«Όσα φέρνει η ώρα, δεν τα φέρνει ο χρόνος», λέει η σοφή ρήση και τα καθημερινά ατυχήματα είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματά της. Ξέρετε τι να κάνετε σε περίπτωση που κοπείτε, καείτε ή χτυπήσετε;
Αν κοπείτε
Στην περίπτωση, που κατά λάθος κοπείτε με κάποιο αιχμηρό αντικείμενο, πάρτε μία καθαρή πετσέτα ή κάποια αποστειρωμένη γάζα και τοποθετήστε τη πάνω στην πληγή, πιέζοντας.
Αν το τραύμα είναι σε κάποιο από τα δύο σας χέρια, καλό θα ήταν να το σηκώσετε πάνω από το ύψος της καρδιάς σας, για να επιβραδύνει τη ροή του αίματος στην περιοχή. Αν το ύφασμα απορροφά το αίμα συνεχίστε με μία νέα καθαρή πετσέτα, πιέζοντας πάντα.
Στην περίπτωση που το αίμα είναι έντονο κόκκινο και αναβλύζει, ενδεχομένως να έχει «σκιστεί» κάποια αρτηρία. Συνεχίστε να πιέζετε στο σημείο, καθώς έτσι επιβραδύνετε την αιμορραγία.
Εάν κόψετε το χέρι σας, για παράδειγμα, βρείτε τη βραχιόνια αρτηρία (η οποία βρίσκεται στο εσωτερικό του βραχίονά σας ακριβώς πάνω από τον αγκώνα) και πιέστε με τα δάχτυλα ή την παλάμη σας.
Εάν ωστόσο, το κόψιμο είναι πολύ βαθύ και μπορείτε να δείτε μέσα στην πληγή, κρατήστε το γερά και πηγαίνετε στα επείγοντα περιστατικά του κοντινότερου νοσοκομείου.
Στην περίπτωση μάλιστα, που έχετε χάσει αρκετό αίμα, αισθάνεστε ζαλισμένος/η και κρυώνετε, ενδεχομένως να παθαίνετε σοκ. Καλέστε αμέσως βοήθεια και να θυμάστε, ότι σε ένα σοβαρό κόψιμο χρειάζονται τουλάχιστον 20 λεπτά για να σταματήσει η αιμορραγία.
Προσοχή: Εάν το τραύμα σας (την επόμενη μέρα) έχει κοκκινίσει, το αισθάνεστε ζεστό ή αναδύει μία περίεργη μυρωδιά, αυτό σημαίνει ότι έχει μολυνθεί η πληγή.
Αν καείτε
Εάν η πληγείσα περιοχή είναι μικρότερη από 3 εκατοστά σε διάμετρο, αφήστε να τρέξει κρύο νερό για 5 λεπτά. Αν το δέρμα δεν έχει φυσαλίδες ή σημάδια από σοβαρό έγκαυμα, τοποθετήστε μία αλοιφή για εγκαύματα και αφήστε την περιοχή να εκτεθεί στον αέρα, χωρίς να την καλύψετε με κάποιον επίδεσμο.
Προσοχή, ωστόσο, καλό θα ήταν να εφαρμόσετε την αλοιφή τουλάχιστον μία ώρα μετά το ατύχημα, ώστε να έχει κρυώσει η περιοχή. Όταν σταματήσει η αίσθηση καψίματος, που νιώθετε, εφαρμόστε μία αντιβιοτική κρέμα για να περιορίσετε τον κίνδυνο λοίμωξης.
Στην περίπτωση που δείτε φουσκάλες στο δέρμα, αυτό σημαίνει, ότι έχετε πάθει έγκαυμα δευτέρου βαθμού. Πρόκειται για μία αρκετά σοβαρή περίπτωση, ωστόσο αν το έγκαυμα δεν ξεπερνά το μέγεθος της παλάμης σας, το τραύμα μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι.
Μην επιχειρήσετε να «σκάσετε» τις φουσκάλες, απλά αλείψτε με την κρέμα και κατόπιν, καλύψτε χαλαρά για να επουλωθεί το τραύμα, με μία γάζα ή μια αυτοκόλλητη ταινία (λευκοπλάστ).
Αν ωστόσο το δέρμα σας μοιάζει με «καλοψημένο κρέας» το τραύμα είναι πολύ πιο σοβαρό. Έχετε πάθει τρίτου βαθμού έγκαυμα και χρειάζεστε ιατρική βοήθεια.
Προσοχή: Όσο περιμένετε τον γιατρό, μην επιχειρήσετε να βάλετε το τραύμα κάτω από κρύο νερό, γιατί ενδέχεται να πάθετε υποθερμία και να υποστείτε σοκ. Απλά σιγουρευτείτε, ότι το δέρμα σας δεν είναι σε επαφή με οποιοδήποτε ύφασμα.
Αν σας δαγκώσει κάποιο ζώο
Καταρχήν, πρέπει να ελέγξετε πόσο βαθιά είναι η πληγή. Μία απλή αμυχή δε χρειάζεται ιατρική βοήθεια, καθώς ο κίνδυνος μόλυνσης είναι ελάχιστος σε σχέση με τις διεισδυτικές πληγές. Ξεπλύνετε την πληγή με νερό, καλύψτε το σημείο με ένα αυτοκόλλητο λευκοπλάστ και παρακολουθήστε το.
