Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2016

Πόλεμος στα σούπερ μάρκετ: Ποια κινδυνεύουν με λουκέτο. Νέα κανόνια;

Ποια σούπερ μάρκετ κινδυνεύουν με λουκέτο;
Σκληρός πόλεμος αναμένεται να ξεσπάσει στον κλάδο σούπερ μάρκετ μεταξύ των μεγάλων ελληνικών και ξένων αλυσίδων που έχουν απομείνει στην ελληνική
αγορά, καθώς οι πληγές που αφήνει το κανόνι της Μαρινόπουλος προβλέπεται να μείνουν ανοιχτές για αρκετό καιρό ταλαιπωρώντας τον πολύπαθο έτσι κι αλλιώς τελευταία κλάδο.
Κι επειδή, όπως λέει ο νόμος της ζούγκλας, όταν μαλώνουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα…βατράχια, τα πρώτα θύματα αυτού του πολέμου, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θα είναι οι μικρομεσαίες αλυσίδες που έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να επιβιώσουν στην ελληνική αγορά,αλλά δύσκολα θα αντέξουν τον σκληρό ανταγωνισμό που θα διαμορφωθεί στο νέο τοπίο.
Οι αλυσίδες αυτές είναι τα μικρά σούπερ μάρκετ όπως η Προμηθευτική, η ΕΛΟΜΑΣ, ο Γαλαξίας, η Market In, η Bazaar και ο Κρητικός.
Βρόγχος τα 3,5 δισ δανεισμού
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτός του ανοίγματος περίπου 1,8 δισ ευρώ που αφήνει «προίκα» ο Μαρινόπουλος στην ελληνική αγορά, υπάρχουν και τεράστιες δανειακές υποχρεώσεις που «βαραίνουν» τους ισολογισμούς των υπόλοιπων, ελληνικών κυρίως, αλυσίδων οι οποίες ναι μεν εμφανίζονται κερδοφόρες, αλλά δεν παύουν να καταγράφουν υπέρογκα δάνεια.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο Σκλαβενίτης που εμφανίζεται να βγαίνει ως ο κύριος νικητής από τις τελευταίες εξελίξεις έχει συσσωρεύσει δάνεια ύψους 622 εκατ. ευρώ, ο Μασούτης έχει 430 εκατ. ευρώ, ενώ τα My Market είχαν 200 εκατ. ευρώ περίπου πριν την εξαγορά της Βερόπουλος, η οποία είχε 334 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι σωρευτικά τα My Market έχουν κι αυτά περίπου 530 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή, αν αθροίσουμε τα ανοίγματα των μεγάλων του κλάδου διαπιστώνουμε ότι φτάνουν στο ιλιγγιώδες ποσό των 3,5 δισ. περίπου και σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τυχόν υποχρεώσεις των μικρομεσαίων του κλάδου.
Μνηστήρες
Πάντως αυτή τη στιγμή ήδη έχουν εμφανιστεί μνηστήρες για τα καταστήματα φιλέτα που διατηρούσε η Μαρινόπουλος σε πολλές περιοχές.
Οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ που μίσθωνε η Μαρινόπουλος προσεγγίζουν τις άλλες αλυσίδες, ειδικά τη Lidl και την ΑΒ Βασιλόπουλος, που είναι ξένων συμφερόντων και δεν έχουν τα δανειακά βάρη των ελληνικών αλυσίδων και τους προτείνουν να μισθώσουν τα καταστήματα σε ελκυστικές τιμές.
Έτσι, δηλαδή όπως διαμορφώνεται το τοπίο ειδικοί του λιανεμπορίου, επισημαίνουν ότι ο κλάδος δύσκολα θα μπει σε περίοδο ηρεμίας, καθώς το εκρηκτικό κοκτέιλ, των capital controls, της μείωσης αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και του υψηλού δανεισμού των εταιρειών θα πυροδοτήσει ενδεχομένως νέο κύκλο εξαγορών συγχωνεύσεων ή ακόμα και πτωχεύσεων στην αγορά.
 http://www.fimes.gr/2016/07/super-market-louketo/#ixzz4E8ZejuLj
 http://anemosanatropis.blogspot.gr/2016/07/blog-post_544.htm

 http://greekto.blogspot.gr/2016/07/blog-post_15.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...