Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Τα αναψυκτικά με ζάχαρη συνδέονται με καρκίνο του προστάτη

 Τα αναψυκτικά με ζάχαρη συνδέονται με καρκίνο του προστάτη
Η κατανάλωση 300 ml ημερησίως αυξάνει τις πιθανότητες επιθετικής νόσου κατά 40%
Τα αναψυκτικά με ζάχαρη «εγκυμονούν» κινδύνους για καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με νέα μελέτη
Ουάσινγκτον 
Ένα αναψυκτικό με ζάχαρη την ημέρα είναι αρκετό για να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.
Κίνδυνος σε λιγότερο από ένα κουτάκι
Μια νέα 15ετής μελέτη έδειξε ότι άνδρες που κατανάλωναν 300 ml αναψυκτικών με ζάχαρη ημερησίως (όσο περίπου περιέχεται σε ένα κουτάκι αναψυκτικού) είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με όσους δεν είχαν καταναλώσει ποτέ τέτοιου είδους ποτά.
Το πιο ανησυχητικό εύρημα της μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition» ήταν μάλιστα ότι ο κίνδυνος δεν αφορούσε καρκίνο του προστάτη πρώιμου σταδίου αλλά καρκίνους που είχαν προχωρήσει αρκετά ώστε να δώσουν συμπτώματα. Το γεγονός αυτό είναι σημαντικό καθώς οι ταχέως εξελισσόμενες μορφές της νόσου είναι και οι πιο θανατηφόρες.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Λουντ στη Σουηδία που διεξήγαγαν τη νέα μελέτη εκτιμούν ότι η ζάχαρη που περιέχεται στα αναψυκτικά «πυροδοτεί» την έκλυση της ορμόνης ινσουλίνης η οποία τρέφει τους όγκους.
Σύνδεση με πολλά προβλήματα υγείας
Τα καινούργια ευρήματα δεν είναι τα πρώτα που συνδέουν τα αναψυκτικά με ζάχαρη με διαφορετικά προβλήματα υγείας. Προηγούμενες μελέτες έχουν «χρεώσει» στα ζαχαρούχα αναψυκτικά αύξηση του κινδύνου για καρδιακά επεισόδια, διαβήτη, αύξηση του βάρους, οστεοπόρωση, καρκίνο του παγκρέατος, μυϊκή αδυναμία και παράλυση.
Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν πως παρότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες προτού επιβεβαιωθεί η σύνδεση μεταξύ καρκίνου του προστάτη και αναψυκτικών με ζάχαρη, υπάρχουν ήδη «πολλοί και διαφορετικοί λόγοι» που δικαιολογούν τη μείωση της κατανάλωσης αναψυκτικών.
Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι επιστήμονες παρακολούθησαν περισσότερους από 8.000 άνδρες ηλικίας 45 ως 73 ετών επί 15 έτη κατά μέσο όρο. Οι άνδρες που είχαν καλή υγεία στην αρχή της μελέτης ρωτήθηκαν μεταξύ άλλων σχετικά με τις διατροφικές συνήθειές τους.
«Ενοχα» και τα ζυμαρικά αλλά και τα μπισκότα
Στο τέλος της μελέτης η σύγκριση των στοιχείων έδειξε σαφή σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης αναψυκτικών με ζάχαρη και της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Όπως εξήγησε η Ιζαμπέλ Ντράκε από το Πανεπιστήμιο Λουντ, διδακτορική φοιτήτρια που συμμετείχε στη μελέτη, «μεταξύ των ανδρών που κατανάλωναν πολλά αναψυκτικά ανακαλύψαμε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη της τάξεως του 40%. Από την ανάλυση προέκυψε επίσης σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων ρυζιού και ζυμαρικών, κέικ και μπισκότων καθώς και δημητριακών πρωινού που περιέχουν ζάχαρη με εμφάνιση λιγότερο επιθετικού καρκίνου του προστάτη».
Σημειώνεται ότι  από τη μελέτη δεν προέκυψε σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης χυμού φρούτων και καρκίνου του προστάτη. Αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη αλλά με άλλες γλυκαντικές ουσίες, τσάι και καφές με ζάχαρη δεν περιελήφθησαν στη μελέτη.
Γονιδιακό υπόβαθρο και διατροφή
Οι ερευνητές υπογράμμισαν πως παρότι το γονιδιακό υπόβαθρο φαίνεται να παίζει μεγαλύτερο ρόλο στον καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με άλλες μορφές καρκίνου και η διατροφή φαίνεται να είναι σημαντική.
Πάντως σχολιάζοντας τα νέα αποτελέσμα ο δρ Ιαν Φρέιμ, διευθυντής ερευνών του Prostate Cancer Research UK εμφανίστηκε επιφυλακτικός. Όπως είπε «δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι σχετικά με το αν ένα συγκεκριμένο διατροφικό μοτίβο έχει σημαντική επίδραση στον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη. Ωστόσο είναι πολύ απίθανο μια και μόνο διατροφική πηγή να οδηγεί σε τόσο αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου». 

http://troktiko.eu/2012/11/ta-anapsuktika-me-zacharh-sundeontai-me-karkino-tou-prostath/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...