Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Ψηφιακή ταυτότητα για τα βοοειδή


Η διαδικασία εντοπισμού των βοοειδών είναι πολύ πιθανόν να εισέλθει σύντομα στην ηλεκτρονική εποχή... ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την ασφάλεια των τροφίμων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στο «Διεθνές Αγροτικό Σαλόνι» (Salon de l’Agriculture) στο Παρίσι, ότι επεξεργάζεται μία εισήγηση για την ηλεκτρονική αναγνώριση των βοοειδών, αναβαθμίζοντας έτσι το υπάρχον σύστημα σήμανσης με πλαστικά ταμπελάκια.
Η DG SANCO, η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαβεβαιώνει ότι η συγκεκριμένη ενέργεια θα προαγάγει ακόμα περισσότερο την ασφάλεια των τροφίμων και θα διασφαλίσει τον έλεγχο της μετάδοσης ασθενειών των ζώων. Σε όλη αυτή τη διαδικασία η συμβολή των κτηνιάτρων είναι πολύ σημαντική αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τον πολυεπίπεδο ρόλο τους στην καθημερινότητα μας.
Ενισχύοντας το υπάρχον σύστημα ιχνηλασιμότητας ζώων στην ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται μία πρόταση σχετικά με την εισαγωγή της ηλεκτρονικής αναγνώρισης στα βοοειδή. Η ανίχνευση της προέλευσης και η παρακολούθηση ζώων και ζωικών προϊόντων σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ευρώπης διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην προάσπιση της υγείας τόσο των ζώων όσο και των καταναλωτών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συγκεκριμένη νομοθεσία που εφαρμόζεται στα κράτη - μέλη σχετικά με τη χρήση της ηλεκτρονικής αναγνώρισης για ζώα όπως κατοικίδια, άλογα, πρόβατα και αιγοειδή. Η ηλεκτρονική αναγνώριση των βοοειδών θα μπορούσε να συμπεριλάβει περίπου 90 εκ. ζώα σε ένα ψηφιακό σύστημα ελέγχου. Η ψηφιακή ταυτότητα συνεπάγεται οφέλη τόσο για τους αγρότες όσο και για τη βιομηχανία τροφίμων
Η αξία του συστήματος ιχνηλασιμότητας είναι ήδη αποδεδειγμένη.

Η ηλεκτρονική ανάγνωση προσφέρει νέες δυνατότητες για ολόκληρο τον κλάδο καθιστώντας το υπάρχον σύστημα ακριβέστερο και ταχύτερο, αλλά και βελτιώνοντας την δυνατότητα παρακολούθησης ζώων και προϊόντων τροφίμων για κτηνιατρικούς σκοπούς και για λόγους ασφάλειας. Αυτό είναι απαραίτητο για τη διαχείριση της εμφάνισης ασθενειών την ίδια κιόλας στιγμή που αυτές εκδηλώνονται. Η ηλεκτρονική αναγνώριση θα απλοποιήσει τις υπάρχουσες διαδικασίες και θα μειώσει το διοικητικό φόρτο, ενώ παράλληλα θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου, καθώς πρόκειται για ένα εξαιρετικό εργαλείο βελτίωσης της διαχείρισης και του αυτοματισμού γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Επιπλέον, σημαντικά οφέλη από τη χρήση της ηλεκτρονικής ταυτότητας αποτελούν η αποτροπή απάτης και η βελτίωση γενών.
Ο κύριος Bernard Van Goethem, Διευθυντής για την Υγεία και την Ορθή Μεταχείριση των Ζώων (DG SANCO), δήλωσε: «Το να συμπεριλάβουμε τα βοοειδή στο πρόγραμμα ιχνηλασιμότητας που εφαρμόζουμε θα αποτελέσει καίριο βήμα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων μας το 2011. Η ιχνηλασιμότητα μας βοηθά να εξασφαλίσουμε τα υψηλότερα δυνατά επίπεδα ασφάλειας τροφίμων και υγιεινής. Είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή της μετάδοσης του αφθώδους πυρετού, της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών (BSE) και της κλασικής πανώλης των χοίρων. Επιπλέον, η ιχνηλασιμότητα διασφαλίζει την ποιότητα και τη γεύση των τροφίμων χάρη στην ακριβή σήμανση.»

Οι κτηνίατροι στην καθημερινότητα μας

Το 2011 σηματοδοτεί τη 250ή επέτειο του κτηνιατρικού επαγγέλματος. Οι εορτασμοί του Παγκόσμιου Έτους Κτηνιατρικής 2011 θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Οι πρωτοβουλίες που έχουν προγραμματιστεί συμπεριλαμβάνουν έναν παγκόσμιο διαγωνισμό φωτογραφίας, τη διοργάνωση συνεδρίων, καθώς και δράσεις από εθνικά κτηνιατρικά ιδρύματα ανά την υφήλιο. Η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών και ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (OIE) ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν ένα περίπτερο στο «Διεθνές Αγροτικό Σαλόνι» (Salon de l’Agriculture) στο Παρίσι με στόχο να προαγάγουν ακριβώς αυτό το πνεύμα μέσα από την εκστρατεία «Οι κτηνίατροι στην καθημερινότητα μας» (Vets in your daily life). Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσιάζουν ένα συναρπαστικό διαδραστικό περίπτερο, το οποίο συμπεριλαμβάνει διασκεδαστικούς διαγωνισμούς για παιδιά, καθώς και έναν ειδικό αγώνα δρόμου όπου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να κερδίσουν απίθανα βραβεία.
Σχετικά με τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών: Η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών αποβλέπει στην εγγυημένη ασφάλεια τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών που πωλούνται στην ΕΕ, στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ προς όφελος των καταναλωτών, στην παροχή βοήθειας από την Ευρώπη με στόχο την προστασία και τη βελτίωση της υγείας των πολιτών της και στην προάσπιση και αναβάθμιση της υγείας των ζώων στην Κοινότητα.

Σχετικά με τις δραστηριότητες της Επιτροπής στον τομέα της κτηνιατρικής: Με αφορμή το Παγκόσμιο Έτος Κτηνιατρικής 2011, η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών διοργανώνει σειρά δραστηριοτήτων για να αναδείξει το ρόλο των «Κτηνιάτρων στην Καθημερινότητα Σας» (Vets in Your Daily Life), χρησιμοποιώντας το σλόγκαν αυτό για τις κοινές δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (OIE). Οι δραστηριότητες αυτές θα λάβουν χώρα, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Πράσινης Εβδομάδας στο Βερολίνο, μεταξύ 21 και 30 Ιανουαρίου, στο «Διεθνές Αγροτικό Σαλόνι» (Salon International de l’Agriculture) στο Παρίσι από τις 19 έως τις 27 Φεβρουαρίου και της τέταρτης Κτηνιατρικής Εβδομάδας της ΕΕ, που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Κτηνιάτρων Ευρώπης (FVE), με ημερομηνία εκκίνησης τη 16η Μαΐου.


newscode.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...