Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Και τρίτη ηλεκτρονική κάρτα μπαίνει στη ζωή μας

Μετά την φορολογική κάρτα και την κάρτα του πολίτη σειρά έχει η κάρτα εργασίας, όπου θα απεικονίζεται ηλεκτρονικά η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης του εργαζόμενου.

Το νέο σχέδιο νόμου που εισηγήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, προβλέπει θεσμοθέτηση της κάρτας εργασίας και αναβάθμιση του ρόλου του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η κάρτα εργασίας έχει στόχο να ελέγξει αποτελεσματικά την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Η κάρτα θα αναγράφει ηλεκτρονικά την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο εργασίας. Ο αριθμός της κάρτας είναι, όπως ο αριθμός του ΑΜΚΑ και παρέχεται η δυνατότητα της ταυτόχρονης παρακολούθησης από το κεντρικό σύστημα που συνδέει το ΙΚΑ, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και τον Ο.Α.Ε.Δ.

Πιο συγκεκριμένα το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας θα έχει ενισχυμένο ρόλο στην υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων, διαμεσολαβητικό ρόλο στην επίλυση των ατομικών και συλλογικών διαφορών, ενώ θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας και θεσμοθετείται η υποχρέωση του να επιβάλλει κυρώσεις για την ανασφάλιστη εργασία.

Επιπλέον το ΣΕΠΕ θα είναι αρμόδιο για την πρόληψη και αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών, τον αποτελεσματικό έλεγχο των καταγγελιών και την επιβολή κυρώσεων με αντικειμενικά κριτήρια.

Για τις επιχειρησιακές ή κλαδικές συμβάσεις που θα υπογράφονται το ΣΕΠΕ θα έχει συμβουλευτικό και μόνο ρόλο, ενώ μετά την υπογραφή τον συμφωνιών είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο και την τήρηση τους.

Παράλληλα, το νέο σχέδιο νόμου διασφαλίζει τη διοικητική, οργανωτική και οικονομική αυτοτέλεια, απλουστεύει τις διαδικασίες και ενισχύει την αποκέντρωση των λειτουργιών με την ενίσχυση των περιφερειακών μονάδων. Ένα μεγάλο μέρος των υποθέσεων θα αναλαμβάνει η περιφερειακή Διεύθυνση και τοπικά τμήματα.

Προβλέπεται επίσης, η περιφερειακή διάρθρωση των υπηρεσιών που αντιστοιχούν σε μεγάλο βαθμό στις καλλικρατικές περιφέρειες, η σύσταση δύο θέσεων γενικών επιθεωρητών και η σύσταση ειδικού τμήματος επιχειρησιακού σχεδιασμού και άμεσης επέμβασης.

Μειώνονται οι Διευθύνσεις και δημιουργείται μια διεύθυνση αντί για δύο, ανά περιφέρεια, ενώ προβλέπεται η σύσταση τμήματος επίλυσης εργατικών διαφορών.

Με το νέο σχέδιο νόμου η παλιά επιχειρησιακή γραμμή καταγγελιών εξελίσσεται σε κέντρο που θα υποδέχεται και θα αξιολογεί καταγγελίες σε 24ωρη βάση ενώ θα παρέχει ενημέρωση σε εργαζόμενους και εργοδότες για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, τα μέτρα ασφαλείας για την αποτροπή ατυχημάτων, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Οι αρμοδιότητες του ΣΕΠΕ διευρύνονται έτσι ώστε να επιλύονται εξωδικαστικά οι εργατικές και συλλογικές διαφορές και Η συμφιλιωτική διαδικασία γίνεται ουσιαστική, αντί μιας διαδικασίας δημοσίων σχέσεων, που είναι σήμερα.

Το ΣΕΠΕ θα μπορεί να επιβάλει κυρώσεις σε όσους αθετούν τα συμφωνηθέντα που καταγράφονται στο πόρισμα μετά από κάθε διαδικασία επίλυσης διαφορών ενώ αντικειμενικοποιούνται τα κριτήρια επιβολής κυρώσεων και γίνονται πιο αυστηρά φθάνοντας μέχρι την οριστική διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ο Γιώργος Κουτρουμάνης, αναφέρθηκε στην ανάγκη για την αναμόρφωση του ΣΕΠΕ και υπογράμμισε ότι το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας είναι μια υπηρεσία υποστελεχωμένη, γραφειοκρατική χωρίς σύγχρονα μέσα και υποδομές, χωρίς διοικητική αυτοτέλεια, δυσκίνητη, αδύναμη να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες και ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας.

Η αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασία, αποτελεί προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης η οποία έχει συμπεριληφθεί και στο Μνημόνιο αλλά και επιτακτική ανάγκη καθώς ήδη με τις προσπάθειες που έγιναν τον τελευταίο χρόνο οι έλεγχοι αυξήθηκαν κατά 30%.

Πηγη : real.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...