Του Ηλία Μπέλλου
«Στο φουλ» βρίσκονται οι μηχανές για την αναδιάρθρωση της ακτοπλοΐας στην Ελλάδα, με λυδία λίθο μια μη εισηγημένη εταιρεία, τη Hellenic Seaways. Ο ιταλικός όμιλος Grimaldi Compagnia di Navigazione, που ελέγχει άνω του 90% της Minoan, κατέχει το 33% της Hellenic Seaways και είναι βασικός μέτοχος μαζί με την ΑΝΕΚ και την Τράπεζα Πειραιώς.
Μέχρι στιγμής, με βάση και τον ισολογισμό της Grimaldi, ο ιταλικός όμιλος εμφανίζει τη συμμετοχή του στη Hellenic Seaways ως περιουσιακό στοιχείο προς διάθεση, δηλαδή εμφανίζεται ως πωλητής. Εάν η Hellenic Seaways διασπαστεί, πουληθεί ή αποτελέσει πόλο συγκέντρωσης, τότε αυτομάτως θα αλλάξει ο επιχειρηματικός χάρτης, αναφέρουν στο «Κ» τραπεζικές πηγές σε επαφή με τη διαχείριση των δανείων των ακτοπλοϊκών.
Όμως, επειδή αυτή η εξίσωση θα απαιτήσει χρόνο και σκοντάφτει και σε θέματα ανταγωνισμού, οι άλλοι παίκτες του κλάδου, η Attica Group και η ΑΝΕΚ, προχωρούν ταχέως σε ολοένα και μεγαλύτερες συνεργασίες.
«Μπλοκ»
Αν και πηγές της πρώτης αποκλείουν τη συγχώνευση με την ΑΝΕΚ, «τουλάχιστον με το τρέχον βάρος υποχρεώσεών της», γεγονός είναι πως οι δύο ακτοπλοϊκές εμφανίζονται πλέον ως μπλοκ απέναντι στην ιταλικών συμφερόντων Minoan. Συγκεκριμένα, από τις αρχές Νοεμβρίου, έπειτα και από σχετική απόφαση τον Σεπτέμβριο, ενεργοποιήθηκε η διεύρυνση της κοινοπραξίας ΑΝΕΚ-Superfast, για την εκτέλεση συνδυασμένων δρομολογίων από πλοία των δύο εταιρειών στις διεθνείς γραμμές της Αδριατικής (ενισχύεται Μπάρι, Βενετία) και στις ακτοπλοϊκές γραμμές της Κρήτης (επεκτείνεται, μετά το Ηράκλειο, και στα Χανιά).
Η Attica Group (Blue Star και Super Fast ferries) εμφανίζεται, πάντως, σε κάθε περίπτωση οδηγός των εξελίξεων, αφού είναι η μεγαλύτερη, έχει την καλύτερη σχέση αξίας πλοίων έναντι δανεισμού, έχει τακτοποιήσει τα θέματά της με τις τράπεζες και διαθέτει πανίσχυρο ξένο μέτοχο στο πρόσωπο της Fortress Group. Η Attica Group εχει γυρίσει σε καθαρή κερδοφορία, αφήνοντας πίσω της την περίοδο της συσσώρευσης ζημιών, κάτι που έχει πραγματοποιήσει και η Minoan. Αναδύονται, λοιπόν, οι δύο πόλοι των ελληνικών θαλασσών: από τη μια η ελληνική Attica και από την άλλη η ιταλική Minoan. Γύρω από αυτό το δίπολο θα εξελιχθούν οιαδήποτε σενάρια, εκτιμούν στην Ακτή Μιαούλη.
«Αγκάθι» ο δανεισμός
Οι τέσσερις εισηγμένες ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις του κλάδου, δηλαδή οι Minoan Lines, ΑΝΕΚ, Attica Group και ΝΕL, εμφανίζουν αθροιστικά τραπεζικό δανεισμό της τάξης των 840 εκατομμυρίων ευρώ, μειωμένο, όμως, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αν και τόσο τα αποτελέσματα EBITDA όσο και άλλοι αριθμοδείκτες του κλάδου εμφανίζονται βελτιωμένοι, εξαιτίας των τριών από τις τέσσερις εταιρείες, οι συνολικές υποχρεώσεις (εάν συνυπολογιστούν αυτές προς προμηθευτές κ.λπ.) ξεπερνούν τα 1,150 δισ. ευρώ.
