Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Κρύσταλλα Ρολογιών από τι είναι φτιαγμένοι.. και ποσο κοστίζει η αντικατάσταση

1.Τι είναι ο κρύσταλλος του ρολόγιου;

Ο κρύσταλλος του ρολογιού είναι ένα διάφανο κάλυμμα που προστατεύει το ρολόι.

2. Από τι είναι φτιαγμένοι οι κρύσταλλοι;

Μπορεί να είναι κατασκευασμένοι από τρία υλικά:

1 - πλεξιγκλάς (διαυγές, ελαφρύς τύπος πλαστικού),
2 - συνηθισμένο γυαλί - όπως αυτό που χρησιμοποιείται για τα παράθυρα, και συνήθως αναφέρεται ως “κρύσταλλος από ορυκτό γυαλί"
3 - Το συνθετικό ζαφείρι.
Υπάρχει και η περίπτωση των κρυστάλλων από ορυκτό γυαλί με επίστρωση σαπφείρου. Η Seiko, για παράδειγμα, φτιάχνει κάποια ρολόγια με κρύσταλλο από ορυκτό γυαλί που καλύπτεται με ένα στρώμα από συνθετικό ζαφείρι και το ονομάζει "Sapphlex".

3. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κάθε υλικού;

Το πλεξιγκλάς, είναι το πιο οικονομικό, σπάει δυσκολότερα αλλά γδέρνεται ευκολότερα. Το ορυκτό κρύσταλλο, παρόλο τη σκλήρυνση από τη διαδικασία βαφής σπάει πιο εύκολα αλλά είναι πιο ανθεκτικό στις γρατσουνιές από το πλεξιγκλάς. Το συνθετικό ζαφείρι είναι το πιο ακριβό υλικό κρυστάλλου και το πιο ανθεκτικό στις γρατζουνιές, είναι επίσης εύθραυστο.

4. Τι ακριβώς είναι συνθετικό ζαφείρι;

Είναι ένα πολύ σκληρό, διαφανές υλικό που γίνεται από την κρυστάλλωση οξειδίου του αργιλίου σε θερμοκρασίες πολύ υψηλές. Χημικά, το συνθετικό ζαφείρι είναι το ίδιο με το φυσικό ζαφείρι που χρησιμοποιείται σε κοσμήματα, αλλά χωρίς τις χρωστικές ουσίες που δίνει στον πολύτιμο λίθο τις διάφορες αποχρώσεις του.
Όταν θερμαίνεται, το συνθετικό ζαφείρι κόβεται  σε κομμάτια με αδαμαντοφόρα πριόνια. Οι δίσκοι στη συνέχεια καθαρίζονται και λειαίνονται . (Ένας λόγος που το ζαφείρι είναι σχετικά ακριβό είναι ότι τα εργαλεία που απαιτούνται για την παραγωγή του είναι ακριβά.)
Το ζαφείρι (είτε φυσικό είτε συνθετικό), είναι ένα από τα σκληρότερα υλικά στη γη. Στο σύστημα αξιολόγησης για τη σχετική σκληρότητα των διαφόρων υλικών έχει 9Mohs. (Το διαμάντι έχει την υψηλότερη βαθμολογία με 10Mohs) Οι κρύσταλλοι από συνθετικό ζαφείρι είναι πολύ δύσκολο - αλλά όχι αδύνατο - να χαραχτούν. Τα διαμάντια μπορούν να το χαράξουν. Έτσι κάποια υλικά που έχουν ενσωματωμένο το "καρβίδιο του πυριτίου" και με βαθμολογία μεταξύ 9 και 10 Mohs, μπορούν να χαράξουν το ρολόι σε κάποια επαφή μαζί τους.

5. Μπορούμε να ξεχωρίσουμε οπτικά το συνθετικό ζαφείρι;

Όχι. Το γυαλί με το ζαφείρι μοιάζουν μεταξύ τους. Ένας αλάνθαστος τρόπος για να ξεχωρίσουμε (αν και είναι ανορθόδοξος) είναι ένα “scratch test”, όπως λέει ο τεχνικός διευθυντής της Baume & Mercier Inc. της Νέας Υόρκης. Ένα μαχαίρι από ανοξείδωτο ατσάλι ή ένα κατσαβίδι θα χαράξει ένα ορυκτό κρύσταλλο, αλλά όχι ένα ζαφείρι.

6. Τι είναι οι "anti-reflective» ή «glare-resistant" κρύσταλλοι;

Αυτό το είδος του κρυστάλλου έχει επικάλυψη στη μία ή και στις δύο πλευρές του, με μία ουσία - η ίδια που χρησιμοποιείται για τα αντι-ανακλαστικά γυαλιά ματιών - που μειώνει τις αντανακλάσεις και το θάμπωμα και τα καθιστά πιο "καθαρά". Οι αντι-ανακλαστικοι κρύσταλλοι μπορεί να γίνουν είτε από ορυκτό γυαλί είτε από συνθετικό ζαφείρι. Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό αυτών των κρυστάλλων είναι ότι είναι σαν "αόρατοι" επειδή δεν αντανακλούν καθόλου φως. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επικάλυψη δίνει στο κρύσταλλο μια απαλή γαλαζωπή απόχρωση.

7. Πόσο κοστίζει η αντικατάσταση του κρύσταλλου;

15€ έως 20€ για ένα κρύσταλλο πλεξιγκλάς. 20€ έως 40€  για το ορυκτό γυαλί και γύρω στα 80€ για ένα συνθετικό ζαφείρι. (Στην Baume & Mercier, για παράδειγμα, οι συνθετικοί κρύσταλλοι σαπφείρου κυμαίνονται από 50€ έως 100€.) Το κόστος ανεβαίνει εάν υπάρχει η αντι-ανακλαστική επίστρωση. Σε γενικές γραμμές όμως ισχύει το “όσο πιο ακριβό ρολόι τόσο και πιο ακριβό το κρύσταλλο”


*Κείμενο του Norma Buchanan από το site  www.squireswatches.com*


Ελεύθερη μετάφραση Chris_Superocean
https://www.mywatch.gr/index.php?topic=12613.0

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...