Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

H Αίγυπτος εκτός Διαδικτύου σε μια πρωτοφανή φραγή τηλεπικοινωνιών




Μια χώρα offline
Νωρίς τα ξημερώματα της Παρασκευής, το Διαδίκτυο σταμάτησε να λειτουργεί σε ολόκληρη την Αίγυπτο, μια εξέλιξη που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν «πρωτοφανή στην ιστορία του Διαδικτύου». Εκτός λειτουργίας και οι υπηρεσίες αποστολής SMS, χωρίς κινητή τηλεφωνία το κεντρικό Κάιρο όπου συγκεντρώνονται οι διαδηλωτές.

Στις 12.34 π.μ, οι τέσσερις πάροχοι που διαχειρίζονται την εισερχόμενη και εξερχόμενη διαδικτυακή κίνηση -Link Egypt, Vodafone/Raya, Telecom Egypt, Etisalat Misr- κατέβασαν τους διακόπτες ταυτόχρονα.

Μόνη εξαίρεση στη διαδικτυακή φραγή ήταν η Noor Group, πάροχος του αιγυπτιακού χρηματιστηρίου.

Όπως αναφέρει η Renesys, μια αμερικανική εταιρεία ασφάλειας δικτύων, η μόνη λογική εξήγηση είναι ότι η κυβέρνηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ ανάγκασε τους όλους παρόχους να διακόψουν τη διαδικτυακή κυκλοφορία ταυτόχρονα, μια κίνηση «άνευ προηγουμένου στην ιστορία του Διαδικτύου».

Προφανώς, η ηλεκτρονική απομόνωση της Αιγύπτου από τον υπόλοιπο κόσμο έχει στόχο την καταστολή των διαδηλωτών που ζητούν την παραίτηση του προέδρου.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, τα κινητά τηλέφωνα δεν λειτουργούν στην κεντρική περιοχή του Καΐρου όπου συγκεντρώνονται οι περισσότεροι διαδηλωτές, ενώ η αποστολή και λήψη γραπτών μηνυμάτων φαίνεται να είναι αδύνατη σε όλη τη χώρα.

Από την Τρίτη, εξάλλου, η κυβέρνηση είχε επιβάλλει φραγή στο Twitter και οι υπεύθυνοι του Facebook ανέφεραν προβλήματα με τη λειτουργία της υπηρεσίας στην Αίγυπτο.

Οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης και τα κινητά τηλέφωνα ήταν τα βασικά μέσα που χρησιμοποίησαν οι διαδηλωτές για να οργανώσουν μαζικές διαδηλώσεις.

«Ανησυχούμε ότι οι υπηρεσίες επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένου του Διαδικτύου, των κοινωνικών μέσων, ακόμα και αυτού του μηνύματος, μπλοκάρονται στην Αίγυπτο» γράφει στο Twitter ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Π.Κρόουλι.

Μέχρι την ηλεκτρονική συσκότιση της Παρασκευής, οι έμπειροι χρήστες του Διαδικτύου στην Αίγυπτο μπορούσαν να παρακάμψουν το μπλόκο μέσω υπολογιστών proxy, οι οποίοι δρομολογούν ανώνυμα τη διαδικτυακή κίνηση μέσω άλλων χωρών.

Όταν όμως δεν υπάρχει καθόλου Διαδίκτυο, αυτό είναι αδύνατο.

Ειδικοί σε θέματα Διαδικτύου επισημαίνουν ότι η κατάσταση στην Αίγυπτο είναι πιο δραματική σε σχέση με τις προσπάθειες άλλων κυβερνήσεων να φιμώσουν τους αντιφρονούντες χρήστες.

Το 2007, για παράδειγμα, η χούντα της Μιανμάρ κυριολεκτικά αποσύνδεσε τα καλώδια που συνέδεαν στο Διαδίκτυο ορισμένες μεγάλες πόλεις. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τους διαδηλωτές που διέθεταν κινητά τηλέφωνα, ούτε αφορούσε ολόκληρη τη χώρα.

Ακόμα και η κυβέρνηση του Ιράν δεν έθεσε όλη τη χώρα offline στη διάρκεια των εξεγέρσεων μετά τις εκλογές του 2009. «Το Ιράν ποτέ δεν διέκοψε μεγάλο τμήμα των διαδικτυακών του συνδέσεων -γνώριζαν ότι η οικονομία και οι αγορές τους εξαρτώνται από τη διαδικτυακή δραστηριότητα» επισημαίνει ο Τζιμ Κάουι της Renesys.

Πράγματι, η ηλεκτρονική συσκότιση στην Αίγυπτο θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις οικονομικές δραστηριότητες της χώρας.

Η Renesys διερευνά πάντως κάποιες ενδείξεις ότι ορισμένα δίκτυα στην Αίγυπτο -για παράδειγμα οι υποδομές του στρατού- ενδέχεται να παραμένουν σε λειτουργία.

Ο Τζιμ Κάουι θεωρεί ότι η εξουδετέρωση του αιγυπτιακού Διαδικτύου ήταν δυνατή επειδή η χώρα είναι συνδεδεμένη με έναν σχετικά μικρό αριθμό καλωδίων οπτικών ινών, και οι πάροχοι υπηρεσιών λειτουργούν με άδεια από την κυβέρνηση και υπό αυστηρό έλεγχο.

Αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί σε μια χώρα όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, διαβεβαίωσε ο Κάουι: «Σε πόσους ανθρώπους θα έπρεπε να τηλεφωνήσει κανείς για να κλείσει το αμερικανικό Διαδίκτυο; Εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες» είπε.

Πηγη : in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...