Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Η πρωτεΐνη της φαλάκρας

 Η πρωτεΐνη της φαλάκρας
Οι άνδρες πανικοβάλλονται όταν βλέπουν να χάνουν τρίχες στο μαξιλάρι, στο σακάκι, στη βούρτσα, στο μπάνιο. Οι ελπίδες τους όμως για υγιή και δυνατά μαλλιά αναζωπυρώνονται έπειτα από τα αποτελέσματα νέας έρευνας που δείχνει ότι έχει εντοπιστεί η ρίζα της τριχόπτωσης.
Το κομμάτι του παζλ που έλειπε ώστε να αποτυπώσουν οι ερευνητές την πλήρη βιολογική διαδικασία που οδηγεί στην απώλεια μαλλιών, ήταν μια πρωτεΐνη και αυτή ευθύνεται για τη φαλάκρα. Ακόμη πιο αισιόδοξα είναι τα νέα ότι επιστήμονες έχουν ήδη παρασκευάσει φάρμακα – αρχικά είχαν ερευνηθεί για άλλες παθήσεις – που μπορούν να αντιμετωπίσουν την τριχόπτωση, καθώς αδρανοποιούν την ένοχη πρωτεΐνη.
Μάλιστα, ο επιστήμονας που είναι κοντά στο να λύσει τον γρίφο της φαλάκρας είναι Ελληνοαμερικανός: ο δρ Τζωρτζ Κωτσαρέλης, καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Δερματολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιας και επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Science Translational Medicine».
Ο δρ Κωτσαρέλης με την επιστημονική του ομάδα ανακάλυψε ότι μια προσταγλανδίνη, η PDG2, αποτελεί την αιτία για την εξασθένηση και τη συρρίκνωση των θυλάκων της τρίχας. Είναι ενδεικτικό ότι στους άνδρες με φαλάκρα τα επίπεδα της συγκεκριμένης πρωτεΐνης είναι τρεις φορές υψηλότερα στις περιοχές όπου η τριχοφυΐα τους είχε αραιώσει. Οι ερευνητές όμως έκαναν ένα βήμα παραπέρα: χρησιμοποιώντας ποντίκια κατέληξαν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η PDG2 είναι το κλειδί της φαλάκρας, αφού όταν εκτράφηκαν για να παραγάγουν υψηλά επίπεδα αυτής έχασαν όλο το τρίχωμά τους. Ακόμη όμως κι όταν οι ερευνητές μεταμόσχευσαν τρίχες στα πειραματόζωα, αυτές σταμάτησαν να μεγαλώνουν όταν τους χορηγήθηκε η ίδια πρωτεΐνη.
«Η αναστολή της ανάπτυξης των μαλλιών πυροδοτείται όταν η πρωτεΐνη δεσμεύεται σε έναν υποδοχέα στα κύτταρα των τριχοθυλακίων», εξηγεί ο δρ Κωτσαρέλης και προσθέτει ότι «η ανακάλυψη αυτή μας δείχνει πού πρέπει να στοχεύσουμε για να θεραπεύσουμε την ανδρική φαλάκρα».

«Τώρα το επόμενο βήμα είναι να δούμε εάν η θεραπεία θα είναι προληπτική, δηλαδή θα περιορίζεται στο να αποτρέπει τη φαλάκρα, ή αν θα επιτρέπει την ανάπτυξη μαλλιών», διευκρινίζει ο καθηγητής Δερματολογίας. Για να δοθεί οριστική απάντηση, όπως παραδέχεται, θα χρειαστεί χρόνος.
Πάντως, προγενέστερη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας έχει δείξει ότι οι φαλακροί άνδρες διαθέτουν τριχοθυλάκια, τα οποία είναι ικανά να παράγουν μαλλιά. Παρ’ όλα αυτά, είναι αποδυναμωμένα και συνεπώς ανώριμα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η θεραπεία για τη φαλάκρα δεν αποκλείεται να βρίσκεται στο εμπόριο πριν περάσει μια πενταετία. Και αυτό γιατί φάρμακα που πολεμούν την PGD2 δοκιμάζονται ήδη σε ανθρώπους, από φαρμακευτικές εταιρείες που μελετούν νέες θεραπείες για το άσθμα. Τα φάρμακα αυτά έχουν τη μορφή δισκίων, είναι όμως εφικτό να μετατραπούν σε κρέμα.
Σημειώνεται ότι καθημερινά οι άνθρωποι χάνουν 50-100 τρίχες, νούμερο που θεωρείται φυσιολογικό σύμφωνα με τους γιατρούς. Το πρόβλημα ξεκινά όταν η τριχόπτωση γίνεται παθολογική, με αποτέλεσμα τμήματα του κεφαλιού να απογυμνώνονται. Και όπως υπενθυμίζουν οι επιστήμονες, η φαλάκρα δεν έχει γένος. Οι περισσότεροι άνδρες αρχίζουν να χάνουν τα μαλλιά τους στη μέση ηλικία, με το περίπου 80% των ανδρών να έχει αποκτήσει κάποιου βαθμού φαλάκρα έως τα 70 του χρόνια. Στις γυναίκες η τριχόπτωση είναι μεν σπανιότερη, ωστόσο το πρόβλημα φαίνεται να εντείνεται τα τελευταία χρόνια.
Οι μελέτες στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιας έδειξαν ότι η θεραπεία θα μπορούσε να βοηθήσει και τις γυναίκες, παρ’ όλα αυτά πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες.
Ωστόσο, τα νέα ευρήματα έχουν ευρύτερη σημασία, καθώς η τριχόπτωση έχει κοινή χημεία με τον καρκίνο του δέρματος και την επούλωση των πληγών.
 
 http://troktiko.eu/2012/03/h-prote-nh-ths-falakras/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...