Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

«Ναύαρχος Ναχίμοφ»: Το ισχυρότερο πλοίο του ρωσικού Στόλου



Το «Admiral Nakhimov» («Ναύαρχος Ναχίμοφ») μετά τον εκσυγχρονισμό του, θα αναβαθμίσει σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του...
Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας.

Το βαρύ πυρηνοκίνητο πυραυλοφόρο καταδρομικό, σχεδιάζεται για να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά κάθε θαλάσσια, υποβρύχια και εναέρια εχθρική ενέργεια.

Το «Ναύαρχος Ναχίμοφ», μετά τον εκσυγχρονισμό του, θα αποκτήσει εξελιγμένα οπλικά συστήματα ξεπερνώντας σε ισχύ και δυνατότητες τη σημερινή ναυαρχίδα του ρωσικού πολεμικού Στόλου, το πυρηνοκίνητο πυραυλοφόρο καταδρομικό «Pyotr Veliky» («Μέγας Πέτρος»).

Η αναβάθμιση του σκάφους με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας ξεκίνησε το περασμένο έτος. Ειδικότερα, τοποθετούνται αντιαεροπορικά συγκροτήματα μεγάλου βεληνεκούς, S-400, μέσου βεληνεκούς «Polyment-Redut», καθώς και προηγμένοι πύραυλοι τύπου Κρουζ, «Kalibr».

Σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Σπυριντόπουλο, γενικό Διευθυντή του σχεδιαστικού γραφείου «Severnoye», το οποίο εκπόνησε και υλοποιεί το σχέδιο αναβάθμισης (έργο 1144 «Orlan»), το «Ναύαρχος Ναχίμοφ» μετά τον εκσυγχρονισμό του θα είναι πιο ισχυρό από οποιοδήποτε πλοίο της ίδιας κατηγορίας, όπως για παράδειγμα το βαρύ πυρηνοκίνητο πυραυλοφόρο καταδρομικό, «Μέγας Πέτρος», που είναι σήμερα η ναυαρχίδα του Βόρειου Στόλου.

Τα νέα οπλικά συστήματα

Εκτός από το «Ναχίμοφ», είναι πιθανό ότι ευρεία αναβάθμιση θα γίνει και σε ένα ακόμα πλοίο της ίδιας κλάσης, το «Admiral Lazarev» («Ναύαρχος Λάζαρεφ»), που είναι ενταγμένο στο Στόλο του Ειρηνικού αλλά τώρα βρίσκεται επίσης στο ναυπηγείο για επισκευές.

Για το νέο οπλισμό του «Ναύαρχος Ναχίμοφ», το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, εξέταζε ακόμα και την εκδοχή του εξελιγμένου αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-500», είπε στη RBTH ο ανεξάρτητος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, αρχισυντάκτης του ιστότοπου, MilitaryRussia, Ντμίτρι Κόρνιεφ.

Όπως εξήγησε, όμως, τελικά είναι το σύστημα S-400 που θα αντικαταστήσει το εγκατεστημένο στο καταδρομικό σύστημα S-300F, το «Polyment-Redut» θα τοποθετηθεί στη θέση του «Osa-Μ» και οι πύραυλοι Κρουζ νέας γενιάς, «Kalibr», θα αντικαταστήσουν τους υπερηχητικούς «Granat».

Αναμφίβολα, με τέτοια όπλα, το καταδρομικό θα είναι το πιο ισχυρό πλοίο του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, σημείωσε ο Κόρνιεφ. Αν παλαιότερα, τα υπερηχητικά βλήματα «Granat», με τα οποία ήταν εφοδιασμένο το «Ναύαρχος Ναχίμοφ», «μπορούσαν να χτυπήσουν μόνο στόχους επιφανείας, με τους Κρουζ, που έχουν σχεδιαστεί για να προσβάλουν μονάδες επιφανείας και υποβρύχια, καθώς και σταθερούς επίγειους στόχους, οι δυνατότητες και η ισχύς μάχης του καταδρομικού θα αυξηθούν αρκετές φορές», συμπλήρωσε ο Κόρνιεφ.

