Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Επτά δισ. ευρώ φεύγουν από τις Κυπριακές τράπεζες μόλις ανοίξουν

 Επτά δισ. ευρώ φεύγουν από τις Κυπριακές τράπεζες μόλις ανοίξουν
 
Ο κίνδυνος της χρεοκοπίας λίγο έλειψε να οδηγήσει εκτός ελέγχου την κατάσταση στη Λευκωσία. Μετά την είδηση για κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας,  το μεσημέρι της Πέμπτης εκατοντάδες εργαζόμενοι στην τράπεζα  συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων.
Οι  περίπου 500 υπάλληλοι της Λαϊκής βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που παρατάχθηκαν έξω από το κτίριο της κυπριακής Βουλής όπου το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση για την έγκριση της δημιουργίας ταμείου Αλληλεγγύης.
Μικρή ομάδα ατόμων κατάφερε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και προσπάθησε να εισέλθει από την κύρια είσοδο της Βουλής.
Σύμφωνα με το ΡΙΚ, η απόφαση έχει ήδη ανακοινωθεί στους εργαζόμενους της τράπεζας.  Στο ρεπορτάζ του Ραδιοτηλεοπτικού Ιδρύματος Κύπρου γίνεται λόγος για 500 απολύσεις.
Νωρίτερα, έκτακτη σύσκεψη πραγματοποίησαν οι πολιτικοί αρχηγοί και η ηγεσία της Κεντρικής Τράπεζας με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.
«Έχουν προκύψει νέα δεδομένα και θα τα διαχειριστούμε» δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση να διατηρηθεί ψυχραιμία.
Ο κ. Νεοφύτου είπε σε δραματικούς τόνους ότι η προσπάθεια όλων είναι μία: «Να αποφύγουμε τη χρεοκοπία της χώρας. Εδώ ένας είναι ο στόχος. Η σωτηρία της χώρας».

Ιδιαίτερη σημασία έχει η δήλωση του προέδρου της Κυπριακής Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, που έκανε έκκληση «να διατηρηθεί κλίμα συναντίληψης και ομοψυχίας για αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης», ενώ επισήμανε ότι «δεν υπάρχει λόγος για να δημιουργείται, μέσα από φήμες και ψιθύρους, κλίμα που δηλητηριάζει την σταθερότητα και την πολιτική ομαλότητα».
Οι ατέλειωτες ουρές έξω από τα ATM των κυπριακών τραπεζών, το γεγονός ότι οι Κύπριοι δεν μπορούν να κάνουν αναλήψεις χρημάτων πάνω από 500 ευρώ -γεγονός που έχει σταματήσει την οικονομική δραστηριότητα στη μεγαλόνησο- και η απειλή της χρεοκοπίας της Κύπρου έχουν δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στους πολίτες της Κύπρου.
Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να πείσει τους Κύπριους ηγέτες να παγώσουν κάθε κίνηση κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα στις κυπριακές τράπεζες ώστε να αποτραπεί η χρεοκοπία τους, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ευρωπαϊκή πηγή ενήμερη για τη σχετική συζήτηση.
«Οι κυπριακές αρχές έχουν τρία πράγματα να κάνουν έως την Τρίτη: να παρουσιάσουν ένα αξιόπιστο και βιώσιμο εναλλακτικό σχέδιο σε αντικατάσταση του σχεδίου διάσωσης που απέρριψε η βουλή, να επιβάλουν ένα πάγωμα για μακρά περίοδο στις κινήσεις των κεφαλαίων που είναι τοποθετημένα στις τράπεζες, και να προετοιμάσουν τη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες», εξήγησε η πηγή αυτή, επισημαίνοντας τον κίνδυνο εξόδου της Κύπρου από την Ευρωζώνη εάν δεν ληφθούν αυτά τα μέτρα.
Ενώ οι τράπεζες παραμένουν κλειστές ως την Τρίτη, δίνονται εντολές για την μεταφορά κεφαλαίων ύψους εκατομμυρίων ευρώ που είναι κατατεθειμένα στις τράπεζες της νήσου μόλις αρχίσουν να λειτουργούν εκ νέου. Σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, έχει αναφερθεί ένα ποσό ύψους επτά δισεκατομμυρίων, αλλά μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερο.
Η απόφαση να επιβληθεί το πάγωμα επαφίεται στους Κύπριους ηγέτες. Οι ευρωπαϊκές συνθήκες προβλέπουν ότι μπορεί να επιβληθεί ένα τέτοιο μέτρο, αλλά η απόφαση αυτή είναι πολιτική, επέμεινε η πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Πολλά ξένα κεφάλαια, ιδίως ρωσικά αλλά και βρετανικά, έχουν τοποθετηθεί σε κυπριακές τράπεζες που προσφέρουν συμφέρουσες αποδόσεις, δηλαδή κατά πολύ υψηλότερα επιτόκια από τις τράπεζες σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης.
Εάν δεν επιβληθεί πάγωμα στις κινήσεις κεφαλαίων οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε χρεοκοπία και το κυπριακό κράτος θα χρειαστεί πολύ μεγάλα κεφάλαια για να καλύψει τις εγγυήσεις σε όλες τις καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ, είπε η πηγή αυτή. http://troktiko.eu/2013/03/epta-dis-euro-feugoun-apo-tis-kupriakes-trapezes-molis-anoixoun/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...