Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Τι πραγματικά συμβαίνει με καταθέσεις και ELA


Της Νένας Μαλλιάρα

Απολύτως ελεγχόμενη, είναι σύμφωνα με τους τραπεζίτες, η κατάσταση με τις εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες και το αίτημα προσφυγής στον μηχανισμό Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας (ELA) που υπέβαλαν χθες στην ΤτΕ Eurobank και Alpha Bank δεν σηματοδοτεί έκτακτες ανάγκες ρευστότητας των τραπεζών λόγων αυξημένων εκροών.

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, αν και από την αρχή του έτους και όσο παραμένει η αβεβαιότητα ενόψει των εκλογών, σημειώνονται καθημερινές αναλήψεις που δεν εντάσσονται στη συνήθη δραστηριότητα, εντούτοις η κατάσταση με τις εκροές δεν έχει παρουσιάσει την ένταση για την οποία ήταν προετοιμασμένες οι τράπεζες. Πρόκειται για μία εικόνα που οι τραπεζίτες περιγράφουν μεν διαφορετική από το business as usual, αλλά που απέχει από το να σημάνει «κόκκινο συναγερμό».

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι οι εκροές σε καθημερινή βάση από τις τράπεζες συνολικά κινούνται γύρω στα 500 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν θεωρείται μεγάλο. Στο πλαίσιο αυτό, αν μέσα στο δεκαήμερο πριν από τις εκλογές -διάστημα το οποίο οι τραπεζίτες θεωρούσαν «αυξημένης επικινδυνότητας»- οι εκροές συνολικά διαμορφωθούν στα 5 δις. ευρώ, θα πρόκειται για ένα ποσό απολύτως διαχειρίσιμο από τις τράπεζες.

Το κλίμα αβεβαιότητας ενόψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου έχει οδηγήσει ήδη σε εκροές περίπου 3 δις. ευρώ το τελευταίο δίμηνο του 2014, με το κρίσιμο διάστημα του Δεκεμβρίου -από τις ψηφοφορίες για Πρόεδρο της Δημοκρατίας έως την προκήρυξη εκλογών και αμέσως μετά την έναρξη μίας ιδιαίτερα οξυμένης προεκλογικής περιόδου- να φεύγουν από τις τράπεζες 2,5 δις. ευρώ. Η εικόνα του Δεκεμβρίου, ωστόσο, θεωρήθηκε μη ενδεικτική λόγω των αυξημένων αναλήψεων που σημειώνονται παραδοσιακά στα τέλη του έτους, ειδικά τώρα που έπρεπε να πληρωθούν και συσσωρευμένοι φόροι.

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Wall Street Journal, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γκίκας Χαρδούβελης είχε αναφέρει ότι τα 3 δις. ευρώ που έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2014 είναι μικρό ποσό σε σχέση με τα περίπου 70 δισ. ευρώ που έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες τα τελευταία πέντε χρόνια και μέρος των εκροών αυτών μπορεί να είναι απλώς το αποτέλεσμα των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων. Ο ίδιος, ωστόσο, όσο και το σύνολο των τραπεζιτών και ο διοικητής της ΤτΕ έχουν επισημάνει τον κίνδυνο για τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος στην περίπτωση που η χώρα, υπό την κυβέρνηση που θα αναδείξουν οι εκλογές, δεν συνεχίσει να λειτουργεί στο πλαίσιο προγράμματος που θα εγγυάται ότι η ΕΚΤ δεν θα κλείσει τις στρόφιγγες χρηματοδότησης και δεν θα τεθεί θέμα εξόδου από το ευρώ.

Σχετικά με την προσφυγή των ελληνικών τραπεζών στον ELA, η οποία αναμένεται να γίνει καθολική και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι τραπεζίτες διευκρινίζουν ότι δεν συνιστά φαινόμενο που εγείρει ανησυχία. Θυμίζουν ότι τον Μάρτιο του 2013 ο δανεισμός από τον ELA είχε φτάσει σχεδόν τα 123 δις. ευρώ και έναντι αυτού οι ελληνικές τράπεζες είχαν χρησιμοποιήσει ως εγγυήσεις assets ύψους 210 δις. ευρώ. Υπό τις παρούσες συνθήκες, οι ελληνικές τράπεζες έχουν εγγυήσεις με τις οποίες μπορούν να αντλήσουν άνετα από τον ELA ρευστότητα 40 δις. ευρώ.

Οι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι οι ανάγκες ρευστότητας για τις οποίες πρέπει να μεριμνήσουν προληπτικά οι τράπεζες έχουν να κάνουν α) με τις ανάγκες χρηματοδότησης του Δημοσίου και β) με τις επιπτώσεις της ανατίμησης του ελβετικού φράγκου. Σημειώνεται ότι τα 15 δις. ευρώ έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου που τώρα κατανέμονται κατά 9 δις. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες και κατά τα υπόλοιπα 6 δις. ευρώ στις ξένες, θα επιβαρύνουν εξ ολοκλήρου τις ελληνικές τράπεζες, καθώς οι ξένες δεν είναι διατεθειμένες να ανανεώσουν ελληνικά ομόλογα που είχαν αγοράσει και λήγουν, όσο δεν υπάρχει σιγουριά για το αξιόχρεο του ελληνικού χρέους μετά τις εκλογές.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την ανατίμηση του ελβετικού φράγκου, αυξάνει το κόστος χρηματοδότησης των στεγαστικών δανείων σε ελβετικό που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ελληνικές τράπεζες. Με την ανατίμηση κατά 15% του ελβετικού νομίσματος μετά την προχθεσινή κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, ανέκυψε άμεσα κόστος 1,5 δις. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες (margin call του swap ευρώ/ελβετικού φράγκου).

 http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=2203732


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...