Tο Nintendo 64 (N64) κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα μέσα του 1996 και ήταν το μηχάνημα νέας γενιάς που έριξε η Nintendo στην μάχη των κονσολών αυτής της εποχής. Έχοντας σαν κύριους αντίπαλους το Playstation της Sony και το Saturn της Sega και μολονότι ήταν η μόνη κονσόλα από τις τρείς που λειτουργούσε στα 64bits, δεν έτυχε την αποδοχή του κοινού. Σε συγκριση με τους αντιπάλους της δεν είχε τίποτα να ζηλέψει και μάλιστα υπερτερούσε σε πολλά σημεία. Δυστυχώς όμως η επιλογή της εταιρείας να επιμείνει και σε αυτή την κονσόλα με τα γνωστά της cartridge έναντι των CDs των άλλων πλατφόρμων, οδήγησε το N64 σε αποτυχία. Τα cartridge είχαν σίγουρα υπερβολικά ταχείς χρόνους φόρτωσης και πρακτικά άπειρο χρόνο ζωής σε σχέση με τα CDs, οι χρήστες όμως προτίμησαν τελικά τον μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο των CDs με τα μεγάλα cinematics. Eπιπλέον το κόστος παραγωγής τίτλων για το N64 ήταν σαφώς μεγαλύτερο και οι εταιρείες παραγωγής απέφευγαν να δημιουργούν τίτλους για την κονσόλα. Όλα τα παραπάνω όδηγησαν στην σχετική εμπορική αποτυχία της πλατφόρμας. Παρ’ όλα αυτά το Ν64 έχει να επιδείξει αξιoθαύμαστους τίτλους που έχουν επιτελέσει σημεία σταθμούς στην ιστορία των videogames.
Ευτύχώς για μας η κονσόλα έχει προσομοιωθεί άψογα και μπορούμε να βρούμε στο internet πολύ καλούς emulators που παίζουν τους περισσότερους από τους τίτλους χωρίς κανένα πρόβλημα. Τι είναι όμως οι emulators; Ειναι είδικά προγράματα τα οποία τρέχουν στο pc μας και εξoμοιώνουν την λειτουργία άλλων πλατφόρμων. Ετσι κυκλοφoρούν emulators για arcade μηχανήματα (τα γνωστα μας μπλιμπλικάδικα), κονσόλες όπως Nintendo, Sega, Playstation ακόμα και παλιών υπολογιστικών πλατφόρμων όπως Amiga, Spectrum και λοιπά.
Για να παίξουμε ένα παιχνίδι σε κάποιον emulator εκτός από τον ίδιο χρειαζόμαστε και το ίδιο το παιχνίδι. Στις περιπτώσεις που η κονσόλα δούλευε με cartridges ή με τα arcade games χρειαζεται να αποκτήσουμε το συγκεκριμένο αρχείο rom. To αρχείο αυτό είναι η ακριβής αντιγραφή (dump) του συγκεκριμένου cartridge.
Ας αφήσουμε όμως την θεωρία και ας περάσουμε στο ενδιαφέρον κομμάτι του άρθρου. Πώς μπορούμε να παίξουμε παιχνίδια του Ν64 στον υπολογιστή μας. Καταρχήν θα χρειαστουμε ένα καλό emulator. Στο internet υπάρχει μια πληθώρα από αυτούς, αλλά εμείς θα σας προτείνουμε τον Project 64. Προτείνουμε τον συγκεκριμένο γιατί από την μιά με το που θα τον εγκαταστείσουμε είμαστε έτοιμοι να παίξουμε χωρίς να χρειάζετε έξτρα downloading για pugins γραφικών, ήχου κλπ και από την άλλη τρέχει απρόσκοπτα τους περισσότερους από τους τίτλους. Μπορείτε να τον κατεβάσετε από εδώ.
Αφού εγκαταστήσουμε τον Project 64 είμαστε έτοιμοι για παιχνίδι. To μόνο που μας μένει είναι να βρούμε τα αντίστοιχα roms. Εδώ θα θέλαμε να σας εφιστήσουμε την προσοχή στο θέμα νομιμότητας που προκείπτει. Μολονότι η λειτουργία του emulator αυτη καθαυτή δεν παραβιαζει κανένα νόμο, το κατέβασμα και η χρήση των roms παραβιάζει εμπορικά copyrights. Η χρήση τους είναι νόμιμη μόνο αν κατέχετε τον γνήσιο τίτλο.
Αυτά με τα νομικά. Αν θέλετε πάντως να δοκιμάσετε μπορείτε να βρείτε μια πληθώρα από πολύ καλούς τίτλους εδώ. Το μέγεθος τους κυμαίνεται γύρω στα 20-25ΜΒ με μερικούς μεγάλους τίτλους να είναι αρκετά μεγαλύτεροι. Είναι σε μορφή zip και δεν χρειάζεται να τους αποσυμπιέσετε. Απλά σώστε τους στον φάκελο του Project 64. Μήν χάσετε με τίποτα την σειρά Zelda και Banzo-Kazooie. Είναι όλα τα λεφτά!
Αφου κατεβάσετε κάποιο game και το τοποθετείσετε στον φάκελο που είπαμε, είστε έτοιμοι για παιχνίδι. Τρέξτε το Project 64 και πατήστε F5 για να γίνει refresh η λίστα με τα game roms που έχετε στην κατοχή σας. Το μόνο που μένει να κάνετε είναι ένα διπλό κλικ στον τίτλο που θέλετε να παίξετε και voila. Εχετε ένα Nintendo 64 στη διάθεση σας.
Για καλύτερη εμπειρία θα χρειστείτε ένα gamepad αφου το Ν64 ήταν γνωστό για το πολύπλοκο gamepad που είχε. Αν δεν διαθέτετε μπορείτε να παίξετε και με το πληκρολογίο άλλα προετοιμαστήτε για ταχυδακτιλουργικές κινήσεις )
Καλή διασκέδαση!
//texnologiatoyayrio.blogspot.com
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...