Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Ο Δένδιας, το τραπεζικό καρτέλ και οι ασφαλιστικές

Χθες έγραψα για τη «νέα ιδέα» του Δένδια περί δημιουργίας Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (Hellenic Development Bank) που φέρνει στη μνήμη την αλήστου μνήμης ΕΤΒΑ. Υποτίθεται πως η πρωτοβουλία θέλει να συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ασφυκτιούν, καθώς οι τράπεζες αρνούνται να κάνουν τη δουλειά για την οποία διασώθηκαν κι εξακολουθούν να διασώζονται με πακτωλούς χρημάτων που επιβαρύνουν τους φορολογούμενους πολίτες.
Βεβαίως, εάν αντί των εξαγγελιών και των βαρύγδουπων ανακοινώσεων, ο στόχος ήταν να βοηθηθούν πραγματικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ανασάνουν, τότε θα έπαιρναν κάποιες απλές αποφάσεις και πρωτοβουλίες που θα άλλαζαν τα δεδομένα σε χρόνο dt.
Υπάρχει από τις αρχές του καλοκαιριού κοινοτική οδηγία σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζονται στις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες χρηματοπιστωτικοί ρόλοι που μέχρι τώρα μονοπωλούνταν από τις τράπεζες, όπως για παράδειγμα η έκδοση εγγυητικών επιστολών. Τη στιγμή που για μια μικρομεσαία επιχείρηση είναι από δύσκολο έως αδύνατο να πάρει εγγυητική επιστολή από τράπεζα, δεν καταλαβαίνω πραγματικά γιατί η Τράπεζα της Ελλάδας αρνείται να συμμορφωθεί και να δώσει το «πράσινο φως». Δηλαδή ο κ. Στουρνάρας συμμορφώνεται με τις ευρωπαϊκές επιταγές μόνο αν πρόκειται να καταστρέψουν την αγορά και όχι όταν μπορούν να τη διευκολύνουν; Διότι «εκ φύσεως» οι ασφαλιστικές μπορούν να παίρνουν μεγαλύτερα ρίσκα και άρα να διευκολύνουν αμεσότερα και αποτελεσματικότερα τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.
Που προσκρούει αυτή η απλή υιοθέτηση της κοινοτικής οδηγίας; Μα, φυσικά στο «τραπεζικό καρτέλ». Αυτό που πάντα ήθελε να έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι και να κανονίζει τις συνθήκες της αγοράς σύμφωνα με τις δικές του επιδιώξεις και όχι σύμφωνα με τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας.
Το «καρτέλ» που κανονίζει από το ύψος των επιτοκίων καταθέσεων μέχρι το ποιος θα ζήσει και θα πεθάνει στην αγορά, προφανώς δεν επιτρέπει να μπουν οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες σε δραστηριότητες ενίσχυσης της ρευστότητας, τουλάχιστον τώρα. Και ο Γιάννης Στουρνάρας, σαρξ εκ της σαρκός των τραπεζιτών, δεν τους χαλάει για άλλη μια φορά το χατίρι.
ΥΓ: Μέσα σε αυτή την… ωραία ατμόσφαιρα, θα πάει, λέει, ο Σαμαράς στη ΔΕΘ για να εξαγγείλει μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας. Και θα πει τι δηλαδή; Αυτά που θα του έχουν γράψει ο Τουρκολιάς και ο Στουρνάρας;
 http://www.rizopoulospost.com/o-dendias-to-trapeziko-kartel-kai-oi-as/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...