Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Είναι φόρος «κατοχής» ο ενιαίος φόρος ακινήτων

Γράφει ο Γιώργος Μητροπέτρος, Οικονομολόγος
Ήλθε και ο νέος φόρος ακινήτων, που συζητείται αρκετό καιρό και φθάνει στην Βουλή για ψήφιση. Κουράστηκαν άραγε πολύ οι τροικανοί και οι εντολοδόχοι του Υπουργείου Οικονομικών για να προτείνουν το πλαίσιο αυτό του Νόμου;

Πολλά είναι αυτά που αλλάζει, επιβάλλονται μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για τα οικόπεδα και τα κλειστά ακίνητα, χωρίς παροχή ρεύματος τα οποία δεν πλήρωναν το ονομαζόμενο χαράτσι και κάποια από αυτά πλήρωναν μόνο το ΦΑΠ.

Το κάθε ακίνητο πλέον, αποκτά φορολογική ταυτότητα, που δεν ταυτίζεται με το πρόσωπο του ιδιοκτήτη του, αλλά το κάθε ένα ακίνητο θα φορολογείται ξεχωριστά.
Στην εισηγητική έκθεση διαβάζουμε :

Ο ΕΝ.Φ.Α. επιβάλλεται στα εμπράγματα δικαιώματα της πλήρους κυριότητας, της ψιλής κυριότητας, της επικαρπίας, της οίκησης και της επιφάνειας επί του ακινήτου, καθώς και στο ενοχικό δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης θέσης στάθμευσης, βοηθητικού χώρου και κολυμβητικής δεξαμενής, που βρίσκονται σε κοινόκτητο τμήμα του ακινήτου και αποτελούν παρακολούθημα των παραπάνω εμπραγμάτων δικαιωμάτων.

Επίσης αναφέρει: …Η σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στηρίζεται στον περιορισμό των δημοσιονομικών και μακροοικονομικών ανισορροπιών και αποτυπώνεται στην ήδη βελτιωμένη επίδοση των βασικών μακροοικονομικών δεικτών του έτους 2013. Η ύφεση αναμένεται μικρότερη των αρχικών εκτιμήσεων, η μείωση των τιμών περιορίζει τη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων, ενώ η σημαντική βελτίωση του εξωτερικού τομέα και η αύξηση των εξαγωγών αντανακλά την ανάκτηση της απώλειας ανταγωνιστικότητας της προηγούμενης δεκαετίας. Η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία ανακτάται και αποτυπώνεται στην παρατηρούμενη αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα.

Καλά, δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί που συνέταξαν την παραπάνω εισηγητική έκθεση να ζουν στην Ελλάδα, ή να κυκλοφορούν στην χώρα μας;
Πού είδαν, αλήθεια, την βελτίωση και την σταδιακή ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας; Που είδαν τις μειώσεις των τιμών; Που είδαν την αύξηση των ξένων επενδύσεων στην χώρα;

Και σαν να μη έφταναν αυτά προσθέτει επίσης:
Ο ενιαίος φόρος των ακινήτων στοχεύει στην καθολική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, δηλαδή στη φορολόγηση όλων των ακινήτων που βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια, ανεξαρτήτως της ηλεκτροδότησης ή μη, διευρύνοντας καθοριστικά με τον τρόπο αυτό τη φορολογητέα ύλη, με συνέπεια τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών στα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή οντότητες σε όλη τη χώρα.

Παραδέχονται οι Κυβερνόντες ότι η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας είναι καθολική, και κάνουν λόγο για δίκαιη κατανομή των βαρών, χωρίς να λαμβάνουν καθόλου υπ΄όψιν τους αν οι διατάξεις αυτές αντιβαίνουν θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος.

Στο Σύνταγμα. και στο άρθρο 4 παράγραφο 5 αναφέρει: …Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Επίσης στο Άρθρο 78 παράγραφο 1 αναφέρει: Κανένας φόρος δεν επιβάλλεται ούτε εισπράττεται χωρίς τυπικό νόμο που καθορίζει το υποκείμενο της φορολογίας και το εισόδημα, το είδος της περιουσίας, τις δαπάνες και τις συναλλαγές ή τις κατηγορίες τους , στις οποίες αναφέρεται ο νόμος. Είναι σαφές, πως ο φόρος αυτός , αν μείνουν έτσι οι διατάξεις του, αντίκειται στις επιταγές αλλά και στην ουσία των άρθρων του Συντάγματος. Καλούνται άνεργοι, άνθρωποι που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχιας, να επιβαρύνονται με ένα φόρο χωρίς να έχουν κανένα εισόδημα από την περιουσία που κατέχουν.

Είναι ένας φόρος κατοχής, που επιβάλλεται σε έναν λαό που βιώνει την εξελιγμένη μορφή της οικονομικής κατοχής από τους δυνάστες δανειστές του..! Προβλέπει για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ότι όποιος δεν μπορεί να πληρώσει χορηγείται έκπτωση πενήντα τοις εκατό (50%), η έκπτωση όμως χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝ.Φ.Α κάθε έτους, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις επτά χιλιάδες ευρώ (€7.000), προσαυξημένο κατά χίλια ευρώ (€1.000) για κάθε εξαρτώμενο μέλος, 

β) το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων και των γηπέδων στα οποία κατέχουν δεν υπερβαίνει τα εκατόν πενήντα τετραγωνικά μέτρα (150 μ2) προκειμένου για κτίσματα, ή τα πεντακόσια τετραγωνικά μέτρα (500 μ2) προκειμένου για οικόπεδα, ή τα έξι χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα (6.000 μ2), προκειμένου για γήπεδα εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού , και το κερασάκι στην τούρτα του …φόρου, γ) ο φορολογούμενος, ο/η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Επίσης αναφέρει πως η έκπτωση ανέρχεται σε ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%), εφόσον πληρούνται σωρευτικά τα κριτήρια που ορίζονται σε αυτήν και ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ισούται ή υπερβαίνει τα τρία.

Δηλαδή, όλοι αυτοί που δεν έχουν εισόδημα ικανό να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες τους, είναι δυνατόν να μην έχουν και ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Δ.Ο.Υ. ή ασφαλιστικά ταμεία; Άρα, η έκπτωση είναι μόνο για επικοινωνιακούς λόγους, αφού στην ουσία δεν πρόκειται κανέναν να ωφελήσει. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι δίνει την δυνατότητα στα νομικά πρόσωπα να αφαιρούν από τον τζίρο τους, τον αναλογούντα φόρο, αποκομίζοντας έτσι έκπτωση 26%. Αυτό, πάντως, που δεν διευκρινίζεται, είναι αν θα γίνει και για τις ατομικές επιχειρήσεις, και ακόμα και για τα νοικοκυριά.Πάντως, η όλη φιλοσοφία αυτού του φόρου, που επιβάλλεται επί «δικαίων και αδίκων», σε κτήματα, ακτές, βράχια και βουνοκορφές τα οποία δεν φέρνουν στο φορολογούμενο καμία πρόσοδο, οδηγεί με μαθηματικά ακρίβεια στην σταδιακή αποποίηση των ιδιοκτησιών από τους πολίτες και την δήμευση τους από το δημόσιο και κατ΄επέκταση από τους δανειστές.

Είναι, εν κατακλείδι, ένας άδικος, απαράδεκτος και αντισυνταγματικός φόρος …κατοχής.!
i-reporter.gr
 http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2013/10/blog-post_3521.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...