Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Ερευνα για νέο σκάνδαλο με τηλεπαιχνίδια

 «Ιερογλυφικά», κόλπα τηλεπαρουσιαστών και χιλιάδες εξαπατημένοι τηλεθεατές
Ερευνα για νέο σκάνδαλο με τηλεπαιχνίδια
Ενα από τα μεταμεσονύκτια τηλεπαιχνίδια που βρίσκεται στο μικροσκόπιο των κρατικών ελεγκτών. Σύμφωνα με τους παραγωγούς, το άθροισμα των αριθμών που εικονίζονται στο κουίζ (προβλήθηκε το βράδυ της 20ής Αυγούστου 2014) είναι 709! Οι τηλεθεατές καλούνται (άγνωστο πώς) να προσθέσουν αραβικούς, λατινικούς αλλά και αντεστραμμένους αριθμούς
 
Εκτεταμένη έρευνα πραγματοποιεί τις τελευταίες εβδομάδες η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων για ενδεχόμενο νέο μεγάλο σκάνδαλο με τηλεπαιχνίδια-παγίδες περίπου δέκα χρόνια μετά τη μεγάλη δικαστική έρευνα για το ίδιο θέμα, με πρωταγωνιστή επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης που είχε οδηγήσει σε σειρά ποινικών διώξεων. Η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες πολιτών και άλλες αναφορές και αφορά τηλεπαιχνίδια που προβάλλονται καθημερινά και χρησιμοποιούν ως και αραβικούς αριθμούς ή ιδιόμορφα... «ιερογλυφικά» σύμβολα προκειμένου να παραπλανήσουν εκατοντάδες χιλιάδες τηλεθεατές, οι οποίοι με δέλεαρ αυξανόμενα ποσά της τάξεως των 3.000-4.000 ευρώ καλούν τηλεφωνικές γραμμές υψηλής χρέωσης για να επιλύσουν μαθηματικές πράξεις ή άλλους γρίφους, που είναι ωστόσο κρυπτογραφημένες και με αλλοιωμένα στοιχεία, με αποτέλεσμα να μην κερδίζει κανείς επί εβδομάδες!

«Απατηλή διαδικασία»
Οπως έχει διαπιστωθεί, τα συγκεκριμένα τηλεπαιχνίδια παραβιάζουν τους κανόνες αδειοδότησής τους, ενώ δεν προχωρούν σε καμία διευκρινιστική αναφορά με επίκληση ότι «δεν μπορούν να βοηθούν τους παίκτες να λύνουν τους γρίφους», ενώ και μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος δεν εξηγούν πώς αυτό προκύπτει. Στελέχη της Επιτροπής μίλησαν στο «Βήμα της Κυριακής» για «μια προφανώς απατηλή διαδικασία» που γίνεται για άλλη μία φορά μπροστά στα μάτια χιλιάδων πολιτών. Μάλιστα αναμένεται μετά την ολοκλήρωση της έρευνας να υπάρξει άμεση ενημέρωση των δικαστικών αρχών.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της αρμόδιας Επιτροπής για τηλεπαιχνίδια, έχουν αδειοδοτηθεί τουλάχιστον τέσσερις εταιρείες τηλεηχοπληροφόρησης που έχουν λάβει άδειες για περισσότερα από 20-30 παιχνίδια με τη μορφή κουίζ, γρίφων, αριθμητικών πράξεων κ.τ.λ. Για να αποφευχθεί η προηγούμενη απάτη με τις ανεξέλεγκτες εταιρείες που άφηναν τους τηλεθεατές για ώρα να περιμένουν στις γραμμές υψηλής χρέωσης για να συμμετέχουν στο τηλεπαιχνίδι και να «βγουν» στον αέρα - κάτι που συνέβαινε σπανιότατα -, τα τελευταία χρόνια υπήρξαν πολλές «ασφαλιστικές δικλίδες». Ετσι λοιπόν αυτός που καλεί με χρέωση 1,5-2 ευρώ ανά κλήση ενημερώνεται αμέσως ότι η κλήση του δεν θα «προωθηθεί» στο τηλεοπτικό πλατό και το τηλέφωνό του κλείνει. Επιπλέον έχει προβλεφθεί να υπάρχει συνεχής ενημέρωση στους τηλεοπτικούς δέκτες στην κάτω πλευρά της οθόνης ότι το ποσοστό των κλήσεων που επιλέγονται να ακουστούν στον τηλεοπτικό αέρα είναι της τάξεως τουλάχιστον ένας στους 9.000! Και ενώ λοιπόν τα περισσότερα παιχνίδια αφορούν προφανείς αναγραμματισμούς λέξεων ή άλλους εύκολους γρίφους για να προσελκύονται οι κλήσεις τηλεθεατών με νόμιμες και οριοθετημένες διαδικασίες, φαίνεται, σύμφωνα με την έρευνα της αρμόδιας επιτροπής, να βρέθηκαν «νέα απατηλά κόλπα».

