Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Νόμος περί ευθύνης υπουργών - Dura lex sed lex!

Dura lex sed lex. Σκληρός νόμος, αλλά νόμος. Και τυφλός επίσης. Έτσι πρέπει να είναι ένας νόμος και να ισχύει χωρίς εξαιρέσεις. Έπρεπε,  όμως, να περάσουν τόσα χρόνια για να δούμε να εφαρμόζεται σήμερα στην περίπτωση του «φτερωτού γιατρού». Ο πρώην διακεκριμένος αθλητής, γιατρός και δήμαρχος της συμπρωτεύουσας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος.

Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε το γεγονός, διότι τόσα χρόνια έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τα πολιτικά πρόσωπα να βγαίνουν «λάδι» ακόμα και για εγκληματικές ενέργειες. Η υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος συνιστά έγκλημα που να χρήζει τέτοιας τιμωρίας; Ναι. Σε τέτοιες δύσκολες μέρες, όταν έχουν φτάσει πολίτες να πέφτουν από τα μπαλκόνια από την απελπισία, όταν αναγκάζονται να επαιτούν άνθρωποι αξιοπρεπείς, όταν μπουκάρουν να ληστέψουν πολίτες οι οποίοι ποτέ δεν είχαν σχέση με το έγκλημα, τότε ναι.
Τότε είναι προδοσία να κλέβεις έστω και μία δραχμή. Γιατί τώρα, όμως; Κατάλαβαν οι πολιτικοί πως δεν τους παίρνει άλλο να είναι τόσο ασύδοτοι; Προσωπικά δεν το πιστεύω, αν δεν δω τι θα αποφανθεί η δικαιοσύνη σε δεύτερο βαθμό. Ο Παπαγεωργόπουλος δήλωσε πως θα πέσει από τον Λευκό Πύργο αν αποδειχθεί πως έκλεψε. Δεν ξέρω αν πιέζει καταστάσεις ή σοβαρολογεί.
Αν δεν υπήρχε το παράδειγμα του Ζαχόπουλου, θα έλεγα πως είναι κίνηση εντυπωσιασμού. Επειδή δεν ποντάρω στο φιλότιμο των πολιτικών, θεωρώ πως ο Ζαχόπουλος προσπάθησε να καλύψει πρόσωπα σε μεγαλύτερες θέσεις. Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών δεν είναι ούτε σκληρός ούτε δίκαιος. Αποποινικοποιεί εγκλήματα οικονομικά και μη των πολιτικών αρχόντων του τόπου, αυτών που θα έπρεπε να δίνουν το παράδειγμα και να ζουν σε «γυάλινο» σπίτι.
Και ντροπή δική τους αλλά και της Δικαιοσύνης που τον εφαρμόζουν τόσα χρόνια, αφήνοντας ατιμώρητα εγκλήματα, υποστηρίζοντας το κακό και το άδικο μιας μιαρής πλέον κάστας. Τα αδικήματα αυτά έχουν εγκληματικές προεκτάσεις όταν τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο. Και να που έφτασαν. Ας πέσει ο δήμαρχος από τον Λευκό Πύργο, ας πέσει και από την Ακρόπολη. Είναι δουλειά της Πολιτείας να τον αποτρέψει, δεν ξέρω αν η  κοινωνία ενδιαφέρεται.
Θα έπρεπε, διότι η θανατική καταδίκη δεν ισχύει στην Ελλάδα και καλά κάνει στην περίπτωση αυτή. Αν φτάσει ο λαός να ζητεί κρεμάλες, θα έχουμε χάσει ως έθνος μεγάλο μέρος του υποτιθέμενου πολιτισμού μας. Όχι πως είναι άδικη μια τέτοια απαίτηση στην κατάσταση που μας έφτασαν αυτά τα ξεφτέρια, αλλά ειδικά σε περιπτώσεις «ανθρώπων» του δημοσίου βίου η τιμωρία πρέπει να είναι η φυλακή, όχι τόσο για να παρατείνεται το μαρτύριο του ενόχου, αλλά αφενός για να νιώθει ο πολίτης πως ζει σε κράτος δικαίου, αφετέρου να βλέπουν οι επόμενοι πως δεν τους παίρνει.
Ο νόμος πολλές φορές έχει συζητηθεί να καταργηθεί, αλλά είναι ακόμα εδώ και ισχύει. Όσο ισχύει, εγείρει ερωτήματα για το τι θα γίνει σε δεύτερο βαθμό με τον πρώην δήμαρχο της Θεσσαλονίκης. Πολλοί δικαίως σκέφτονται πως είναι απλώς κινήσεις εντυπωσιασμού, το πράγμα θα ξεχαστεί και δεν διαφωνώ. Το ένοχο παρελθόν της διαπλοκής της Δικαιοσύνης με τους πολιτικούς δικαιολογεί την άποψη.
Το να δικαστεί ισόβια ο Παπαγεωργόπουλος δεν λύνει το πρόβλημα. Θα κοκορεύεται η κυβέρνηση πως δεν δίστασε να καταδικάσει ένα δικό της παιδί. Και θα υπάρχουν σκέψεις πως μπήκε στην ψειρού για να καλύψει αμαρτίες ανωτέρων. Το ζήτημα είναι να καταργηθεί ο νόμος. Ακόμα πιο δίκαιο είναι να γυρίσει η Δικαιοσύνη πίσω και να «σκουπίσει» το ένοχο παρελθόν.
Όσο ισχύει ακόμα, δεν πείθει κανέναν. Δεν ελπίζω σε τόση δικαιοσύνη, ούτε πως η υπόθεση του πρώην δημάρχου θα παραδειγματίσει τους επόμενους κλέφτες. Τρόπο να κλέβουν θα βρουν, δεν είναι δύσκολο από τη στιγμή που η πλειονότητα του λαού είναι παθητικός παρατηρητής. Ύποπτο θα μου φανεί αν καταδικαστεί ο ένοχος χωρίς να πάψει να ισχύει ο… παράνομος νόμος. Δικαίως κάποιος θα σκεφτεί πως την πλήρωσε το «φτερωτό λαμόγιο» για να πέσει στάχτη στα μάτια των πολιτών και οι επόμενοι να δράσουν για ένα διάστημα ανενόχλητοι. Μακάρι να διαψευστώ, αλλά δεν ελπίζω.
Του Άγγελου Τσουκαλά
http://www.infospoudes.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=16083:nomos-peri-euthinis-ypourgon&catid=24620:ellada&Itemid=1035

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...