Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Τρεις τράπεζες προσέφυγαν στον ELA η Εθνική Τράπεζα δεν έχει προσφύγει στον ELA

Η ΤτΕ ζητά, προληπτικά, έκτακτη παροχή ρευστότητας και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Τρεις εξ αυτών κατέφυγαν στον μηχανισμό στήριξης αυτοβούλως. Δεν σχεδιάζει να καταφύγει η Εθνική.



Δύο τράπεζες υπέβαλαν προληπτικά την Πέμπτη αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος για χορήγηση ρευστότητας, μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA (Emergency Liquidity Assistance). Την Παρασκευή τις ακολούθησε ακόμα μία.


Σύμφωνα με την Καθημερινή, μετά την Alpha Bank και την Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς ακολούθησε στην αίτηση για προληπτική χορήγηση ρευστότητας, εξαιτίας της επιδείνωσης των συνθηκών. Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις στον ΑΝΤ1, η Εθνική Τράπεζα, δεν έχει προς το παρόν την ίδια πρόθεση, αφού εκπρόσωπός της δηλώνει ότι «δεν έχει σχεδιασμό προσφυγής στον ELA». Η Τράπεζα της Ελλάδος, ωστόσο, θα ζητήσει προληπτική χορήγηση ρευστότητας και για τις τέσσερις τράπεζες.
Μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έκβαση της διαπραγμάτευσης με την νέα κυβέρνηση και τους εταίρους, δηλαδή μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, οι τράπεζες προτίθενται να έχουν διαθέσιμες όλες τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, ώστε να τις χρησιμοποιήσουν, αν χρειαστεί. Μέχρι στιγμής πάντως, καμία τράπεζα δεν έχει κάνει χρήση του ELA.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΤτΕ πάντως έλεγε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει κανένας φόβος για αστάθεια του χρηματοπιστωτικού  συστήματος. Οι καταθέσεις είναι απολύτως εγγυημένες. Η Τράπεζα της Ελλάδας εγγυάται τη σταθερότητα στη χρηματοδότηση του συστήματος και μέσω του ELA. Όσο όμως δεν υπάρχει πολιτική σταθερότητα και συνέχιση του προγράμματος ή αντικατάσταση του από πιστωτική γραμμή, τότε η χώρα θα δανείζεται ακριβό χρήμα από τον ELA ή από τις αγορές».
Όπως δηλώνουν πηγές της Alpha Bank, η αίτηση στον ELA γίνεται καθαρά για προληπτικούς λόγους, δεδομένου ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού άντλησης ρευστότητας χρειάζεται κάποιες μέρες για να ενεργοποιηθεί. Προσθέτουν δε ότι, η μείωση της ρευστότητας εξαιτίας των έντοκων γραμματίων που εκδίδει το Δημόσιο και η μείωση των καταθέσεων επιβάλλουν για λόγους συντηρητικής διαχείρισης την ενεργοποίηση κάθε διαθέσιμης πηγής ρευστότητας, ώστε να μπορεί να γίνει χρήση εφόσον χρειαστεί.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις στελεχών της Eurobank. Ειδικά για την τελευταία, αναλυτές σημειώνουν ότι υπάρχει επιπλέον αιτία πίεσης, λόγω της πτώσης του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου, αφού η τράπεζα έχει κάνει χορηγήσεις στεγαστικών δανείων με νόμισμα αναφοράς το ελβετικό φράγκο.
Οι εκδόσεις έντοκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου, η μη ανανέωση συναλλαγών που είχαν πραγματοποιηθεί στη διατραπεζική αγορά και η μείωση των καταθέσεων αποτελούν τις βασικές αιτίες για τον περιορισμό της ρευστότητας τις τελευταίες εβδομάδες.  Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο η μείωση των καταθέσεων έφτασε στα 3 δις ευρώ, ενώ παρουσίασε ακόμα μεγαλύτερες τάσεις τον Ιανουάριο. Οι τράπεζες, ωστόσο, σημειώνουν ότι παρά τις συνεχιζόμενες απώλειες η κατάσταση αντιμετωπίζεται.
Σχετικά με την έκδοση έντοκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου, τον περασμένο Νοέμβριο αντλήθηκαν 2,75 δις ευρώ, 3,25 τον Δεκέμβριο και μέχρι στιγμής, 2,7 τον Ιανουάριο. Σημαντικό τμήμα των ποσών ήταν στη διάθεση ξένων επενδυτών, οι οποίοι δεν τα ανανέωσαν, με αποτέλεσμα να τα αγοράσουν οι εγχώριες τράπεζες.

