Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Το τσιγάρο οδηγεί τους νέους στη θανατηφόρο νόσο των καπνιστών


Ευάλωτοι μπροστά στη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια αποδεικνύονται και οι νέοι άνθρωποι κοντά στα 35... καθώς το τσιγάρο σε συνδυασμό με την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι όπως φαίνεται ακόμη πιο επικίνδυνο από ότι φανταζόμασταν.

Ραγδαία αύξηση εμφανίζει η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) στους νέους καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες σήμερα περίπου 25000 έλληνες παραγωγικής ηλικίας από 30 έως 49 ετών πάσχουν από την ασθένεια.

Η εκτόξευση αυτή της νόσου οφείλεται κυρίως στο κάπνισμα και δευτερευόντως στην ατμοσφαιρική ρύπανση, σε παράγοντες επιβαρυντικούς από χώρους εργασίας και σε γονιδιακά αίτια.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Κουλούρης σήμερα περίπου το 5% των πασχόντων από τους συνολικά 500.000 που υπάρχουν στη χώρα μας είναι νέοι στην ηλικία.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η νόσος δεν αφορά πια μόνο τους ηλικιωμένους καθώς το τσιγάρο καταστρέφει όλο και πιο νέες ηλικίες. Είναι ενδεικτικό ότι το 22% των ασθενών είναι 45 έως 54 ετών και το 28% από 55 έως 64 ετών.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια –που θεωρείται η νόσος των καπνιστών- αποτελεί σήμερα την 4η αιτία θανάτου τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Και το πιο ανησυχητικό είναι ότι το 10,6% όσων εμφανίζουν απόφραξη των πνευμόνων δεν παρουσιάζουν συμπτώματα με αποτέλεσμα να μην πηγαίνουν στο γιατρό.

Γι αυτό άλλωστε και το 4% του πληθυσμού που πάσχει από ΧΑΠ εμφανίζει αδιάγνωστη απόφραξη των αεραγωγών στους πνεύμονες.

Τα συμπτώματα της ΧΑΠ είναι: εύκολο λαχάνιασμα, δύσπνοια, χρόνιος βήχας, εύκολη κόπωση, συχνά κρυολογήματα και μεταξύ άλλων απόχρεμψη.
medicalnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...