Εδώ και 9 μήνες, παρατηρείται σύμφωνα με τις ίδιες τις τράπεζες, μια σημαντική μείωση των καταθέσεων.
Τα πρώτα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι η συνολική εκροή των καταθέσεων έχει φτάσει τα 27 με 28 δισ. ευρώ. Μάλιστα όπως αναφέρει σε μελέτη της μεγάλη τράπεζα, αν τα υπόλοιπα των καταθέσεων μειωθούν κατά 10 δισ. ευρώ το επόμενο εξάμηνο, τότε οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα.
Και, παρά το γεγονός ότι ενώ η "φυγή" καταθέσεων στο εξωτερικό έχει μειωθεί σημαντικά, την ίδια ώρα αυξάνονται οι αναλήψεις μετρητών από λογαριασμούς καταθέσεων.
Το γεγονός αυτό, που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους τραπεζίτες, έχει μόνο μια εξήγηση: Ο κόσμος έχει αρχίσει να ξοδεύει τις οικονομίες που με κόπο μάζευε μια ολόκληρη ζωή, για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της εποχής, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί από τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, την αύξηση του πληθωρισμού και της φορολογίας, και την αύξηση της ανεργίας.
Για ν’ αλλάξει το κλίμα, απαιτείται αλλαγή πολιτικής. Το κράτος πρέπει να σταματήσει τη συρρίκνωση του εισοδήματος του πολίτη , που το ίδιο προκάλεσε. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να δώσει τις κατευθύνσεις ώστε ο τόπος μας ν’ αρχίσει επιτέλους να παράγει και κάτι άλλο εκτός από τον τουρισμό και τη ναυτιλία. Να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις Κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, όσο αυτές κρατήσουν, και να βάλει τις βάσεις για μια αργά αλλά σταθερά αναπτυσσόμενη οικονομία.
Όσο όμως το κράτος παίρνει από τον πολίτη τα δεδουλευμένα μιας ζωής, ο πολίτης θα αποσύρει από τις τράπεζες το κομπόδεμά του. Και, όσο κι αν οι τράπεζες χρειάζονται αυτό το μάθημα, να δουν πως είναι να σου στερούν το ρευστό όταν το χρειάζεσαι, αυτό θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση της ρευστότητας στην αγορά, άρα και σε λουκέτο περισσότερες επιχειρήσεις.
Όλα λοιπόν καταλήγουν και ξεκινούν από το κράτος, και την εντελώς λανθασμένη φοροεισπρακτική πολιτική που ακολουθεί. Κι αν αυτό δεν αλλάξει, ούτε οι τράπεζες θα δουν ρευστό, ούτε ο πολίτης, ούτε ο επιχειρηματίας…
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...