Οι τρεις πρώτες εμφανίζουν θετικό αποτέλεσμα στο 9μηνο σε επίπεδο EBITDA, ενώ η NEL ζημίες. Η μείωση του δανεισμού είναι εμφανής και έχει χρηματοδοτηθεί κυρίως από τις πωλήσεις πλοίων. Παράλληλα, η αναδιάρθρωση των ομίλων προχωρά, με εμφανέστερη την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Attica Group, μετά και την είσοδο της Fortress Group αλλά και τη διεύρυνση της συνεργασίας με την ΑΝΕΚ. Η λειτουργική κερδοφορία των τριών μεγάλων ομίλων (Attica, ANEK, Minoan), με εξαίρεση, δηλαδή, τη ζημιογόνο και με συρρικνούμενο κύκλο εργασιών ΝΕL, δημιουργεί προσδοκίες στην αγορά για περαιτέρω βελτίωση της εικόνας των ισολογισμών, ειδικά υπό το φως της ενίσχυσης της τουριστικής δραστηριότητας.
Οι τράπεζες αποφασίζουν
Η πολυαναμενόμενη αναδιάρθρωση των ελληνικών ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων που βαρύνονται με σημαντικά χρέη φαίνεται να χρειάζεται λίγο ακόμα χρόνο. Όπως και στις ιχθυοκαλλιέργειες, έτσι και στην ακτοπλοΐα οι πιστώτριες τράπεζες αναζητούν ακόμη τη βέλτιστη λύση για την επόμενη ημέρα του κλάδου. Ταυτόχρονα, οι εταιρείες του κλάδου συνδράμουν με κινήσεις μείωσης του δανεισμού τους, οι οποίες συνεχίζονται τρίμηνο με τρίμηνο.
Μετά και την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 9μήνου, η Attica Group, με αξία πλοίων της τάξης των 612 εκατ. ευρώ, εμφανίζει τραπεζικές υποχρεώσεις ύψους 309 εκατ. ευρώ. Η Minoan, με αξία πλοίων 387 εκατ. ευρώ, έχει δάνεια 221 εκατ. ευρώ. Η ΝΕL, με στόλο που αποτιμάται στα 68,5 εκατ. ευρώ, εμφανίζει , μετά και τη δραστική απομείωση του δανεισμού της διά της δικαστικής οδού, τραπεζικές υποχρεώσεις 32,4 εκατ. ευρώ. Η ΑΝΕΚ, με στόλο αξίας 295 εκατ. ευρώ, έχει τραπεζικές υποχρεώσεις 275 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές υποχρεώσεις της ΑΝΕΚ ανέρχονται στα επίπεδα των 373 εκατ., της Attica στα 378 εκατ. ευρώ, της Minoan στα 317 εκατ. ευρώ και της NEL στα 83 εκατ. ευρώ.
Attica Group: Η θυγατρική εταιρεία του ομίλου MIG εμφάνισε στο εννεάμηνο πωλήσεις 213,69 εκατ. ευρώ και EBITDA 36,19 εκατ. ευρώ, έναντι 32,39 εκατ. το εννεάμηνο του 2013 (+12%). Το καθαρό αποτέλεσμα στο εννεάμηνο είναι αύξηση κερδών κατά 47%, στα 6,11 εκατ.
ΑΝΕΚ: Στο εννεάμηνο είχε κύκλο εργασιών 137,5 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 9,9 εκατ. ευρώ, έναντι 10,4 εκατ. ευρώ. Το καθαρό αποτέλεσμα στο 9μηνο είναι ζημιογόνο κατά 11,0 εκατ. ευρώ.
Minoan: Ανακοίνωσε στο εννεάμηνο αύξηση 5,6% του κύκλου εργασιών, στα 134,9 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA ανήλθαν σε 17,6 εκατ. ευρώ, έναντι 12,3 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2013, εμφανίζοντας αύξηση 43,2%. Το καθαρό αποτέλεσμα είναι κέρδη 2,2 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 5,3 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι.
ΝΕL: Στο εννεάμηνο εμφάνισε κύκλο εργασιών 30,57 εκατ. ευρώ, έναντι 41,3 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, με EBITDA αρνητικά σε επίπεδο 15 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 11 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 6ης Δεκεμβρίου
http://www.capital.gr/news.asp?id=2179764
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...