Το «παιχνίδι» με τους αριθμούς
Ενα από τα παιχνίδια που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των ελεγκτών αφορά το κουίζ «Προσθέστε όλα τα νούμερα». Σε αυτό το κουίζ παρουσιάζεται μια αριθμητική παράσταση με προσθαφαιρέσεις και πολλαπλασιασμούς αριθμών με σύμβολα όπως Χ, +, - κ.τ.λ. Ωστόσο στο παιχνίδι πράγματι αποσαφηνίζεται ότι δεν απαιτείται να γίνει υπολογισμός της αριθμητικής παράστασης αλλά απλή πρόσθεση όσων αριθμών φαίνονται στην οθόνη. Ωστόσο εδώ αρχίζει το μεγάλο κόλπο θύματα του οποίου πέφτουν δεκάδες χιλιάδες πολίτες.

Και αυτό γιατί στο κάτω μέρος της οθόνης περνάει με μικρά γράμματα ένα κείμενο που αναφέρει ότι «καλείστε να προσθέσετε όλους τους πλήρως ορατούς αριθμούς, συμπεριλαμβάνοντας τα αραβικά, λατινικά και ψηφιακά σύμβολα αριθμών, είτε ως όλον είτε ως μέρος άλλων αριθμών, αντεστραμμένα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση ή μη»! Η παραπλάνηση είναι πολλαπλή, αφού π.χ. το σύμβολο του πολλαπλασιασμού «Χ» της παράστασης θεωρείται ο λατινικός αριθμός 10 που πρέπει να προστεθεί, το ΙΙΙ δεν είναι ο αριθμός 111 που μπορεί να πιστέψει κάποιος αλλά το λατινικό 3 κ.ο.κ. Επιπλέον ουδείς μπορεί να καταλάβει αν γίνονται τρικ με άγνωστα αραβικά σύμβολα αλλά και πόσοι συνδυασμοί μπορεί να γίνουν με τη δυσνόητη πρόσθεση αριθμών, «είτε ως όλον είτε ως μέρος» που μνημονεύεται είτε με τα... αντεστραμμένα σύμβολα όπου το 81 φέρ' ειπείν μπορεί να γίνει 18. Ακόμη μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι με αυτή τη μεικτή γραφή, που θα ζήλευε και η «Γραμμική Β της Κνωσού» ή τα σανσκριτικά, η πράξη 5Χ2 αφορά τον αριθμό 5102...

Με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες τηλεθεατές να τηλεφωνούν πιστεύοντας ότι ο δικός τους συνδυασμός είναι σωστός ή νομίζοντας ότι απαιτείται απλή πρόσθεση. Και ουδείς επί ημέρες βρίσκει τη σωστή απάντηση στα εν λόγω κουίζ. Ετσι, με δεδομένο ότι σε κάθε παιχνίδι βγαίνουν «αποτυχημένα» 30-40 άτομα στον αέρα με την ψευδαίσθηση ότι έχουν βρει τον γρίφο και με δεδομένο επίσης ότι το ποσοστό αυτής της επιλογής είναι ένας προς 9.000, τότε αντιλαμβάνεται κανείς τα έσοδα των «πονηρών» παραγωγών και τις άσκοπες μαζικές κλήσεις που γίνονται, με οφέλη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ των εταιρειών κάθε βράδυ!

