Οσο οι διαπραγματεύσεις για το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές γίνονται σε διπλωματικό επίπεδο, οι Ελληνες παραγωγοί νιώθουν την απόγνωση να τους πνίγει. Μετά από μία καταστροφική χρονιά, βλέπουν ξαφνικά να τους επηρεάζει και η κρίση στην Ουκρανία. Η απόφαση του Κρεμλίνου να περάσει στην αντεπίθεση, με αντίποινα για τις κυρώσεις που είχαν επιβάλει ΗΠΑ και ΕΕ για τη στάση του Βλαντιμίρ Πούτιν στην υπόθεση της Ουκρανίας, απειλεί με σοβαρές συνέπειες τους αγρότες στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι τα ελληνικά προϊόντα δεν θα βιώσουν τις «σκληρές» συνέπειες από το εμπάργκο της Ρωσίας, αλλά οι παραγωγοί αγωνιούν. Ηδη, μετά από το σχετικό διάταγμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, «πάγωσαν» οι φορτώσεις νωπών φρούτων από την Ημαθία και την Πέλλα, με προορισμό τη Ρωσία, με αποτέλεσμα χιλιάδες τόνοι ροδάκινων να μένουν στα ψυγεία των συνεταιρισμών.
Η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου μετά από το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία, στο υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει η ελπίδα πως το γεγονός ότι δεν υπάρχει οργανωμένη εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ συνολικά και της Ρωσίας, αλλά μόνο διμερείς συμφωνίες με κράτη- μέλη μπορεί να βοηθήσει στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, όμως όλα αυτά για τους αγρότες είναι πολύτιμος χρόνος που χάνεται, ενώ τα προϊόντα τους παραμένουν σε ψυγεία κατά χιλιάδες τόνους.
Ο φόβος τους δεν είναι μόνο η τύχη της παραγωγής, καθώς η Ρωσία είναι ένας βασικός προορισμός των προϊόντων τους, αλλά και η πορεία των τιμών- που πέφτουν κατακόρυφα- όπως και το μέλλον. Γιατί εκφράζουν την αγωνία ότι μπορεί να χαθεί οριστικά η συγκεκριμένη αγορά εξαιτίας του επιβολής του εμπάργκο.
Σταμάτησαν οι φορτώσεις
«Ηδη, η εξαγωγή φρούτων προς τη Ρωσία ουσιαστικά σταμάτησε. Κανένας εισαγωγέας ή εξαγωγέας δεν φορτώνει, γιατί δεν γνωρίζουν ποια θα είναι η εξέλιξη. Οι Ρώσοι δεν ακυρώνουν τις συμφωνίες, απλά δεν φορτώνουν, γιατί αν το εμπάργκο ισχύσει, θα χρειαστεί τα φορτηγά να επιστρέψουν. Μόνο στην Ημαθία, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 8.000-9.000 τόνοι ροδάκινων στα ψυγεία των μεγάλων συνεταιριστικών ομάδων, μεγάλο μέρος των οποίων -πάνω από 50%- έχουν ως προορισμό τη Ρωσία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης.
Μάλιστα, οι παραγωγοί φοβούνται ότι αυτή η εξέλιξη θα είναι η χαριστική βολή, σε μία καταστροφική χρονιά εξαιτίας της χαλαζόπτωσης, των βροχών και της υπερπαραγωγής ροδάκινων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα νωπά ροδάκινα: το 60% της παραγωγής συμπυκνωμένου χυμού της Ημαθίας κατευθύνεται στη Ρωσία, ενώ τον Οκτώβριο ξεκινά και η συγκομιδή ακτινιδίων, το 53% των οποίων κατευθύνθηκε το 2012 στη ρωσική αγορά.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Πέλλα, όπου έχουν επίσης ακυρωθεί πολλές φορτώσεις για Ρωσία και οι τιμές έχουν πέσει δραματικά, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών Πέλλας «Μέγας Αλέξανδρος», Στράτος Αυγουστής.
Καταστροφική θα είναι ενδεχόμενη ισχύς του εμπάργκο και για τις εξαγωγές κομπόστας και χυμού ροδάκινου, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας, Κώστας Αποστόλου. Σήμερα, η ρωσική αγορά απορροφά περίπου 6.000-7.000 τόνους ελληνικής κονσέρβας ροδάκινου και 15.000-20000 τόνους χυμού ροδάκινου, συνολικής αξίας περίπου 40 εκατ. ευρώ.
Φόβος ότι θα χαθεί η αγορά
Πέρα όμως από την άμεση απώλεια εσόδων από τις εξαγωγές, οι παραγωγοί φοβούνται ότι μπορεί να χαθεί οριστικά η ρωσική αγορά, καθώς άλλες χώρες- όπως η Αργεντινή, η Χιλή και η Τουρκία- παραμονεύουν για να αναπληρώσουν με δικά τους προϊόντα τις ελλείψεις στη Ρωσία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη Eurostat, οι εξαγωγές ελληνικών νωπών οπωροκηπευτικών στη Ρωσία έφτασαν πέρυσι σε αξία τα 108 εκατ. ευρώ (12,8% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών του κλάδου στον κόσμο) και σε όγκο τους 140.000 τόνους. Εξ αυτών, 122.000 τόνοι «έφυγαν» απευθείας από Ελλάδα, ενώ περίπου 20.000 τόνοι προήλθαν από προωθήσεις από τη Λιθουανία, τη Μολδαβία και άλλες χώρες. Επίσης, κατά το τελευταίο έτος, το 41% των συνολικών εξαγωγών νωπού ροδάκινου κατευθύνθηκε στην αγορά της Ρωσίας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...