Να σημειωθεί πως οι πύραυλοι «Kalibr», που αναπτύχθηκαν από το ειδικό σχεδιαστικό γραφείο «Novator» (ανήκει στην κρατική κοινοπραξία, «Almaz-Antey»), είναι τοποθετημένοι στα προηγμένα υποβρύχια του έργου 885 «Yashen», στις κορβέτες κλάσης «Buyan-M» και σε άλλα πλοία.

Μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση μέχρι και 300 km, ενώ σύμφωνα με -ανεπιβεβαίωτες προς το παρόν- πληροφορίες, ίσως να μπορούν να καταστρέφουν στόχους σε απόσταση ακόμα και πάνω από χίλια χιλιόμετρα. Δεν αποκλείεται μάλιστα, οι πύραυλοι αυτής της έκδοσης «μεγάλης εμβέλειας», να είναι και υπερηχητικοί.

Η αποστολή δεν αλλάζει

Στο σοβιετικό ΠΝ, τα πλοία του έργου 1144 «Orlan», ανάμεσά τους και το «Ναύαρχος Ναχίμοφ», ετίθεντο επικεφαλής των επιχειρησιακών σχηματισμών που οι σοβιετικοί ναυτικοί επιτελείς ονόμαζαν «Ομάδες Πλοίων Επιφανείας».

Αυτές οι θαλάσσιες αυτές δυνάμεις, σε καιρό ειρήνης είχαν ως καθήκον την παρακολούθηση των στόλων των κρατών  - μελών του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα των αμερικανικών πλοίων. «Σε περίπτωση πολέμου, έπρεπε να επιφέρουν αιφνιδιαστικά και ισχυρά πλήγματα στα πλοία επιφάνειας των εχθρικών δυνάμεων», εξήγησε ο ανεξάρτητος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, ιστορικός και συγγραφέας βιβλίων για την ιστορία του σοβιετικού Πολεμικού Ναυτικού, Ντμίτρι Μπολτένκοφ.

Αν κρίνουμε από τα οπλικά συστήματα που τοποθετούνται στο καταδρομικό, είναι απίθανο να αλλάξει η επιχειρησιακή του αποστολή, σημειώνει ο ίδιος. Ταυτόχρονα, δεν αποκλείεται, λόγω της εγκατάστασης νέων συστημάτων επικοινωνίας και αυτόματου ελέγχου, το «Ναχίμοφ» να γίνει η νέα ναυαρχίδα του Στόλου.

Εκτός από την καταστροφή εχθρικών πλοίων, με τη χρήση των «Kalibr» το πυρηνικό καταδρομικό θα αποτελεί μια σοβαρή απειλή για τις χερσαίες και τις στρατηγικές υποδομές του εχθρού, είπε ο Μπολτένκοφ. Το μόνο πρόβλημα που έχει απομείνει για να επιλυθεί, είναι η ένταξη του πολύπλοκου συστήματος συρόμενου σόναρ «Polinom», που έχει εγκατασταθεί σε όλα τα σκάφη του έργου 1144 «Orlan». Σε κάθε περίπτωση, το υδροακουστικό συγκρότημα είτε θα εκσυγχρονιστεί, είτε θα αντικατασταθεί από μια νέα – πιο εξελιγμένη «σουίτα» σόναρ.

Από το 1980 έως το 1998, στο σοβιετικό και στη συνέχεια στο ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό εντάχθηκαν τέσσερα πυρηνοκίνητα πυραυλοφόρα καταδρομικά του έργου 1144 «Orlan». Το πρώτο της κλάσης, που παραδόθηκε στο Στόλο στα τέλη του 1980, ήταν το «Kirov» και το πιο πρόσφατο πλοίο της σειράς, είναι το «Μέγας Πέτρος», που εντάχθηκε στο ρωσικό Στόλο την Ανοιξη του 1998.

 http://www.briefingnews.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...