http://www.antenna.gr/news/Politics/article/384159/treis-trapezes-prosefygan-ston-ela


Στο ερώτημα του Capital.gr γιατί έχει ζητηθεί ρευστότητα μέσω του “εθνικού” ELA και όχι από την ΕΚΤ, παρ΄ ό,τι δεν έχει διακοπεί και παραμένει ενεργή η χρηματοδότηση από την Φρανκφούρτη, δεν δόθηκαν διευκρινίσεις. Σημειώνεται ότι και οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν ανοικτή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου την χρηματοδότηση από την ΕΚΤ με εγγύηση τίτλους του ελληνικού δημοσίου.

Η παροχή ρευστότητας μέσω ELA είναι σημαντικά “ακριβότερη” από εκείνη της ΕΚΤ η οποία παραμένει σε επίπεδα κάτω του 0,5%. Η διαφορά μεταξύ των δύο μηχανισμών είναι ότι στην περίπτωση του ELA οι εγγυήσεις που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες είναι σχεδόν όλα τα assets του δανειακού χαρτοφυλακίου τους, ενώ για την ΕΚΤ χρειάζονται τίτλους του ελληνικού δημοσίου.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι οι τράπεζες διαθέτουν επίσης ομολογα του EFSF από την ανακεφαλαιοποίησή τους τα οποία βέβαια καμμία τράπεζα δεν θέλει να “ξοδεψει” σε στιγμές αβεβαιότητας, προτιμώντας να εκμεταλλευτεί έστω και με μεγαλύτερο κόστος τους τίτλους των δανείων που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει μνε ευχέρια ούτε στην ΕΚΤ ούτε στην αγορά κεφαλαίων.






Νωρίτερα, κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος είχαν επιβεβαιώσει την πληροφορία ότι ήδη δύο ελληνικές τράπεζες έχουν προσφύγει προληπτικά για ρευστότητα στον ELA. Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας, Δημήτρης Σπυρόπουλος, μιλώντας στο Capital.gr δήλωσε νωρίτερα πως η Εθνική Τράπεζα δεν έχει προσφύγει στον ELA και δεν σχεδιάζει να προσφύγει.



Το αίτημα των ελληνικών τραπεζών θα συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μια από τις τράπεζες που προσέφυγε στον ELA δεν συμμετείχε και στη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Alpha Bank έχει υποβάλει αίτημα στην Τράπεζα της Ελλάδας για τόνωση του ρευστού μέσω του ELA, με το πρακτορείο να επικαλείται στέλεχος της τράπεζας.

Το αίτημα ήταν προληπτικό μέτρο, και η τράπεζα δεν αναμένει ότι θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια του ELA για την ώρα, δήλωσε νωρίτερα αξιωματούχος στο Bloomberg. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα και η Eurobank κατέθεσε αίτημα για προληπτική γραμμή από τον ELA.

Πηγές της Eurobank που μίλησαν στο Capital.gr δήλωσαν ότι η Τράπεζα δεν κάνει χρήση του ELA και δεν προβλέπει να κάνει χρήση το επόμενο διάστημα καθώς διαθέτει επαρκή εχέγγυα για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ. Οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν ότι λόγω των εξελίξεων έκανε αίτηση για να εγκριθεί μια γραμμή ELA για προληπτικούς λόγους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Dow Jones Newswires, εκπρόσωπος της Alpha Bank δήλωσε πως η τράπεζα ήθελε την χρηματοδότηση ως προληπτικό μέτρο και δεν σκοπεύει να την χρησιμοποιήσει. «Θέλουμε απλώς να είμαστε προληπτικοί, και να είμαστε στην ασφαλή πλευρά. Είναι η γενικότερη κατάσταση στην Ελλάδα. Υπάρχουν πολλές αναλήψεις μετρητών», δήλωσε εκπρόσωπος της Alpha Bank στο Dow Jones Newswires.


Πηγή:www.capital.gr
 

http://www.capital.gr/News.asp?id=2203494

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...