Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Πόσο υγιεινός είναι ο φυσικός χυμός πορτοκαλιού;


Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια στην Ισπανία ανάλυσαν τον φρέσκο χυμό πορτοκαλιού που στύβεται από μηχανές σε επιχειρήσεις εστίασης. Σύμφωνα με την έρευνα οι ειδικοί επιβεβαίωσαν ότι το 43% των δειγμάτων υπερέβαινε τα αποδεκτά επίπεδα εντεροβακτηριδίων που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία. ..

Οι ερευνητές συνιστούν ότι για να γίνει ένας φρέσκος χυμός, χρειάζεται σωστός χειρισμός. Οι αποχυμωτές πρέπει να έχουν πλυθεί σωστά πριν τη χρήση και ο χυμός να σερβίρεται αμέσως μετά το στύψιμο, αντί να αποθηκεύεται σε μεταλλικές κανάτες.

Περίπου το 40% του φρέσκου χυμού πορτοκαλιού που καταναλώνεται στην Ισπανία πωλείται σε μπαρ και εστιατόρια. Σύμφωνα με την μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βαλένθια, η κακή χρήση των πορτοκαλιών και ο ανεπαρκής καθαρισμός του εξοπλισμού του αποχυμωτή, προκαλεί βακτηριακή μόλυνση.

Η ομάδα των ερευνητών συνέλεξαν και έκαναν μικροβιολογική ανάλυση σε 190 παρτίδες χυμό πορτοκαλιού από διαφορετικές τοποθεσίες εστίασης, την ίδια ημέρα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 43% των δειγμάτων υπερέβαιναν τα επίπεδα εντεροβακτηριδίων, που θεωρούνται αποδεκτά από τους ισχύοντες κανονισμούς τροφίμων στην Ισπανία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Επιπλέον, το 12% των δειγμάτων υπερέβαιναν τα επίπεδα αρκετών μικροοργανισμών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα Ελέγχου Τροφίμων, στο 1% και στο 0,5% των δειγμάτων αντίστοιχα, βρέθηκαν βακτηρίδια αρκετών τύπων σαλμονέλας και του σταφυλόκοκκου αουέους.

Η Δρ Ιζαμπέλ Σοσπέντρα, επικεφαλής της μελέτης αυτής, δήλωσε: "Ένα ποσοστό του χυμού των πορτοκαλιών καταναλώνεται αμέσως μετά το στύψιμο, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία μας ένα μεγάλο ποσοστό χυμού, παραμένει απροστάτευτο μέσα σε μεταλλικές κανάτες".

Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μερικοί χυμοί όταν φυλάσσονταν σε μεταλλικές κανάτες παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα εντεροβακτηριοειδών κατά 81%. Ωστόσο, όταν ο φρεσκοστυμμένος χυμός σερβίρεται σε ένα ποτήρι, τα ποσοστά αυτά πέφτουν στο 22%.

Το συμπέρασμα της έρευνας είναι σαφές. Για να εξασφαλιστεί η υγεία των καταναλωτών, οι ειδικοί συνιστούν οι αποχυμωτές να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται κατάλληλα. Το ίδιο ισχύει και για τις κανάτες που αποθηκεύεται ο χυμός, αν και θα ήταν καλύτερα ο χυμός να καταναλώνεται λίγα λεπτά αφού στυφτεί.

Είναι γνωστό πως η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού είναι αυξημένη, λόγο της άριστης γεύσης και της θρεπτικής αξίας. Είναι επίσης γνωστό πως ο χυμός πορτοκαλιού περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, καροτενοειδή, φαινολικές ενώσεις και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από το ισπανικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Αγροτικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας, μόνο το 2009 οι Ισπανοί ήπιαν 138 εκατομμύρια λίτρα χυμό πορτοκαλιού και το 40% αυτής της ζήτησης ήταν φρεσκοστυμμένος χυμός που καταναλώθηκε σε επιχειρήσεις εστίασης.

www.ygeiaonline.gr
http://stegitis.blogspot.com/2011/12/blog-post_29.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...