Οργή προκαλεί η απίστευτη αποφάση του υπουργείου Οικονομικών να φορολογήσει με 40% τα χρήματα που έδωσε στους συγγενείς των θυμάτων της ναυτικής τραγωδίας η ομοσπονδία των αυτοκινητιστών!
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε τον φόρο αλληλεγγύης. Τώρα μαθαίνουμε και τον φόρο... στην αλληλεγγύη και την ανθρωπιά. Το υπουργείο Οικονομικών μέσω των ΔΟΥ προχωρά στη δέσμευση κατά 40% του βοηθήματος των 1.000 ευρώ που έδωσε η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ) στις οικογένειες των νεκρών και αγνοούμενων οδηγών που επέβαιναν στο μοιραίο «Norman Atlantic».Νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από το μοιραίο ταξίδι του «Norman Atlantic», μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες των τελευταίων ετών. Τα ξημερώματα της 28ης Δεκεμβρίου 2014 και ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών, το πλοίο τυλίχθηκε στις φλόγες που ξεπήδησαν από το γκαράζ. Μια γιγαντιαία επιχείρηση στήθηκε για τη διάσωση των εκατοντάδων επιβατών, με τα σωστικά συνεργεία να έχουν να αντιμετωπίσουν, εκτός από την πυρκαγιά και τις κακές καιρικές συνθήκες, και το αλαλούμ με τις λίστες, αφού κανείς δεν μπορούσε να πει με σιγουριά πόσοι επέβαιναν στο πλοίο. Ο απολογισμός ήταν τραγικός, αφού τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, τρεις εκ των οποίων Ελληνες, ενώ άλλοι 19 εξακολουθούν να αγνοούνται μέχρι σήμερα, από τους οποίους εννέα είναι συμπατριώτες μας.
Με επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς, η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος καταγγέλλει την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να επιβάλει χαράτσι στο βοήθημα των 1.000 ευρώ
Αρκετοί δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν, κυρίως οι οδηγοί των φορτηγών, καθώς οι πύρινες φλόγες και οι καπνοί τούς βρήκαν μέσα στα οχήματά τους όπου κοιμόντουσαν. Δύο Ελληνες οδηγοί εντοπίστηκαν νεκροί, ενώ άλλοι πέντε αγνοούνται. Τον περασμένο Απρίλιο η ΟΦΑΕ αποφάσισε να ενισχύσει οικονομικά τις οικογένειες των επτά άτυχων μελών της, προσφέροντας σε καθεμία χρηματικό βοήθημα ύψους 1.000 ευρώ. Οταν όμως οι συγγενείς των νεκρών και των αγνοουμένων πήγαν στην Εφορία για να δηλώσουν το βοήθημα ως όφειλαν και να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους, έκπληκτοι άκουσαν να τους ζητούν τα 400 από 1.000 ευρώ ως φόρο δωρεάς. «Ο άνδρας μου είναι αγνοούμενος πέντε μήνες και εγώ έχω μείνει να μεγαλώνω τρία ανήλικα παιδιά. Το κράτος δεν έχει εμφανιστεί πουθενά. Ακόμη και τους ψυχολόγους των παιδιών μόνη μου τους πληρώνω. Τα 1.000 ευρώ που έδωσε η ομοσπονδία ήταν για μας μια ανάσα, αλλά έφυγαν εν ριπή οφθαλμού για βασικές ανάγκες. Και τώρα έρχονται να τα φορολογήσουν; Δεν έχω να τους τα δώσω. Ας έρθουν να βάλουν φυλακή εμένα και τα τρία παιδιά μου», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» η κυρία Καλλιόπη Ανανιάδου, σύζυγος του αγνοούμενου Απόστολου Νικολαρά.
