Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Η Κρήτη χάνει στη θάλασσα τεράστιες ποσότητες νερού

 Η Κρήτη χάνει στη θάλασσα τεράστιες ποσότητες νερού
Την επανενεργοποίηση του άτυπου οργάνου για τη διαχείριση κρίσεων σχετικά με το ζήτημα του νερού, στο οποίο θα συμμετέχουν η Αντιπεριφέρεια, το Πολυτεχνείο Κρήτης, ο Ο.Α.ΔΥ.Κ. και εκπρόσωποι των Δήμων, αποφάσισε η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων προκειμένου να αντιμετωπιστεί κυρίως ο κίνδυνος της ξηρασίας.
Στο μεταξύ, κατά την παρουσίαση του ‘Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης των Υδάτινων Πόρων της Λεκάνης Απορροής Ταυρωνίτη’, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας, αναδείχθηκε – για μία ακόμα φορά – η ανάγκη για την κατασκευή του φράγματος Σεμπρωνιώτη καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κάθε χρόνο χάνονται περίπου 60 εκατ. κυβικά νερού μόνο από τη συγκεκριμένη λεκάνη απορροής.
Στη χθεσινή σύσκεψη, την οποία συντόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Χανιων, Απόστολος Βουλγαράκης, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, στελέχη από τη Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Κρήτης και της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, του Ο.Α.ΔΥ.Κ., καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, οι οποίοι εκπόνησαν και τη μελέτη, όπως και εκπρόσωποι του Δήμου Πλατανιά, της Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α. και του Τ.Ε.Ε. – Τμ. Δυτικής Κρήτης. Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Νίκος Νικολαΐδης, αναφερόμενος στη μελέτη διευκρίνισε ότι έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο και θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση, μέσω της ανάρτησης της μελέτης στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας (www.crete.gov.gr), ώστε Φορείς και πολίτες να διατυπώσουν τις προτάσεις τους.
Σε ό,τι αφορά τα πορίσματα της μελέτης ο κ. Νικολαΐδης, μιλώντας στα ‘Χ.Ν.’, υπογράμμισε σχετικά: Η μελέτη αυτήν τη στιγμή μας δείχνει ότι κατά μέσον όρο έχουμε 65 εκατ. κυβικά νερού που τρέχουν κάθε χρόνο στον Ταυρωνίτη. Από αυτά χρησιμοποιούμε γύρω στα 5 εκατ. κυβικά νερού. Ταυτόχρονα, η περιοχή του Πλατανιά παίρνει μια σημαντική ποσότητα νερού για ύδρευση και άρδευση από την Αγιά.
Οπότε αυτό το οποίο λέμε είναι ότι, αν θέλαμε η περιοχή να ήταν αυτάρκης από πλευράς ύδρευσης και άρδευσης, θα πρέπει να προχωρήσουμε τουλάχιστον ένα φράγμα και ειδικότερα του Σεμπρωνιώτη, το οποίο θα έκανε την περιοχή να είναι ανεξάρτητη στο θέμα του νερού.
Σε ό,τι αφορά την ποιότητα του νερού ο κ. Νικολαΐδης επεσήμανε ότι σε γενικές γραμμές είναι καλή και εξήγησε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στη διάβρωση, γιατί τα σχιστολιθικά εδάφη της περιοχής είναι επιρρεπή στη διάβρωση. Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχουν κάποια θέματα ποιότητας του νερού στο βόρειο τμήμα, που κάνει το νερό ακατάλληλο για ύδρευση, αλλά κατάλληλο για άρδευση.
Ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε ακόμα ότι αν θέλουμε να έχουμε νερά και να διαχειριστούμε περιπτώσεις ξηρασίας, θα πρέπει να βάλουμε σε προγραμματισμό το φράγμα Σεμπρωνιώτη και για να ανεξαρτητοποιηθεί η περιοχή του Πλατανιά, αλλά και για να ελαφρύνουμε το φορτίο της Αγιάς, που έτσι θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για άλλες περιοχές.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ
Μιλώντας για το ίδιο θέμα ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, επεσήμανε ότι ανάλογες μελέτες, όπως αυτή για τη λεκάνη απορροής του Ταυρωνίτη, θα κάνουμε και στις άλλες λεκάνες απορροής, ώστε η Περιφέρεια να έχει μια συνολική πρόταση της διαχείρισης των υδατικών πόρων σε επίπεδο Κρήτης και πρόσθεσε:
Επίσης, αυτό που χρειάζεται είναι να είμαστε πάντα έτοιμοι σε επίπεδο Περιφέρειας και Περιφερειακής Ενότητας για τη διαχείριση των κρίσεων. Γι’ αυτό θα επανασυστήσουμε στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων μαζί με τον Ο.Α.ΔΥ.Κ., το Πολυτεχνείο και τους Δήμους, μια ομάδα διαχείρισης κρίσεων, που σε τακτά διαστήματα και έχοντας όλα τα στοιχεία της υδρολογικής λεκάνης των Χανίων, θα μπορούμε να προβλέπουμε πώς θα διαχειριστούμε τα νερά που έχουμε.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη επίλυσης του προβλήματος σχετικά με την ποιότητα του νερού που αφορά στην υδρομάστευση των Βουκολιών, αλλά και στην αναγκαιότητα κατασκευής του φράγματος του Σεμπρωνιώτη.
Το φράγμα του Σεμπρωνιώτη παραμένει ένα έργο που είναι σε προτεραιότητα για τον Δήμο και την Περιφέρεια. Από εκεί και πέρα εμείς θέλουμε να επικαιροποιηθούν οι μελέτες, ενώ ο τρόπος χρηματοδότησης και υλοποίησής του είναι κάτι το οποίο μπορεί να αναζητηθεί σε επόμενο Ε.Σ.Π.Α., διότι μπορεί να έχει και παράλληλες δράσεις πιθανόν ενεργειακής μορφής. Αρα θέλουμε τη μελέτη επικαιροποιημένη και είναι σημαντικό ότι θα είναι αποτυπωμένο στο διαχειριστικό σχέδιο της λεκάνης απορροής του Ταυρωνίτη η ύπαρξη του φράγματος.

http://troktiko.eu/2012/10/h-krith-chanei-sth-thalassa-terasties-posothtes-nerou/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...