Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Πώς ο πετεινός προλαβαίνει την αυγή


 Πώς ο πετεινός προλαβαίνει την αυγή
Εχει «εμφυτευμένο» ρολόι στο κεφάλι του!
Όπως ο κούκος στο εκκρεμές, ο πετεινός έχει ρολόι
Ναγκόγια, Ιαπωνία 
Πώς αντιλαμβάνεται ο πετεινός ότι η ανατολή πλησιάζει; Το καταλαβαίνει άραγε από το λυκόφως, ή γνωρίζει από μόνος του τι ώρα είναι; Σύμφωνα με το τελευταίο πείραμα, το κοκόρι πράγματι έχει ρολόι στο κεφάλι. Το πείραμα
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ναγκόγια έβαλαν κόκορες σε ένα δωμάτιο στο οποίο τα φώτα παρέμειναν χαμηλωμένα για όλο το 24 ωρο. Όλα τα «κικιρίκου» καταγράφηκαν για διάστημα ενός μήνα, οπότε οι καταγραφές εξετάστηκαν με στατιστικά εργαλεία.
Η ανάλυση έδειξε ότι, ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν εξωτερικά ερεθίσματα που σηματοδοτούν τον ερχομό της αυγής, οι κόκορες συνέχισαν γενικά να κρώζουν λίγο πριν την ώρα που κανονικά θα ξημέρωνε.
Το συμπέρασμα είναι ότι τα κικιρίκου υπακούν στους λεγόμενους κιρκαδικούς ρυθμούς, έναν κύκλο 24 ωρών τον οποίο υπαγορεύει το βιολογικό ρολόι στον εγκέφαλο, προκειμένου να συγχρονίζει τις φυσιολογικές λειτουργίες με τον κύκλο μέρας-νύχτας. Στην πορεία των ημερών, πάντως, τα κοκόρια εμφάνισαν μια ελαφρά απορρύθμιση του κικιρίκου, ένδειξη ότι το βιολογικό ρολόι βασίζεται και σε εξωτερικά ερεθίσματα για να κρατά το σωστό ρυθμό. Η μελέτη δημοσιεύεται στο «Current Biology».
http://troktiko.eu/2013/03/pos-o-peteinos-prolabainei-thn-augi/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...