Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Αδυνάτισμα και … σκευάσματα αδυνατίσματος


 Ζούμε σε μια εποχή όπου το ζήτημα της παχυσαρκίας έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας. Είναι γνωστό τι προκαλεί η παχυσαρκία και δεν θα σταθούμε σ΄ αυτό. Άλλωστε το έχουμε κάνει σε άλλες στιγμές και θα συνεχίσουμε να αναφερόμαστε στην παθογεννετική της συμμετοχή και στο μέλλον...

Φοβάμαι πως θα πρέπει πλέον να φοβόμαστε όχι μόνο την παχυσαρκία, αλλά και ορισμένες «μεθόδους» αντιμετώπισης της. Είναι επίσης γνωστό το πόσο ταλαιπωρεί όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχικά το επιπλέον βάρος. Έτσι λοιπόν θα ήταν ευχής έργον, ένας μαγικός τρόπος αδυνατίσματος, ειδικά εάν δεν πρόκειται για δίαιτα. Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύονται διάφοροι επιτήδειοι και λυμαίνονται το χώρο του αδυνατίσματος και της διαιτολογίας.

Χάπια και σκόνες, καλούνται να υποκαταστήσουν γεύματα και ειδικούς επιστήμονες. Είναι αδιανόητο να «εξαφανίζουμε» γεύματα και να εναποθέτουμε τις ελπίδες σε ανειδίκευτους «ντίλερ», που προσπαθούν να υποκαταστήσουν ειδικούς επιστήμονες. Βέβαια από το χορό δεν λείπουν και ορισμένοι «ειδικοί», οι οποίοι με τη παρουσία τους, αφενός προσπαθούν να «σοβαρέψουν» το κάθε σκεύασμα και αφετέρου να γεμίσουν τις τσέπες τους.

Η φυσιολογία του ανθρώπου απαιτεί συγκεκριμένες διαδικασίες πρόσληψης τροφής. Εάν αντικαταστήσουμε γεύματα με κάποιο σκεύασμα, επεμβαίνουμε στη φυσιολογία, ταλαιπωρώντας πρώτα απ’ όλα το πεπτικό μας σύστημα. Η πέψη της τροφής (επιγραμματικά) ξεκινά από το στόμα με τα πρώτα στάδια διάσπασης της τροφής, συνεχίζεται στο στομάχι, με τη συμμετοχή πεπτικών υγρών και στις αμέσως μετά αρχίζει η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών με πολύ συγκεκριμένες βιοχημικές διαδικασίες. Εάν λοιπόν αντικαταστήσουμε τελικά ορισμένα γεύματα με οποιοδήποτε σκεύασμα, ακόμη και εάν πρόκειται «μόνο» για πρωινό και βραδινό, τίποτε απ’ όλα αυτά δεν θα συμβεί και αυτομάτως θέτουμε σε κίνδυνο έναν υγιή και φυσιολογικό οργανισμό. Είναι απαράδεκτο επιστημονικά να χορηγούμε υποκατάστατα τροφής, αντί φαγητού, χωρίς το άτομο να είναι κλινήρης υπό στενή ιατρική και διαιτολογική παρακολούθηση και χωρίς να συντρέχει σοβαρός ιατρικός λόγος. Δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό δεδομένο το οποίο να αποδεικνύει πως κάποιο σκεύασμα μπορεί να διαλύσει το σωματικό λίπος ή να υποκαταστήσει ολόκληρα γεύματα σε έναν απόλυτα υγιή οργανισμό. Ακόμη λοιπόν και αν ένα σκεύασμα έχει έγκριση από τον Ε.Ο.Φ. δεν χρησιμοποιείται χωρίς τις παραπάνω συνθήκες.

Η χρήση οποιοδήποτε σκευάσματος, όποια και αν είναι η εμπορική του ονομασία, ακόμη και εάν συνοδεύεται από μία δήθεν επιστημονική τεκμηρίωση – υποστήριξη, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και οργανικές αλλοιώσεις, οδηγώντας ενδεχομένως σε παθολογικές καταστάσεις όπως είναι η χολολιθίαση, υπερουριχαιμία, αμηνόρροια και άλλες γυναικολογικές διαταραχές, διαταραχή της λειτουργίας των νεφρών κλπ, όπως και πιο απλές (φαινομενικά) διαταραχές, όπως τριχόπτωση, κεφαλαλγίες, ορθοστατική υπόταση κλπ

Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε πως ο στόχος ενός διαιτολόγου, δεν είναι απλώς να οδηγήσει σε απώλεια βάρους ένα υπέρβαρο άτομο, αλλά να το εκπαιδεύσει διατροφικά. Εάν δεν βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και τον γενικότερο τρόπο ζωής μας (πχ άσκηση), δεν έχουμε καμία ελπίδα να διατηρήσουμε το βάρος μας. Αυτός άλλωστε είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι επανέρχονται στα κιλά τους μέσα σε 2 χρόνια.

www.ediet.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...