Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Μπράιαν Στορμ : Οι στατίνες προκαλούν απώλεια μνήμης;

Πρόσφατη επιστημονική μελέτη είχε αποφανθεί ότι τα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της χοληστερόλης, όπως είναι οι στατίνες, μπορούν ενδεχομένως να μειώσουν κατά ένα τρίτο τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στους ηλικιωμένους.
Ωστόσο, τα φάρμακα αυτά εκτός από την θετική έχουν και την αρνητική τους πλευρά…
Προηγούμενες μελέτες εξέφραζαν ανησυχία για την επίδραση των στατινών στη λειτουργία της μνήμης, κάνοντας λόγο για πρόκληση βραχυπρόθεσμης απώλειας μνήμης.
Μια νέα έρευνα έρχεται τώρα να «αθωώσει» εν μέρει τις στατίνες, τονίζοντας ότι οι φόβοι για τις επιδράσεις της συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής είναι μάλλον αβάσιμοι.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Rutgers στο Νιου Τζέρσεϊ διαπίστωσαν, αναλύοντας στοιχεία από ένα εκατομμύρια ασθενείς, ότι δεν είναι περισσότερο πιθανό να εμφανίσει κανείς προβλήματα μνήμης όταν λαμβάνει στατίνες, σε σχέση με άλλα φάρμακα κατά της χοληστερόλης.
«Όταν οι ασθενείς αρχίσουν να παίρνουν στατίνες ή κάποιο άλλο νέο φάρμακο, παρακολουθούνται πιο συχνά από το γιατρό τους ή οι ίδιοι προσέχουν και παρατηρούν περισσότερο τον εαυτό τους και αν κάτι πηγαίνει στραβά. Επομένως, αν έχουν κάποιο πρόβλημα μνήμης, θα το προσέξουν. Ακόμη κι αν αυτό δεν έχει να κάνει με το φάρμακο, θα ρίξουν την ευθύνη στο φάρμακο», σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας, Μπράιαν Στορμ.
Σύμφωνα με την έρευνά τους, η πλειοψηφία των ασθενών που λάμβανε στατίνες ανέφερε απώλεια μνήμης στις 30 ημέρες της δοκιμαστικής περιόδου, από την πρώτη στιγμή που πήρε τα φάρμακα, σε σχέση με αυτούς που δεν έπαιρναν φάρμακα. Τις ίδιες όμως επιδράσεις ανέφεραν και όσοι έπαιρναν άλλη φαρμακευτική αγωγή, εκτός στατινών.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine.

 http://www.altsantiri.gr/health/i-statines-prokaloun-apolia-mnimis/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...