Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2015

Ηπατική βλάβη προκαλεί η ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ

Η περιστασιακή και ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ, δε χωρά αμφιβολία ότι κάνει κακό στην υγεία μας. Αλλά αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι τελικά η βλάβη είναι πολύ χειρότερη απ’ ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Biomolecules, επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μιζουρι, με επικεφαλής τον καθηγητή Σιβεντρα Σουκλα, μελέτησε σε ποντίκια την έκταση της ηπατικής βλάβης που προκαλεί η χρόνια χρήση αλκοόλ, τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια ακατάσχετης κατανάλωσης και ο συνδυασμός και των δύο.

Σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα ποντίκια που είχαν εκτεθεί σε χρόνια χρήση και επαναλαμβανόμενα επεισόδια στιγμιαίας ακατάσχετης κατανάλωσης αλκοόλ είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ηπατικής βλάβης.

«Είτε χρόνια, είτε στιγμιαία ακατάσχετη κατανάλωση σε επαναλαμβανόμενη βάση, η χρήση αλκοόλ προκαλεί ηπατική βλάβη, συγκριτικά με τη μη χρήση. Και αυτό δεν είναι κάτι που μας προκαλεί έκπληξη. Ωστόσο, όταν τα πειραματόζωα εκτέθηκαν και στα δύο είδη χρήσης, τότε η βλάβη αυξήθηκε ανεξέλεγκτα. Και πιο σοκαριστική ήταν η έκταση της λιπώδους εναπόθεσης στο ήπαρ των τρωκτικών που είχαν συνδυάσει και τα δύο πρότυπα χρήσης αλκοόλ. Ήταν περίπου 13 φορές υψηλότερη από την ομάδα ελέγχου. Η συσσώρευση λίπους στο ήπαρ αποδίδεται εν μέρει στις μεταβολικές αλλαγές στο ήπαρ. Οι αλλαγές αυτές όχι μόνο αυξάνουν τις λιπώδεις εναποθέσεις, αλλά αυξάνουν και το στρες του οργάνου μειώνοντας την ικανότητά του να το καταπολεμήσει» εξηγεί ο Δρ Σουκλα.

Και η χρόνια ή στιγμιαία ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ δεν έχει αρνητική επίδραση μόνο στο ήπαρ. Δημιουργεί φλεγμονώδεις αντιδράσεις και σε άλλα όργανα και συστήματα του σώματος. Και αν η λειτουργικότητα των οργάνων αυτών πέφτει, τότε επηρεάζονται μια σειρά από σωματικές λειτουργίες.

«Πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα την έκταση της βλάβης που προκαλεί η κατάχρηση του αλκοόλ και πως σχετίζεται με άλλα προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, η καρδιαγγειακή νόσος και ορισμένες μορφές καρκίνου» σημειώνει ο ερευνητής.

health.in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...