι» θα μπορούσε να γίνει Φ3GΑΡ! ή Φ3GΓΑΡ1 κ.λπ.

6. Βοηθήστε την μνήμη σας
Μετά την δημιουργία του κωδικού σας χρησιμοποιήστε τον αμέσως μερικές φορές ή κατά την διάρκεια της ημέρας. Αυτό θα σας βοηθήσει σημαντικά να τον αποστηθίσετε. Μην χρησιμοποιήσετε αυτό τον ισχυρό κωδικό που κάνατε μια εβδομάδα να φτιάξετε, παντού. Φτιάξτε ένα καινούριο για κάθε διαφορετική υπηρεσία. Αν έχετε 100 διαφορετικά logins, φτιάξτε αρκετούς ισχυρούς κωδικούς (υπάρχουν προγράμματα για αυτή την δουλειά, για να το κάνετε γρήγορα). Αυτό θα δυσκολέψει τον επιτήδειο απατεώνα στον μέγιστο βαθμό. Μπορεί να σας φαίνεται υπερβολικό, αλλά δεν είναι. Με αυτό τον τρόπο ακόμα και αν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση σε μια υπηρεσία, δεν θα μπορεί τουλάχιστον να μπει στις υπόλοιπες.

7. Να τυπώσετε ή όχι τους κωδικούς σας;
Πολλοί χρήστες θεωρούν ότι δεν πρέπει να γράφετε τους κωδικούς σας πουθενά. Αυτό είναι σωστό. Φανταστείτε να έχετε φτιάξει ένα σούπερ κωδικό και να τον έχετε κολλήσει με post it… στην οθόνη σας. Προφανώς και θα είναι άχρηστος και ο καθένας θα μπορεί να τον… διαβάσει και υποκλέψει. Τυπώστε τους κωδικούς σας μόνο αν φυλάξετε την εκτύπωση σε ασφαλές μέρος και το κλειδί το έχετε εσείς (επίσης υπάρχουν εφαρμογές οι οποίες αναλαμβάνουν να φυλάξουν και να κρυπτογραφήσουν τους κωδικούς σας).

8. Αλλάξτε τους
Να αλλάζετε τους κωδικούς σας συχνά-πυκνά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τους αλλάζετε μια φορά το μήνα ή το δίμηνο. Μπορεί να σας φαίνεται περιττός κόπος, και πάλι δεν είναι. Ένας κανόνας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η αλλαγή των κωδικών σας κάθε 30-60-90 ημέρες. Ωστόσο, όσο συχνότερα τους αλλάζετε, τόσο πιο ασφαλής είστε.

Τελικά;
Το να δημιουργήσετε σωστά και ισχυρά passwords δεν είναι και η πιο ευχάριστη εργασία, αλλά είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να παραμείνετε ασφαλείς. Αφήνετε το σπίτι σας ξεκλείδωτο και επιτρέπετε στους ξένους να μπουν μέσα όταν λείπετε; Γιατί τότε να το κάνετε με τον υπολογιστή σας;

Μπορείτε να δοκιμάσετε τα πιο κάτω προγράμματα για την ασφαλή αποθήκευση κωδικών
1. Password Safe, Open Source: http://passwordsafe.sourceforge.net
2. KeePass Password Safe, freeware: http://keepass.info
3. Δημιουργία κωδικών με το: Online Password Generator.com

Πηγή: 31days.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...