Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Κλειστές οι τράπεζες όλη την ερχόμενη βδομάδα - Στα 60 ευρώ το ημερήσιο όριο αναλήψεων

Τραπεζική αργία μέχρι 6 Ιουλίου - Θα λειτουργήσουν τελικώς αύριο τα ATM - Κλειστά όλη την εβδομάδα και τα χρηματιστήρια - Βαρουφάκης: Θα λάβουμε ό,τι μέτρα χρειάζεται για να μην υπάρξει πρόβλημα

Την απόφαση να παραμείνουν κλειστές οι ελληνικές τράπεζες όλη την ερχόμενη βδομάδα έλαβε το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας προκειμένου να επιτευχθεί η οργανωμένη διαχείριση της κρίσης, εισήγηση η οποία θα υποβληθεί προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο και -εφ' όσον οριστικοποιηθεί- αναμένεται να ενεργοποιηθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.



Η τραπεζική αργία (bank holiday) θα διαρκέσει για τις επόμενες έξι εργάσιμες ημέρες, δηλαδή μέχρι και την Δευτέρα 6 Ιουλίου, την επομένη της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Παραλλήλως ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος εισηγήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει από τις 20:00 την επιβολή capital control.

Το ανώτατο ημερήσιο όριο αναλήψεων από τα ATM διαμορφώθηκε στα 60 ευρώ ανά κάρτα και λογαριασμό. Για παράδειγμα, εάν κάποιος διαθέτει δύο διαφορετικούς λογαριασμούς με διαφορετική χρεωστική κάρτα θα μπορεί να κάνει ανάληψη 120 ευρώ συνολικά.

Τι θα συμβεί με τα ATM's
Παρά τις αρχικές πληροφορίες, τελικώς αύριο Δευτέρα τα ATM's θα λειτουργήσουν. Οι τεχνικές ρυθμίσεις και τροποποιήσεις που απαιτούνται να γίνουν στη λειτουργία των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης θα γίνουν τις επόμενες μέρες. Την ημέρα που θα επιλεγεί να γίνουν οι νέες ρυθμίσεις και μέχρι να αναπροσαρμοστούν τα ανώτατα όρια αναλήψεων μετρητών τα ATM's θα παραμείνουν εκτός λειτουργίας για όσο χρειαστεί.

Η εισήγηση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για επιβολή capital controls
εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας και θα τεθεί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να επισημοποιηθεί. Μετά την έγκρισή της από το υπουργικό συμβούλιο, η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και η τραπεζική αργία για όλη την ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει να εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Τα capital controls, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι δηλαδή, περιλαμβάνουν και τις πιστωτικές κάρτες που έχουν εκδώσει τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα ανεξαρτήτως αν φέρουν το σήμα visa ή mastercard. Οι κάτοχοι των πιστωτικών καρτών δεν θα μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κάρτες οι οποίες έχουν εκδοθεί από πιστωτικά ιδρύματα στο εξωτερικό δεν θα ενταχθούν στους περιορισμούς των capital controls, πράγμα που σημαίνει ότι οι τουρίστες θα μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές και να κάνουν αναλήψεις.
Κλειστό και το Χρηματιστήριο
Τις επόμενες έξι εργάσιμες μέχρι και την Δευτέρα 6 Ιουλίου (την επομένη του δημοψηφίσματος δηλαδή) το Χρηματιστήριο θα παραμείνει κλειστό. Το Χρηματιστήριο της Αθήνας προβλέπεται να ξανανοίξει από την ερχόμενη Τρίτη 7 Ιουλίου.

Βαρουφάκης: Θα λάβουμε ό,τι μέτρα χρειάζεται
«Θα λάβουμε ό,τι μέτρα χρειάζεται για να μην υπάρξει πρόβλημα στην καθημερινότητα του Έλληνα» διαβεβαίωσε ο υπουργός των Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης περικυκλωμένος από δεκάδες Έλληνες και κυρίως ξένους δημοσιογράφους προσερχόμενος στο υπουργείο Οικονομικών για την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου συστημικής Ευστάθειας.

Με τη δήλωσή του αυτή, ο κ. Βαρουφάκης -ο οποίος προηγουμένως είχε διευκρινίσει ότι ουδέποτε δήλωσε πως η  ελληνική κυβέρνηση προκρίνει την επιβολή capital controls- θέλησε να διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι παρά το bank run που ακολούθησε την προαναγγελία του δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο για την οργανωμένη διαχείριση της κρίσης.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη συμμετείχαν ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Μάρδας, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, η επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Γιώργος Μιχελής, ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος,  ο γγ της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Άνθιμος Θωμόπουλος.


http://www.protothema.gr/economy/article/488565/sunedriazei-to-sumvoulio-sustimikis-eustatheias/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...