Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Αναζητώντας plan B στον ορυμαγδό της πτώσης στο Χρηματιστήριο

Σε συνθήκες απόλυτης σύγχυσης για την επόμενη μέρα παίζεται πλέον το παιχνίδι στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπου, εν μέσω κατάρρευσης των τιμών, ειδικοί και αναλυτές εμφανίζονται απόλυτα διχασμένοι για τις προοπτικές του Eλληνικού Χρηματιστηρίου. Το ξεκίνημα του 2016 είναι με διαφορά το χειρότερο δυνατό που θα μπορούσε να συμβεί σε μια χρονιά για την οποία έχουν καλλιεργηθεί πολύ μεγάλες προσδοκίες αντιστροφής της οικονομίας. Από τη μια το παγκόσμιο sell-off στις αγορές, που οσμίζονται επιστροφή σε παγκόσμια ύφεση και αναζωπύρωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, και από την άλλη οι εσωτερικές ανησυχίες για άμεσες πολιτικές εξελίξεις σε μια ημι-κατεστραμμένη οικονομία, είναι οι καταλύτες που προκαλούν πολλαπλά κατάγματα σε κάθε προσπάθεια ανάταξης του επενδυτικού κλίματος.

Ο κίνδυνος να συρθεί η χώρα σε μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση εντός των επόμενων μηνών μεγεθύνεται, ως αποτέλεσμα της διαφαινόμενης αδυναμίας της κυβέρνησης να περάσει χωρίς έξωθεν στήριξη τα δύσκολα νομοσχέδια του ασφαλιστικού και του φορολογικού, με συνέπεια οι εισαγόμενες πιέσεις να έχουν πολλαπλασιαστικά αρνητικές συνέπειες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Αγνοείται η αντίδραση

Με μόλις δύο ανοδικές συνεδριάσεις στις τελευταίες δώδεκα, ο Γενικός Δείκτης χάνει πάνω από 16%, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης κατακρημνίζεται σε διαδοχικά ιστορικά χαμηλά, οι μετοχές της "πραγματικής οικονομίας" κατακρημνίζονται επίσης, με απώλειες 20%-30% φέτος, ενώ οι μέτοχοι των τραπεζών έχουν βρεθεί να χάνουν μέσα σε μόλις έναν μήνα μέχρι και το 50% των χρημάτων που επένδυσαν στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση.

Το πρόβλημα, όμως, είναι πως μέχρι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν ουσιαστικές ενδείξεις ότι η πορεία απαξίωσης μπορεί να αντιστραφεί. Η πτωτική τάση είναι απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού, σχηματισμός δημιουργίας πυθμένα δεν υπάρχει ούτε για δείγμα σε δείκτες και μετοχές και οι περισσότερες τεχνικές και διαγραμματικές ενδείξεις στον χρηματιστηριακό πίνακα δείχνουν ότι επίκεινται χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Το αποτέλεσμα είναι μέσα σε λίγες συνεδριάσεις να έχουν αφανιστεί πάνω από 7 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης στο Χρηματιστήριο και να δικαιώνονται μόνο όσοι έχουν θέσεις short στην αγορά.

Αν αυτή η μικρή καταστροφή του Ιανουαρίου δεν προοιωνίζεται μία ακόμα μεγαλύτερη που έρχεται τους επόμενους μήνες, τότε πράγματι η ελληνική αγορά βιώνει μια ακραία πτωτική υπερβολή, η οποία αργά ή γρήγορα θα αποκατασταθεί, εκτιμούν διορατικοί αναλυτές. Η σημασία της αντίδρασης που θα ακολουθήσει είναι πολύ μεγάλη. Από το εύρος και την έντασή της θα κριθεί η δυνατότητα της αγοράς να αντιστρέψει την πορεία της ή να υποχωρήσει ξανά και να καταγράψει νεότερα χαμηλά, αρκετά πιο κάτω από το σημείο όπου βρισκόμαστε.


Του Βασίλη Γεώργα
http://www.capital.gr/oikonomia/3098121/anazitontas-plan-b-ston-orumagdo-tis-ptosis-sto-xrimatistirio

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...