Στην περίπτωση, που το τραύμα είναι αρκετά βαθύ, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Το καλύτερο θα ήταν να πάτε σε ένα νοσοκομείο, καθώς οι βαθιές πληγές τέτοιου τύπου, συχνά οδηγούν σε λοιμώξεις και μπορεί να χρειαστούν αρκετούς καθαρισμούς και αντιβιοτικά.
Προσοχή: Στην περίπτωση, που δε μπορείτε να θυμηθείτε πότε κάνατε τελευταία φορά αντιτετανικό εμβόλιο ή έχουν περάσει τουλάχιστον 5 χρόνια, οι ειδικοί συνιστούν να εμβολιαστείτε μέσα στις επόμενες 72 ώρες από την στιγμή του ατυχήματος.
Αν σας τσιμπήσει κάποιο έντομο
Το τσίμπημα της μέλισσας (που είναι και το πιο συχνό) παράγει μια μυρωδιά, που μπορεί να ωθήσει άλλες μέλισσες να σας επιτεθούν, οπότε για αρχή, καλύψτε το πρόσωπο και το λαιμό σας με ένα ρούχο, ώσπου να βρεθείτε σε κάποιον εσωτερικό χώρο.
Στη συνέχεια, για να περιορίσετε τον πόνο, εφαρμόστε στο τσίμπημα ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφένη. Εναλλακτικά, σε περίπτωση που είστε κοντά σε μία συκιά, κόψτε ένα φύλλο και εφαρμόστε το «γάλα» (το υγρό) που βγάζει.
Σοβαρές αντιδράσεις στα τσιμπήματα από έντομα δεν υπάρχουν, εκτός και αν είστε αλλεργικός/η. Τότε τα πράγματα σοβαρεύουν. Επειδή το κεντρί παραμένει κολλημένο στο δέρμα σας, το σώμα συνεχίζει να λαμβάνει ακόμα περισσότερο δηλητήριο και μετά το τσίμπημα. Αν μπορείτε, τραβήξτε το κεντρί έξω με τα δάχτυλά σας (ή «ξύστε» το με μια κάρτα ή με όποιον άλλον τρόπο βρείτε) και αφαιρέσετε το άμεσα.
Προσοχή: Εάν ωστόσο, είστε αλλεργικός ή έχετε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να σας τσιμπήσει ολόκληρο σμήνος από μέλισσες, πιθανόν να αισθανθείτε δύσπνοια, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις το τσίμπημα μπορεί να αποβεί μοιραίο, εάν δεν σας χορηγηθούν ειδικά φάρμακα (π.χ κορτιζόνη).
Αν σπάσετε ή στραμπουλήξετε κάποιο άκρο σας
Είτε πρόκειται για σπάσιμο είτε για στραμπούληγμα, αρχικά τοποθετήστε πάνω στο σημείο πάγο για 10 λεπτά, αφαιρέστε και συνεχίστε να επαναλαμβάνετε ανά 10λεπτο, για την πρώτη μέρα. Ακόμα και μία σακούλα με κατεψυγμένα τρόφιμα κάνει τη δουλειά της, οπότε μην αγχωθείτε εάν δεν έχετε παγάκια. Αν μπορείτε να κινήσετε το άκρο σας χωρίς να αισθάνεστε ιδιαίτερο πόνο, ίσως το τραύμα δε χρειάζεται ιατρική βοήθεια.
Στην περίπτωση, όμως που ακούσατε έναν δυνατό ήχο «κρακ» ή βλέπετε, ότι το κόκκαλο δεν είναι όπως ήταν, πρόκειται για σπάσιμο. Προσπαθήστε να κρατήσετε το οστό ακινητοποιημένο και καλέστε ιατρική βοήθεια. Κρατήστε το πόδι ή το χέρι, πάνω από το ύψος της καρδιάς για «μετριάσετε» ενδεχόμενη εσωτερική αιμορραγία.
Προσοχή: Οι νάρθηκες είναι απαραίτητοι μόνο σε περίπτωση που είστε μακριά από βοήθεια. Προσπαθήστε να μη μετακινείτε την τραυματισμένη περιοχή και καλέστε άμεσα ιατρική βοήθεια.
Τι πρέπει να περιλαμβάνει το κουτί Πρώτων Βοηθειών;
Για να μπορέσετε να παράσχετε σε κάποιον ή στον εαυτό σας τις πρώτες βοήθειες, πρέπει απαραίτητα να έχετε στο σπίτι και το αυτοκίνητο ένα κουτί πρώτων βοηθειών, το οποίο περιλαμβάνει: αντισηπτικά φάρμακα, φυσιολογικό ορό, οινόπνευμα (αιθυλική αλκοόλη), οξυζενέ, ερυθρό βάμμα του ιωδίου (Betadine), αντιβιοτικά φάρμακα, βαμβάκι, γάζες (μεγάλες, μικρές), επιδέσμους ελαστικούς και απλούς, συγκολλητικές ταινίες (λευκοπλάστ), φάρμακα για εγκαύματα, αντισταμινικά σκευάσματα (κατάλληλα σε περίπτωση αλλεργίας), παυσίπονα, αναλγητικά, αντιεμετικά, και αντιδιαρροϊκά φάρμακα.
Επίσης, είναι απαραίτητο να ελέγχετε σε τακτά χρονικά διαστήματα την ημερομηνία λήξης των φαρμάκων και να τα ανανεώνετε εγκαίρως.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...