Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Η Αγκυρα εκµεταλλεύεται την κρίση της ελληνικής οικονοµίας.Τουρκική εισβολή µε φθηνά δάνεια

H Ziraat Bank(εχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο ιστολόγιό μας για την δράση της στη Θράκη) είναι ένας χρηµατοπιστωτικός οργανισµός µε παρουσία σε όλες τις κρίσιµες για την Τουρκία περιοχές (καυκάσιες δηµοκρατίες, Βοσνία, Βουλγαρία, Σκόπια, τουρκοκυπριακός τοµέας κ.ά.), µε έδρα την Κοµοτηνή αλλά και υποκατάστηµα στην Αθήνα, που φαίνεται να αξιοποιεί στο έπακρο τη δύσκολη εθνική µας συγκυρία.Και λέµε «αξιοποιεί» καθώς, σύµφωνα µε......


πληροφορίες, φτάνει στο σηµείο σήµερα να χορηγεί πολλά επιχειρηµατικά και αγροτικά δάνεια έναντι υποθηκών όχι µόνο σε µουσουλµάνους πολίτες της Θράκης, όπως αρχικά είχε ξεκινήσει, αλλά και σε περισσότερους από 250 Ελληνες πολίτες και επιχειρηµατίες που βρίσκονται σε δυσκολία. Σε επιχειρηµατίες και νοικοκυριά που δοκιµάζονται και δίχως να µπορούν να βρουν άλλο τραπεζικό καταφύγιο θέλγονται από τις γενναιόδωρες προσφορές της τράπεζας, οι οποίες, όπως σήµερα παρουσιάζουµε, καταγγέλλονται από Ελληνες βουλευτές ως «αθέµιτες και εθνικά προκλητικές». Την ίδια ώρα µέχρι και το Επιχειρηµατικό Επιµελητήριο της Κοµοτηνής (τα σχετικά στοιχεία τα διαθέτουµε) έχει τις καταθέσεις του στην τράπεζα.

«Το θέµα είναι γνωστό στην κοινωνία της Ροδόπης εδώ και αρκετό καιρό. Οσο κι αν η ανάπτυξη της οικονοµικής διπλωµατίας µπορεί να συµβάλει στο ξεπέρασµα των παραδοσιακών αγκυλώσεων και συγκρούσεων, θα πρέπει τέτοιου είδους επιχειρηµατικές κινήσεις να γίνονται µε κανόνες. Η αγορά σκοτώνει τον εθνικισµό. Δεν θα πρέπει να συµβεί όµως το αντίθετο, ο εθνικισµός να σκοτώσει την αγορά. Σε αντίθετη περίπτωση τον λογαριασµό πληρώνουν οι λαοί. Και ο λογαριασµός είναι βαρύς», µας λέει ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ο ίδιος, από τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών, είχε ασχοληθεί στο παρελθόν µε τη δράση της Ziraat Bank, όµως η ενεργοποίηση στην Τουρκία της Εθνικής Τράπεζας µέσω της εξαγοράς της Finansbank πάγωσε την όποια κριτική στα τουρκικά σχέδια στη Θράκη. Σήµερα, όµως, η κατάσταση φαίνεται να έχει φτάσει στο απροχώρητο. Κι αυτό διότι πολλοί είναι οι συµπατριώτες µας οι οποίοι φτάνουν στο σηµείο να λαµβάνουν δάνεια µε υπέρ το δέον ευνοϊκούς όρους (ο ανταγωνισµός µιλά ακόµα και για πιθανότητα παρέµβασης και ελέγχου από την Τράπεζα της Ελλάδος), µε αντάλλαγµα την υποθήκη γαιών και κτιρίων σε ευαίσθητα εθνικά εδάφη.Κύκλοι της αγοράς µιλούν για τουλάχιστον 150 καταθέτες στην Αθήνα και πάνω από 100 Ελληνες στην υπόλοιπη χώρα που προσέτρεξαν για βοήθεια στην τράπεζα µέσα στο 2010.

Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι εκτιµούν ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει πλέον κάθε ελέγχου. Παράλληλα, ερώτηση έχει κατατεθεί εδώ και πολύ καιρό στη Βουλή, η οποία όµως δεν έχει απαντηθεί και θα επιστρέψει ως επίκαιρη πλέον στις αρχές Ιανουαρίου. Οπως επισήµανε ο κ. Στυλιανίδης, εξαιτίας του εθνικά ευαίσθητου χαρακτήρα της περιοχής η αγορά γαιών δεν επιτρέπεται λόγω των συγκεκριµένων συνθηκών. Οµως κάτι τέτοιο µπορεί να γίνει όχι από τρίτες εκτός Ε.Ε. χώρες, αλλά ενδεχοµένως από εταιρικά σχήµατα που δρουν στην κοινή µας πατρίδα, την Ευρώπη. Εγκυρες πηγές µας πάντως αναφέρονται σε τουρκικές offshore εταιρείες οι οποίες µε έδρα την Κύπρο αλλά και τη Μάλτα ετοιµάζονται να προχωρήσουν σε εξαγορές γαιών και οικιών, σε περιπτώσεις που συµπατριώτες µας δεν κατορθώσουν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Οµως οι εν λόγω αθρόες δανειοδοτήσεις δεν είναι η µόνη προσπάθεια της Ziraat να τοποθετηθεί δυναµικά στην αγορά. Και πριν από δύο χρόνια η τουρκική τράπεζα είχε επιχειρήσει να δηµιουργήσει κοινοπρακτικό σχήµα ώστε να τοποθετηθεί στους ΣΕΑ της Εγνατίας οδού, λόγω της µεγάλης κίνησης τουρκικών λεωφορείων και φορτηγών από τη Γερµανία. «Το θέµα προς το παρόν έχει παγώσει, αν και τίποτα δεν αποκλείεται στην προσπάθεια εξεύρεσης χρηµάτων», µας είπε ο κ. Στυλιανίδης. Η πιο «περίεργη» όµως προσπάθεια παρέµβασης σε ένα εθνικό µας οικονοµικό ζήτηµα από τη µεριά της τουρκικής τράπεζας είχε συµβεί πριν από δύο χρόνια.

