Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Τι σημαίνει η πτώση Καντάφι για την Ελλάδα;



Η «γειτονιά» μας έπιασε για τα καλά φωτιά. Πριν συνέλθουμε από τη κατάρρευση του καθεστώτος της Τυνησίας,ήρθε η σειρά της Αιγύπτου και τώρα η Λιβύη,με την οποία οι οικονομικές μας σχέσεις κάθε άλλο παρά αδιάφορες είναι.
Τι σημαίνει η πτώση του Καντάφι για την Αθήνα;
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΞ “η Λιβύη το 2008 ήταν ο 2ος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας μεταξύ των αραβικών χωρών. Οι διμερείς εμπορικές σχέσεις παρουσιάζουν έντονες αυξομειώσεις, το δε εμπορικό ισοζύγιο είναι μόνιμα ελλειμματικό σε βάρος της Ελλάδος, γεγονός που οφείλεται αποκλειστικά στις εισαγωγές αργού πετρελαίου. Οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Λιβύη, και το 2008, ξεπέρασαν τις αντίστοιχες από τη Σ. Αραβία”.

Είναι πρόσφατη η επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στη Λιβύη,μετά από πρόσκληση του Μοαμάρ Καντάφι. Ήταν η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού από το 1984,όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε επισκεφθεί τη Λιβύη.
Γιώργος Παπανδρέου ,Μοαμάρ Καντάφι και οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών είχαν συμφωνήσει μια σειρά συνεργασιών που είχαν να κάνουν με την ενέργεια, τον κατασκευαστικό τομέα ,την κατασκευή ενός τεραμτικού σταθμού υγοποιημένου αερίου και φυσικά τον τουρισμό.
Το ίδιο θετικό κλίμα υπήρχε και στην επίσκεψη του Λίβυου πρωθυπουργού στην Αθήνα. Ο Ελ Μαχμούντι ελ Μπαγκντάντι είχε κάνει σημαντικές συζητήσεις για τη συνεργασία των δύο χωρών σε πολλούς τομείς ,είχε αναφερθεί ειδικά στο τομέα της ενέργειας ανακοινώνοντας την υπογραφή σύμβασης για την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών μεταξύ των δύο χωρών.
Στη συνάντηση της Λιβύης Παπανδρέου και Καντάφι είχαν υπογράψει Μνημόνιο Στρατηγική Συνεργασίας , το οποίο είχε υπογράψει από την ελληνική πλευρά ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης .Οι τομείς που κάλυπτε ήταν αυτοί του τουρισμού, της υγείας, του πολιτισμού και των μετακινήσεων Σε οικονομικά μεγέθη το κόστος αυτού του μνημονίου προσδιοριζόταν στα 220 δις δολάρια.
Το πιο ενδιαφέρον μέρος του μνημονίου συνεργασίας ήταν αυτό που είχε να κάνει με τον τομέα της ενέργειας .Προβλεπόταν η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος θα ακολουθούσε τη διαδρομή Λιβύη, Κρήτη, Πελοπόννησος, Αστακός, Ιταλία, Ευρώπη.
Τα σχέδια ήταν τόσο μεγαλεπήβολα ώστε υπήρξαν συζητήσεις και για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας που θα παραγόταν στην έρημο Σαχάρα από ηλιακή ενέργεια και θα μεταφερόταν στην Ελλάδα και κατ΄ επέκταση στην Ευρώπη.

Το έδαφος για τις επαφές σε τόσο υψηλό επίπεδο είχε προετοιμαστεί από το ταξίδι Ελλήνων επιχειρηματιών το οποίο είχε γίνει το Δεκέμβριο του 2009.
33 Έλληνες επιχειρηματίες είχαν επισκεφτεί τη Λιβύη και είχαν μιλήσει για όλα με τους Λίβυους.Τότε είχε ανακοινωθεί ότι “σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση του Συμβούλου ΟΕΥ στην Τρίπολη της Λιβύης για το έτος 2008, η αγορά της Λιβύης αποτελεί χώρα προορισμού των ελληνικών προϊόντων και παρουσιάζει σημαντικές δυνατότητες και ευκαιρίες για επιχειρηματική δράση. Τα ελληνικά προϊόντα φαίνεται να έχουν αξιόλογες προοπτικές στη Λιβυκή αγορά δεδομένης της επιτυχούς διείσδυσης ομοειδών προϊόντων ανταγωνιστικών οικονομιών (Ιταλίας, Τουρκίας, Ισπανίας). Ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου, με άρτια οργανωμένες δράσεις και σύγχρονα εργαλεία προβολής και marketing, εκμεταλλευόμενος τη θετική εικόνα της χώρας μας στη Λιβύη, μπορεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την ευκαιρία που παρουσιάζεται για την εξαγωγή των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων.
Οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων προς την Λιβύη, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, αυξήθηκαν το 2008 κατά 76,6% σε σχέση με το 2007. Σημαντικό μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών κατέλαβαν τα τεχνουργήματα από χυτοσίδηρο, σίδηρο & χάλυβα (23,9%), το τσιμέντο (21%), μηχανές και ηλεκτρικές συσκευές (6,2%), τα φαρμακευτικά προϊόντα (6,1%), οι πλαστικές ύλες (6%), κ.ά. Αντίστοιχα, οι εισαγωγές προς τη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 65,2%. Σημειώνεται ότι, η αύξηση αυτή οφείλεται αποκλειστικά στις εισαγωγές πετρελαίου, οι οποίες το 2008 ξεπέρασαν τις αντίστοιχες από την Σουηδική Αραβία. Επιπλέον όσον αφορά τις εξαγωγές, η Λιβύη το 2008 κατέλαβε την 45η θέση μεταξύ των πελατών μας και όσον αφορά τις εισαγωγές κατέλαβε την 12η θέση μεταξύ των προμηθευτών μας».

Σήμερα που η Λιβύη φλέγεται ένα σημαντικός αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων δραστηριοποιείται στη χώρα. Η πτώση του καθεστώτος Καντάφι είναι λογικό να προκαλεί προβληματισμό,χωρίς όμως αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι όσα είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών δεν θα μπορέσουν να συνεχιστούν και να υλοποιηθούν με την ηγεσία της Λιβύης που θα προκύψει. Είναι βέβαια λογικό ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις,αλλά το σημαντικό είναι να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα.
Σ΄ ότι αφορά το χώρο της άμυνας και της ευρύτερης βιομηχανίας αυτού του χώρου,που περιλαμβάνει και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά,η Ελλάδα περίμενε να αναλάβει ένα μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού πυραυλακάτων του Λιβυκού στόλου.

http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=12&art_id=3454

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...