Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Τί είναι οι βιταμίνες; Χρειάζεται πραγματικά ο οργανισμός μας βιταμίνες;

Οι βιταμίνες είναι οργανικές ενώσεις οι οποίες είναι αναγκαίες σε μικρές ποσότητες για τη διατήρηση της ζωής. Παίρνουμε τις βιταμίνες από τα τρόφιμα, επειδή το ανθρώπινο σώμα είτε δεν παράγει αρκετές από αυτές, είτε δεν εφαρμόζονται καθόλου. Όταν ένας οργανισμός δεν μπορεί να παράγει αρκετά από μια οργανική χημική ένωση που χρειάζεται σε πολύ μικρές ποσότητες, και πρέπει να το παίρνει από τα τρόφιμα, τότε αυτό ονομάζεται βιταμίνη.

Μερικές φορές, μια βιταμίνη είναι σημαντική για έναν άνθρωπο, αλλά...
όχι για κάποια ζώα. Για παράδειγμα, η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) είναι μια βιταμίνη για τους ανθρώπους αλλά όχι για τα σκυλιά, επειδή τα σκυλιά μπορούν να παράγουν (συνθέσουν) αρκετή (Βιταμίνη C) για τις δικές τους ανάγκες, ενώ οι άνθρωποι δεν μπορούν.

Με απλά λόγια, μια βιταμίνη αποτελείται από δύο στοιχεία:

* Μια οργανική ένωση (περιέχει άνθρακα).
* Μια θρεπτική ουσία που το σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετή από μόνη της, έτσι ώστε να μπορεί να πάρει (ελάχιστες ποσότητες) από τα τρόφιμα.

Υπάρχουν σήμερα 13 αναγνωρισμένες βιταμίνες.

Σύμφωνα με το Medilexicon, το ιατρικό λεξικό:

Βιταμίνη A: Είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη και βρίσκεται σε αφθονία στα ψάρια, στα αβγά των ψαριών και κυρίως στο μουρουνέλαιο. Ακόμα βρίσκεται στο βούτυρο, στο γάλα και στο ήπαρ διαφόρων ζώων. Στα διάφορα φυτά δεν βρίσκεται αυτούσια αλλά πολλά λαχανικά και φρούτα περιέχουν διάφορα συστατικά και χρωστικές, τα καροτένια, που μετατρέπονται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό. Μία καλή πηγή βιταμίνης Α είναι το β-καροτένιο ή προβιταμίνη Α που βρίσκεται άφθονη στο καρότο.

Λιποδιαλυτές και υδατοδιαλυτές βιταμίνες

Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες αποθηκεύονται στον ιστό του λίπους του σώματός μας, καθώς και στο συκώτι. Λιποδιαλυτές βιταμίνες αποθηκεύονται πιό εύκολα από τις υδατοδιαλυτές, και μπορούν να παραμείνουν στο σώμα, ως αποθεματικά για τις ημέρες, μερικά από αυτά ακόμα και για μήνες.

Οι Υδατοδιαλυτές βιταμίνες δεν αποθηκεύονται στο σώμα για πολύ και αποβάλλονται γρήγορα μέσω των ούρων.
Οι Υδατοδιαλυτές βιταμίνες θα πρέπει να αντικαθίστανται με μεγαλύτερη συχνότητα από ό,τι οι λιποδιαλυτές.

Βιταμίνες Α, D, E και Κ είναι λιποδιαλυτές.

Οι βιταμίνες C και όλες οι βιταμίνες Β είναι υδατοδιαλυτές.

Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες απορροφώνται μέσω του εντερικού σωλήνα με τη βοήθεια των λιπών (λιπίδια).

Οι βιταμίνες ρυθμίζουν τις διάφορες αντιδράσεις του μεταβολισμού ενώ άλλοι μεταβολίτες όπως τα λίπη, οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες χρησιμοποιούνται σαν πρώτη ύλη αυτών των αντιδράσεων. Μία έλλειψη βιταμίνης σταματάει τις ειδικές μεταβολικές εργασίες και μπορεί να αλλάξει τη μεταβολική ισορροπία στον οργανισμό.

Σε γενικές γραμμές οι βιταμίνες πρέπει να λαμβάνονται με μέτρο (όχι πολλές αλλά ούτε και καθόλου), διότι μπορεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να προκαλέσουν διαταραχές του οργανισμού.


all-in-health.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...