Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Ματώνουν τα ούλα σας; Μήπως κουνιούνται;

Συντάκτης Γιώργος Κουτσικάκης Χειρουργός Οδοντίατρος Μ.Sc.
Αν ματώνουν τα ούλα σας όταν τα...  βουρτσίζετε ή όταν μασάτε σκληρή τροφή, και αν το ψωμί σας το τρώτε ζυμωμένο με αίμα, τότε πάσχετε από ουλίτιδα.

Πρόκειται για φλεγμονή των ούλων που οφείλεται σε αποικίες μικροβίων, την οδοντική μικροβιακή πλάκα, που επικάθεται στις επιφάνειες των δοντιών σας. Δεν είναι εξωτερική μόλυνση αλλά προέρχεται από μικρόβια που υπάρχουν φυσιολογικά στο στοματικό περιβάλλον. Πάνω στην πλάκα σχηματίζεται η πέτρα (τρυγία) από τα άλατα του σάλιου. Όταν η στοματική σας υγιεινή είναι πλημμελής θα μαζευτεί πλάκα και τρυγία και πάλι πλάκα και έτσι ξεκινά ένας φαύλος κύκλος. Η ουλίτιδα δεν είναι μεταδοτική.



Αν παραμείνει αθεράπευτη η ουλίτιδα είναι δυνατόν να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα. 

 

Τα ούλα ξεκολλάνε από τα δόντια σχηματίζοντας θυλάκους ή και υποχωρούν και προσβάλλεται το κόκκαλο που τα στηρίζει.




Τότε μπορεί να παρατηρήσετε τα δόντια σας να κουνιούνται ή και να μετακινούνται. Π.χ μπορεί να εμφανιστεί ένα κενό μεταξύ των δοντιών. Η μετακίνηση των δοντιών αποδιοργανώνει εντελώς το στοματικό σύστημα. Αν το κόκκαλο καταστραφεί ολοσχερώς γύρο από ένα δόντι, αυτό μπορεί να πέσει χωρίς κανένα άλλο σύμπτωμα.




Τόσο η ουλίτιδα όσο και η περιοδοντίτιδα δεν προκαλούν ιδιαίτερο πόνο, εκτός κι αν παρουσιαστεί κάποιο περιοδοντικό απόστημα. Αλλά και σ’ αυτήν την περίπτωση ο πόνος είναι ήπιος.

Τι πρέπει να κάνετε; Να πάτε κατευθείαν στον οδοντίατρο. Η ουλίτιδα θεραπεύεται πλήρως και τα πρησμένα ούλα που ματώνουν, σφίγγουν και αποκτούν το φυσιολογικό ροζ χρώμα τους.
Στη θεραπεία της περιδοντίτιδας δεν ανακτάται το δόντι που έχει χαθεί, αλλά τα ούλα ξανακολλάνε στα δόντια και έτσι εκείνα μπορεί να λειτουργήσουν φυσιολογικά.

Ο οδοντίατρος θα απομακρύνει την πέτρα από όλες τις επιφάνειες των δοντιών και από τις ρίζες τους. Κατά περίπτωση θα σας συστήσει κάποιο στοματικό διάλυμα ή ειδική οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα για την περίπτωσή σας. Μπορεί να προβεί σε κάποια ναρθηκοποίηση (δέσιμο) των δοντιών μεταξύ τους, με διάφορα μέσα, για να αντιμετωπιστεί η κινητικότητα. Η θεραπεία μπορεί να συμπληρωθεί με χειρουργική παρέμβαση.




Σε κάθε περίπτωση θα σας δώσει λεπτομερείς οδηγίες στοματικής υγιεινής τις οποίες πρέπει να τηρείτε σχολαστικά. Θα σας δείξει το σωστό τρόπο να καθαρίζετε τα δόντια, τόσο με τη βούρτσα όσο και με τα μέσα καθαρισμού των μεσοδοντίων ( οδοντικό νήμα, ειδικά βουρτσάκια συγκεκριμένου μεγέθους, ειδικές οδοντογλυφίδες κ.α.).






Αν στα ούλα σας εκτός από το αίμα παρατηρήσετε και κάτι σαν πληγές τότε μάλλον πάσχετε από ελκονεκρωτική ουλίτιδα. Αυτή αντιμετωπίζεται με όλα τα παραπάνω αλλά απαιτεί επί πλέον συγκεκριμένη φαρμακευτική θεραπεία. Πάντως είναι μία σπάνια περίπτωση, ενώ τα προηγούμενα είναι αρκετά συνηθισμένα.

Γιώργος Κουτσικάκης, Χειρουργός Οδοντίατρος Μ.Sc. 

http://medlabgr.blogspot.com/2016/03/bleeding-gums.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...