Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Γονίδιο σκύλου θεραπεύει κληρονοµικές ανθρώπινες ασθένειες




Γονίδιο σκύλου θεραπεύει κληρονοµικές ανθρώπινες ασθένειες


Ενα γονίδιο που… διακοσµεί µε ρυτίδες το σώµα της κινεζικής ράτσας σκυλιών σαρ πέι µπορεί να οδηγήσει στη θεραπεία ορισµένων κληρονοµικών περιοδικών πυρετών στον άνθρωπο, όπως ο οικογενής µεσογειακός πυρετός.

τα σάρ πέι είναι αρχαία ράτσα σκυλιών. το χαρακτηριστικό τους γνώρισµα, εκτός από τις ρυτίδες, είναι ότι εκδηλώνουν συχνά πυρετό. Σύµφωνα µε έρευνα που δηµοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «PLoS Genetics», η εµφάνιση των ρυτίδων και του πυρετού συνδέεται µε τη δράση ενός γονιδίου, το οποίο ενθαρρύνει την έκλυση µεγάλης ποσότητας υαλουρονικού οξέως στο δέρµα του ζώου.

«ολα τα σκυλιά της συγκεκριµένης ράτσας έχουν τη µετάλλαξη του γονιδίου HAS2 που προκαλεί ρυτίδες στο δέρµα», λέει η ερευνήτρια Μίαολσον από το Πανεπιστήµιο της ουψάλα στη Σουηδία. «Και όσες περισσότερες µεταλλάξεις έχουν τόσο µεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να εκδηλώνουν περιοδικό πυρετό».

ο πυρετός αυτός διαρκεί λίγο, όµως εξαιτίας της έντασης και της συχνότητάς του προκαλεί φλεγµονές. Η κατανόηση της λειτουργίας του γονιδίου αναµένεται να οδηγήσει στη διασταύρωση σκυλιών της συγκεκριµένης ράτσας που δεν έχουν µεταλλάξεις του γονιδίου HAS2. αυτό θ’ απαλλάξει µελλοντικά τα σαρ πέι από τους επώδυνους πυρετούς. Ωστόσο, οι πυρετοίτων σκύλων µοιάζουν µε ορισµένους κληρονοµικούς πυρετούς που εµφανίζονται στον άνθρωπο και οι ειδικοί πιστεύουν ότι από την επιπλέον µελέτη των γονιδιακών µεταλλάξεων στα σαρ πέι µπορεί ν’ αναπτύξουν µεθόδους για τη γενετική τους θεραπεία.

Μια τέτοια ασθένεια είναι ο οικογενήςµεσογειακός πυρετός που κληρονοµείται και από τους δύο γονείς. ∆ιαρκεί από 24 µέχρι 48 ώρες και δεν υπάρχει φάρµακο για την αντιµετώπισή του.

http://www.on-news.gr/2011/03/blog-post_5558.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...