ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ μετά την εφαρμογή του μνημονίου και ενώ η χώρα έχει αντλήσει από τον μηχανισμό βοήθειας πάνω από 50 δισ. ευρώ η κυβέρνηση προετοιμάζει τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν την τριετία 2012- 2014 δίνοντας δραματικό τόνο για τη συνέχεια.
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας προς «Το Βήμα» εξηγεί ότι «η χώρα έχει περάσει το σημείο χωρίς επιστροφή, ως προς την υλοποίηση του μνημονίου». Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται από την αντιπολίτευση, από τα συνδικάτα, ακόμη και από υπουργούς, επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι δεν έχουν αντιληφθεί ότι το δίλημμα που τίθεται τώρα είναι: «΄Η συνεχίζουμε ή πτωχεύουμε. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος».
Πράγματι, όπως κατέστη σαφές από τις απανωτές εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ που ανακοινώθηκαν προχθές στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα (η Ουάσιγκτον επισήμως σιωπά μετά τη σύγκρουση για τα 50 δισ. ευρώ των αποκρατικοποιήσεων), η Ελλάδα κατόρθωσε να μειώσει το έλλειμμα κατά 16 δισ. ευρώ (ή έξι μονάδες του ΑΕΠ πέρυσι), αλλά αυτό δεν αρκεί...
Το έλλειμμα εφέτος θα περιοριστεί στα 17 δισ. ευρώ, αλλά για να καταφέρει η Ελλάδα να επιστρέψει και πάλι στις αγορές θα πρέπει να καλύπτει τις δαπάνες του κράτους και να πληρώνει τους τόκους των δανείων με τα δικά της έσοδα. Δηλαδή, ουσιαστικά, να μηδενίσει το έλλειμμα. Προς τούτο η τρόικα αποφάσισε να θέσει υπό ασφυκτικό έλεγχο όχι μόνο το κράτος, αλλά και τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις ΔΕΚΟ, ακόμη και τις τράπεζες, προκειμένου να διαπιστώσει πού πηγαίνουν τα χρήματα, αλλά και να μην απειληθεί η οικονομία από μια ξαφνική έλλειψη ρευστότητας.
Στο μνημόνιο περιγράφεται ξεκάθαρα ότι κάθε Παρασκευή το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα κάνει ταμείο, δηλαδή θα συγκεντρώνει και θα ανακοινώνει τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, ενώ το ίδιο θα κάνει και η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία θα ενημερώνει για τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και την κατάσταση των τραπεζών.
Είναι προφανές ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται για να ελέγχεται πού πηγαίνει κάθε ευρώ, αλλά και για να προληφθούν κίνδυνοι κατάρρευσης του συστήματος, καθώς υπάρχει στενότητα πόρων και οι τράπεζες στηρίζονται αποκλειστικά στη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ασφυκτικές πιέσεις
Η πίεση είναι πολύ μεγάλη για την κυβέρνηση από την τρόικα, η οποία δεν συζητεί για το ποια μέτρα θα εφαρμοστούν, αλλά μόνο για το πότε θα εφαρμοστούν. Ετσι, στο επικαιροποιημένο μνημόνιο τέθηκε σαφές χρονοδιάγραμμα που ορίζει τα εξής: 1. Εντός του Μαρτίου θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την περίοδο 2012- 2014.
2. Ως τον Ιούνιο να έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, ρύθμιση από την οποία προβλέπεται να εξοικονομηθούν πόροι 1 δισ. ευρώ ετησίως.
3. Ως τον Ιούνιο να έχει προχωρήσει ο διαχωρισμός των μονάδων παραγωγής από τη ΔΕΗ και να έχουν απελευθερωθεί πλήρως τα τιμολόγια της εταιρείας, εκτός από την οικιακή κατανάλωση. 4. Ως τον Ιούνιο να έχει προετοιμασθεί και ψηφισθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας με στόχο να αποδώσει έσοδα 15 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2013.
5. Τον Οκτώβριο πρέπει να εξισωθεί η φορολογία του πετρελαίου θέρμανσης με εκείνη του πετρελαίου κίνησης με στόχο την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και την απόδοση τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ το 2011.
Ελεγχος κάθε μήνα
Ως προς την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής και των μέτρων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, και ειδικά της τήρησης της αρχής να γίνεται «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» στο Δημόσιο, η τρόικα αποφάσισε να εντείνει τους ελέγχους επιβάλλοντας τακτική μηνιαία ενημέρωση από την κυβέρνηση για τα εξής στοιχεία:
* Εσοδα και δαπάνες του προϋπολογισμού.
* Μισθοδοσία και συντάξεις στο Δημόσιο.
* Προσλήψεις, αποχωρήσεις, μετακινήσεις στο Δημόσιο.
* Εσοδα, δαπάνες και μισθοδοσία στις ΔΕΚΟ.
* Δανεισμός και εγγυήσεις του υπουργείου Οικονομικών. * Χρηματοδοτικές ροές των τραπεζών.
* Κάθε τρίμηνο ενημέρωση για τις εκκρεμείς οφειλές προς ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Επίσης, επιβάλλεται «πλαφόν» σε κάθε υπουργείο. Για να μην ξεφύγουν οι δαπάνες από τους στόχους του προϋπολογισμού, το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώθηκε να αποδεσμεύει κάθε μήνα μόνο το 1/4 των ετήσιων πιστώσεων του κάθε υπουργείου. Κλείνουν φορείς
«Κλειδί» για την επιτυχία του προγράμματος είναι η μείωση του δημόσιου τομέα και το κλείσιμο φορέων και οργανισμών του Δημοσίου. Για να προχωρήσει το πρόγραμμα που έπρεπε να έχει ξεκινήσει από πέρυσι, ενεργοποιείται πλέον το γραφείο του Πρωθυπουργού, παίρνοντας τον σχετικό ρόλο που είχε ανατεθεί στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...