Με τους παρουσιαστές να ωρύονται «γιατί οι υποψήφιοι παίκτες δεν βρίσκουν το... προφανές αποτέλεσμα». Το οποίο τελικώς ουδείς, πέρα από τους υπευθύνους της εταιρείας, μπορεί να αντιληφθεί πώς προκύπτει μέσα από... αραβικά και όχι μόνο σύμβολα και αριθμούς που κάνουν «στροφές»!

Τι λένε οι εταιρείες
«Το Βήμα» επικοινώνησε με τους υπευθύνους της εταιρείας που προβάλλει το εν λόγω παιχνίδι, οι οποίοι αρνήθηκαν να παρουσιάσουν πώς προκύπτουν τα «αθροίσματα» που εμφανίζουν στο τέλος των εκπομπών. Οπως αρνήθηκαν οποιαδήποτε διευκρίνιση επικαλούμενοι έναν «κανονισμό» που αναφέρει ότι «δεν πρέπει να υποβοηθούνται οι συμμετέχοντες στο παιχνίδι». Οπως αναφέρουν στελέχη της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, «αυτός ο κανονισμός αφορά τη ζωντανή μετάδοση της εκπομπής. Και δεν απαγορεύει εκ των υστέρων διευκρινίσεις και ούτε επιτρέπει κάθε αυθαιρεσία». Παράλληλα προκύπτει ότι στο αίτημα αδειοδότησης του εν λόγω παιχνιδιού η εταιρεία δεν έχει αναφέρει οτιδήποτε για αντιστροφή αριθμών, για ψηφιακά σύμβολα κ.τ.λ. και έχει μιλήσει μόνο για «ρωμαϊκούς» (;) αριθμούς!

Παράλληλα το ενδιαφέρον των αρμοδίων ελεγκτών έχουν προσελκύσει και άλλα γριφώδη τηλεπαιχνίδια που αφορούν εκατοντάδες τεμνόμενους ή εγγεγραμμένους κύκλους και εσωτερικούς αριθμούς ή τρίγωνα αλληλοεγγεγραμμένα με αριθμούς εντός αυτών.



2004 -2005
Το μεγάλο κύκλωμα με τα στημένα

Την περίοδο 2004-2005 είχε πραγματοποιηθεί έρευνα από τα Τμήματα Οικονομικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη που είχε αποκαλύψει μεγάλο κύκλωμα στημένων τηλεπαιχνιδιών με τζίρο 80 εκατ. ευρώ τα οποία προβάλλονταν σε 90 τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας. Στην πρώτη φάση της έρευνας είχαν συλληφθεί επτά άτομα, από τα οποία δύο τηλεπαρουσιάστριες. Ως πρωταγωνιστής αυτής της απάτης είχε κατηγορηθεί επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης που είχε διασυνδέσεις με πολιτικά πρόσωπα, ένα από τα οποία οδηγήθηκε σε παραίτηση. Ο επιχειρηματίας καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών, ενώ σε ποινές φυλάκισης καταδικάστηκαν και μέλη των εταιρειών του. Το 2008 αποφυλακίστηκε με αναστολή εκτέλεσης της ποινής του. Σε βάρος του επιχειρηματία κινήθηκε ποινική διαδικασία για χρέη από φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ κ.ά. Τον Φεβρουάριο του 2012 συνελήφθη πάλι για χρέη προς το Δημόσιο ύψους 5,5 εκατ. ευρω και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 100.000 ευρώ. 
 
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=625006

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...