Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019

Η Γαλλία μπλόκαρε την πώληση των μαχητικών Mirage 2000EI/DI από την Ταϊβάν στην Ελλάδα!

H Γαλλία μπλόκαρε την πώληση των περίπου 55 μαχητικών Mirage 2000EI/DI από την Ταϊβάν προς τη χώρα μας, μαζί με το απόθεμα των πυραύλων αέρος-αέρος MICA EM και IR, και των ανταλλακτικών τους έναντι μόλις 600 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς θεωρεί ότι μπορεί να αναβληθεί ή και να ματαιωθεί η υπογραφή της σύμβασης προμήθειας ανταλλακτικών από την Ελλάδα, ενώ θεωρεί ότι ακόμα μπορεί να «παίξει» έστω το μεταχειρισμένος Rafale F.2 (σχετικό άρθρο στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα) για την Πολεμική Αεροπορία.
Η αγορά των Mirage 2000EI/DI από την Ταϊβάν θα μπλοκάριζε την προοπτική προμήθειας των Rafale.


Δυστυχώς και στην περίπτωση των Mirage 2000-5EI/DI της Ταϊβάν, ισχύει η δέσμευση της έγκρισης πώλησης από την χώρα από την οποία έχει κατασκευαστεί και αποδεσμευτεί το μαχητικό και τα όπλα του, σε περίπτωση μεταπώλησής τους προς δεύτερο χρήστη.

Και το Παρίσι δεν θέλει να αποκτήσει η Ελλάδα ένα πακέτο το οποίο σε τιμές αγοράς νέων συστημάτων ξεπερνά σήμερα τα 6 δισ. ευρώ μαζί με τα όπλα του.
Μέλη της επιτροπής των Γάλλων τεχνικών και αξιωματούχων που βρίσκονται αυτή την περίοδο στη χώρα μας για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με την υλοποίηση της συμφωνίας υποστήριξης (FOS) των ελληνικών Mirage 2000-5Mk.2 και των όπλων τους, ενημέρωσαν ότι «Δεν είναι ώριμη αυτή η συζήτηση»!
Λογικό γιατί η FOS για τα ανταλλακτικά των Mirage 2000-5Mk.2 φτάνει τα 450 εκατ. ευρώ! Με 150 εκατ. επιπλέον θα προμηθευόμασταν 55 μαχητικά, τα όπλα τους και τα ανταλλακτικά τους!
Αυτό δεν σημαίνει ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση δεν θα έπρεπε να υπογραφεί η FOS για τα Mirage 2000-5Mk.2. Και όχι μόνο η FOS, αλλά και η αναβάθμισή τους για να μπορούν να εκτοξεύουν αντιπλοϊκούς  ΑΜ-39 Exocet κάτι που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν. Υπό την προϋπόθεση φυσικά, να επανέλθουν στην υπηρεσία οι ΑΜ-39 Exocet οι οποίοι δεν είναι επιχειρησιακοί στο σύνολό τους, καθώς τους «παράτησαν» αφού δεν μπορούσαν να πετάξουν και τα παλιά Mirage 2000EGM/BGM
Αλλά οι Γάλλοι έχουν «καεί» με την Ελλάδα δύο φορές μία με την ματαίωση απόκτησης των 3 Mirage 2000-5Mk.2 της option το 2006 και μία στο πρόγραμμα αναβάθμισης των Mirage 2000EGM/BGM μαζί με αυτά.

Αλλά τώρα τα 55 μαχητικών Mirage 2000EI/DI θα ήταν «ανάσα ζωής» για την ΠΑ. Αλλά οι Γάλλοι πάνω απ΄όλα είναι σκληροί έμποροι...Έναν αναλυτικό φάκελο από την μακρινή Ταϊβάν έλαβαν όπως μαθαίνουμε προ ημερών στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Σε αυτόν η νησιωτική χώρα της ανατολικής Ασίας πληροφορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι διαθέτει προς πώληση εξήντα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Mirage 2000 - 5EI. Ειδικότερα μας πουλάει 48 μονοθέσια και 12 διθέσια προς 600 εκατομμύρια δολάρια, ήτοι γύρω στα 10 εκατομμύρια το καθένα, συμπεριλαμβανομένου και του οπλισμού τους και των ανταλλακτικών.
Τα μαχητικά είχαν παραδοθεί στην Ταϊβάν το χρονικό διάστημα μεταξύ Μαΐου 1997 και Νοεμβρίου 1998 και οι ηλικίες τους είναι μεταξύ 22 και 23 ετών (δηλαδή 3 με 4 χρόνια πιο παλιά από τα δικά μας Mirage 2000 5 Mk2). Το εάν θα αγοράσουμε το σύνολό τους ή μέρος εξ αυτών θα συζητηθεί σε μια από τις κλειστές συσκέψεις του ελληνικού Πενταγώνου λαμβάνοντας υπόψη και τις επιχειρησιακές ανάγκες της χώρας και βέβαια ακολούθως στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας που θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις.
Γενικώς τα Mirage 2000 αποτελούν τα βασικά μαχητικά αεροσκάφη της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας και χρησιμοποιούνται για αναχαίτιση αλλά και αποστολές κρούσης. Εξαρχής ειδικεύτηκε στις αναχαιτίσεις παντός καιρού καθώς διαθέτει υψηλή ευελιξία στις αερομαχίες. Στο δευτερεύοντα ρόλο του για προσβολές στόχων εδάφους φέρει πύραυλους, ρουκέτες και βλήματα κατευθυνόμενα από λέιζερ.


 


https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/aeroporia/830265_i-gallia-mplokare-tin-polisi-ton-mahitikon-mirage-2000eidi-apo-tin


https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/5784111/eos-kai-60-machitika-aeroskafi-pros-600-ekat-dolaria-mas-poylaei-i-taivan

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...