Απόστολος Κενανίδης - πρόεδρος της ΟΦΑΕ
«Aνοίξαμε λογαριασμό και περιμένουμε από ξένους φορείς και αντίστοιχες ομοσπονδίες να καταθέσουν χρήματα γι’ αυτές τις οικογένειες. Ομως τώρα τους λέμε να περιμένουν και να μην προχωρήσουν σε καταβολή χρημάτων, διότι, αν είναι να πάρει τα μισά η Εφορία, δεν υπάρχει νόημα»
Οι χαροκαμένες οικογένειες ενημέρωσαν την ομοσπονδία για την αξίωση της Εφορίας να βάλει χαράτσι στο βοήθημα των 1.000 ευρώ. Η ΟΦΑΕ επικοινώνησε με το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Οικονομικών για περαιτέρω διευκρινίσεις. Η υπάλληλος, αφού έψαξε το θέμα επί πέντε ημέρες προσπαθώντας να βρει μια λύση, απάντησε ότι όντως το ποσό υπόκειται σε φορολογία και μάλιστα της τάξεως του 40%. Και η ίδια φαίνεται ότι πνίγηκε στην παλίρροια του φορολογικού νόμου. Δηλαδή από τις 7.000 ευρώ του βοηθήματος που έλαβαν συνολικά οι οικογένειες, τα 2.800 πρέπει να πάνε στο Ελληνικό Δημόσιο. Η ΟΦΑΕ προχώρησε σε καταγγελία στέλνοντας επιστολή προς το γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, το υπουργείο Οικονομικών και τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, στην οποία σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η ΟΦΑΕ ως σωματείο δεν έχει την πολυτέλεια, αλλά ούτε και την επιλογή να συναλάσσεται εν κρυπτώ και να μην εγγράφει στα βιβλία της τις δαπάνες στις οποίες προβαίνει, ώστε να μην τις πληροφορούνται οι αρμόδιες ΔΟΥ. Θεωρούμε όμως απαράδεκτο η καταβολή αυτών των χρηματικών βοηθημάτων να αντιμετωπίζεται και να φορολογείται ως δωρεά και ουσιαστικά να αποσπά από τα χέρια των ανθρώπων αυτών ποσά σημαντικά για την επιβίωσή τους, τη στιγμή που κατ’ ελάχιστο η Πολιτεία έπρεπε να τους είχε καταβάλει πολλαπλάσια για την αποκατάσταση όσων ζημιών έχουν υποστεί. Πρόκειται για μέγιστο δείγμα κοινωνικής αναλγησίας μιας πολιτείας, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει σταθεί ικανή ούτε ενημέρωση να προσφέρει στους ανθρώπους αυτούς σχετικά με την πορεία των ερευνών και της πραγματογνωμοσύνης στο πλοίο αυτό, που κυριολεκτικά βρίσκεται σε ένα πέπλο σιωπής εδώ και αρκετούς μήνες».
«Μας κορόιδεψαν»
Σε απόγνωση βρίσκεται σήμερα και η οικογένεια του αγνοούμενου Γιάννη Συμεωνίδη, τον οποίο ακόμη περιμένει να επιστρέψει η σύζυγος και τα δύο του παιδιά. «Είναι μια τρελή κατάσταση. Πέντε μήνες μάς κυνηγάει η Εφορία, το ΤΕΒΕ, κανείς δεν έχει βοηθήσει αυτές τις οικογένειες. Και τώρα που η ομοσπονδία των συναδέλφων του προσφέρει 1.000 ευρώ για να βοηθήσει τις οικογένειες, έρχονται και φορολογούν με 40% τον ανθρώπινο πόνο; Μας είχαν πει ότι θα μας επιστρέψουν τα χρήματα από τα τέλη κυκλοφορίας που είχε πληρώσει ο Γιάννης για το φορτηγό του, αλλά ούτε αυτό έγινε», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» η κυρία Μαρία Σιδηροπούλου, οικογενειακή φίλη και λογίστρια του άτυχου οδηγού φορτηγού.Πέντε μήνες μετά τη ναυτική τραγωδία με τους τρεις Ελληνες νεκρούς και τους εννέα αγνοούμενους, η γραφειοκρατεία «σκοτώνει» και τους συγγενείς των θυμάτων
Η τρικυμία εν κρανίω που έχει πλήξει, όπως φαίνεται, ορισμένους «φωστήρες» στο υπουργείο Οικονομικών βάζει φρένο στην προσπάθεια και άλλων φορέων να ενισχύσουν τις οικογένειες των νεκρών και αγνοουμένων επαγγελματιών οδηγών. Οπως λέει στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος της ΟΦΑΕ Απόστολος Κενανίδης, «ανοίξαμε λογαριασμό και περιμένουμε από ξένους φορείς και αντίστοιχες ομοσπονδίες να καταθέσουν χρήματα γι’ αυτές τις οικογένειες. Ομως τώρα τους λέμε να περιμένουν και να μην προχωρήσουν σε καταβολή χρημάτων, διότι, αν είναι να πάρει τα μισά η Εφορία, δεν υπάρχει νόημα. Είναι αίσχος μετά από περίπου πέντε μήνες ταλαιπωρίας των ανθρώπων που έχουν νεκρούς και αγνοούμενους να προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε με ένα πολύ πενιχρό εισόδημα και να έρχεται η Πολιτεία και να ζητά το 40%».
Στην επιστολή της προς την ηγεσία της κυβέρνησης και το υπουργείο Οικονομικών, η ΟΦΑΕ ζητά την εξεύρεση ρύθμισης η οποία να απαλλάσει τις οικογένειες αυτές από οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση προς το Δημόσιο για τα ποσά των χρηματικών βοηθημάτων και επιπλέον «να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να γίνετε αρωγός των ανθρώπων αυτών στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αντί να τους προσθέτετε οικονομικά βάρη».
http://www.protothema.gr/greece/article/479433/foros-40-sto-voithima-gia-ta-thumata-tou-norman-atlantic/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...