Τότε είχε δηµιουργηθεί πρόβληµα µε την πώληση των αγροτικών προϊόντων του Νοµού Ροδόπης, τα οποία σηµειωτέον παράγονταν από Ελληνες κυρίως καλλιεργητές και τα διαχειρίζονταν συνεταιρισµοί της περιοχής. Ξαφνικά, η Ziraat παρουσιάστηκε σαν σωτήρας. Τι πρότεινε δηλαδή; Να αγοράσουν την παραγωγή τουρκικά εκκοκκιστήρια. Η προσπάθεια αυτή «έσπασε» χάρη σε παρέµβαση της τότε κυβέρνησης η οποία αντιλαµβανόµενη τον εθνικό κίνδυνο (Τούρκοι να παρέµβουν στην οικονοµία της Ροδόπης) έδωσε κοινοτικές χρηµατοδοτήσεις µε τη µορφή αποζηµιώσεων. «Ανεχθήκαµε πολλά λόγω της τοποθέτησης της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτής της συµφωνίας ήταν και το άνοιγµα το 2008 της Ziraat στην Ελλάδα. Μάλιστα η Τράπεζα της Ελλάδος είχε µιλήσει για στενό έλεγχο που θα ασκούσε στον τουρκικό χρηµατοπιστωτικό οργανισµό. Παρά ταύτα, οι Τούρκοι... αλωνίζουν», λένε εκπρόσωποι της τραπεζικής αγοράς. Οι ίδιοι καλούν τον κ. Γιώργο Προβόπουλο να σπεύσει, καθώς το πρόβληµα γιγαντώνεται και πολλοί είναι οι Ελληνες που θα χάσουν την περιουσία τους µε κέρδος για την άσπονδη φίλη Τουρκία.

Προσφέρουν 3% πιο χαµηλά επιτόκια.Σε επικοινωνία που είχαµε ως υποψήφιοι επιχειρηµατίες-πελάτες µε εκπρόσωπο της τράπεζας στην Αθήνα, αίσθηση µας προκάλεσε το γεγονός πως υπαινίχθηκε τη διάθεση επιτοκίου για επιχειρηµατικό δάνειο ακόµα και κάτω από 3%, όταν το σύνολο της αγοράς ως γνωστόν κινείται στην καλύτερη των περιπτώσεων 5,5%-6% και πάνω. «Περάστε καλύτερα από

Δευτέρα από κοντά για να σας βρούµε κι άλλες εναλλακτικές λύσεις», µας είπε το απόλυτα εξυπηρετικό στέλεχος. Καλά ενηµερωµένες πηγές όµως αναφέρονται και σε άλλες, παράλληλες δράσεις της Ziraat Bank. Ιδιαίτερη είναι η συµµετοχή της τράπεζας στην εκµετάλλευση του οικονοµικού προβλήµατος της χώρας, το οποίο χρησιµοποιεί για την απορρόφηση κεφαλαίων από τη χώρα µας και τα οποία θα «διασφαλιστούν σε τουρκικές, ασφαλείς τράπεζες», όπως τάζουν οι υπάλληλοι της Ziraat.

Κοινώς, αξιοποιώντας τον φόβο κατάρρευσης του ελληνικού χρηµατοπιστωτικού συστήµατος, οι Τούρκοι επιχειρούν γερό µπάσιµο σε όλα τα µέτωπα - ακόµα και στην προσέλκυση καταθέσεων. Ταυτόχρονα η επεκτατική πολιτική της συγκεκριµένης τράπεζας έχει επεκταθεί και στο real estate προσφέροντας ακόµη και διπλάσια ποσά από την αντικειµενική αξία ακινήτων. Η αγορά γης και ακίνητης περιουσίας στη Θράκη, καθώς και η αµετροεπής χορήγηση δανείων δηµιουργούν εύλογα ερωτήµατα.

Ενα άλλο µείζον θέµα ως προς τη δράση της τράπεζας είναι πως το ενηµερωτικό της υλικό δινόταν µονάχα στην τουρκική και την αγγλική γλώσσα. Μάλιστα ο τέως περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και νυν στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.∆. κ. Αντώνη Σαµαρά, κ. ∆ηµήτρης Σταµάτης, είχε δηµιουργήσει θέµα για τη στάση αυτή των Τούρκων τραπεζιτών.

 http://www.protothema.gr/
http://okitkort.blogspot.com/2011/01/blog-post_3944.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...